Aydın Üniversitesi Afet Eğitim, Araştırma ve Uygulama Merkezi (AFAM) Müdürü Yrd. Doç Dr. Kubilay Kaptan'ın öncülüğünde yürütülen bir araştırma ile İstanbul'un 24 ilçesinde bulunan 51 AVM'nin güvenlik karnesi çıkarıldı. AVM'lere "Deprem, İşaret Levhaları, Acil Çıkış Yolları ve Kapıları, Kapılar ve Girişler, Sabit Merdiven, Basamaklar, Sahanlıklar ve Yangın Önlemleri" gibi konular karşısında aldıkları önlemlere göre puan verildi. Araştırmaya göre İstinyepark, standartlar açısından en güvenli AVM olarak saptandı. Ancak AVM'lerin çoğunluğu ise standartları sağlayamayarak sınıfta kaldı.
Yangın dolabı, yangın söndürücü gibi ilk yardım malzemelerinin nerede olduğunun belirgin bir şekilde işaretlenmesini içeren yangın kategorisinde İstinyePark birinci olurken, A Plus AVM ikinci sırada yer aldı. Dolap, kitaplık ve raflarda bulunan nesnelerin sarsıntılarda düşüp insanları yaralamayı önlemeye yönelik tedbirler konusunda da İstinyePark birinci olurken ikinci sırada Bahçelievler'de bulunan Metroport yer aldı.
Bir başka katagori olan işaret levhaları konusunda da birinci değişmedi ve İstinyePark oldu. Torium AVM ise ikinci sırada yer aldı. Acil Çıkış ve Kapılar grubunda da ilk sırayı İstinyepark aldı. İkitelli'deki İstanbul Forum ve Ataköy A Plus AVM bu katagoride ikinci en iyiler oldu.
Sadece 3'ü depreme hazır
Aydın Üniversitesi Afet Eğitim, Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin (AFAM) araştırmasında ortaya çıkan bazı çarpıcı sonuçlar:
- Serbest halde bulunan dolap, kitaplık ve rafların herhangi bir yapısal destekle tehlikesiz hale getirildiği AVM sayısı 3, getirilmediği AVM sayısı 48.
- Dolap, kitaplık ve raflarda bulunan nesnelerin sarsıntılarda düşmemesine yönelik tedbirlerin alındığı AVM sayısı 3, tedbir alınmayan AVM sayısı yine 48.
- Akvaryum ve diğer potansiyel tehlike arz eden objelerin oturulan yerlerden uzak olduğu AVM sayısı 14, 37'sinde ise tedbir yok.
- Bilgisayarlar, monitörler, yazıcılar ve diğer kıymetli ofis malzemelerinin sarsıntıda düşmeyecek şekilde sabitlendiği AVM sayısı ise sadece 3. 48 AVM'de ise söz konusu eşyalar sabitlenmemiş.
- 11 AVM'de acil çıkış kapısı olarak raylı veya döner kapılar kullanılırken, 40'ında kullanılmamış.
- Yukarı doğru açılan kapılarda düşmeyi önleyecek güvenlik sistemi sadece 1 AVM'de bulunuyor, 50'sinde böyle bir sistem yok.
- AVM'ler yangın konusunda da kritik durumda. 11 AVM'de yangın söndürme ekipmanlarının önünde engel var, 40 AVM'de ise bu engellerden bulunmuyor.
- Yine yangın ile talimatların olduğu AVM sayısı sadece 14. 37 AVM'de ise yangın talimatı yok.
- 40 AVM'de yangın eğitimi almış yeterli sayıda sorumlu personel bulunmuyor.
Öznur Karslı - Vatan
AVM'ler güven vermedi
İstanbul'da yüzbinlerce kişinin gittiği alışveriş merkezleri, afet, güvenlik ve kazalara karşı aldıkları önlemler açısından sınıfta kaldı. Güvenlik testini geçen AVM sayısı sadece 6'da kaldı.
YORUM EKLE
1
Konya'da rekolte düşüşü bekleniyor
2
Rotayı Çin pazarına çevirdiler
3
Sertifikalı tohuma destek artıyor
4
GİAD'lardan gıda teşhirine destek geldi
5
Gıdada destekleme politikası değişti
6
Sütte tağşişi bitirecek teknik
7
Eker'den 'çevreci' süt ambalajı
8
Bu eksiklik ihracatı zorlaştırıyor
9
Ülker'den, 'AVK'ya yalanlama geldi
10
Zenginleştirilmiş un zekayı etkiliyor!
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:23
GÜNEŞ
07:53
ÖĞLE
12:55
İKİNDİ
15:25
AKŞAM
17:48
YATSI
19:12