Torku'nun bulguru sofralara geliyor

Türkiye’nin en çok buğday üreten çiftçisi unvanına sahip üretici ortaklarıyla çalışan Konya Şeker, Bulgur Fabrikası için yatırımlarını tamamladı. Torku markalı bulgur artık sofraları süsleyecek.

Torku'nun bulguru sofralara geliyor

Haber / Selami Türkoğlu
Türkiye’nin en genç gıda markası Torku, Türk mutfağının klasiği olan bulgur üretimine başladı. Türkiye’nin en çok buğday üreten çiftçisi unvanına sahip üretici ortaklarıyla çalışan Konya Şeker, Bulgur Fabrikası için yatırımlarını tamamladı. “Tarımın Ana Yurdundan Dünyaya” sloganı ile Torku Çatalhöyük Bulgur, çok yakında tüketiciyle buluşacak.

Konya Şeker, bölge çiftçisinin buğdayını değerlendirmek adına ‘Bisküvi, kek ve gofret üretim tesisleri’ ile un fabrikasından sonra bulgur fabrikası yatırımını hayata geçiriyor. Market raflarındaki yerini her geçen gün hızla genişleten Konya Şeker, Türk mutfak kültürünün geleneksel ürünlerinde de hem pazarı boş bırakmıyor hem de pazarı büyütecek yatırımlar gerçekleştirmeye devam ediyor. Ürettiği geleneksel ürünleri hem iç pazara hem dış pazarlara arz eden Konya Şeker, özellikle dış pazarları yeni tatlarla tanıştırarak geleneksel ürünlerin pazar hacmini de artırıyor. Bu çerçevede Konya Şeker, Torku Markası ile Türk mutfağının bilinen ilk ürünlerinden olan ve besin değeri ile sağlıklı beslenme açısından üstünlükleri tartışmasız olan bulgur üretimine de başladı. 



“Konya Şeker, Türkiye’nin üreten gücü”
Torku Bulgur Üretim Tesisi’nin üretime başlamasıyla ilgili kısa bir değerlendirme yapan AK Parti Karaman Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı ve Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, Konya Şeker’in 2017 yılının üçüncü ayı dolmadan iki yeni üretim tesisini daha, başta Konya çiftçisi olmak üzere ülke ekonomisine kazandırdıklarını söyledi. Konuk, “Konya Şeker, ‘Türkiye’nin üreten gücü’ sloganıyla yola çıktı. Bizim tarafımız belli: Biz üretimden yanayız ve üretenin yanındayız. Yapacağımız yatırımlarla üretimimizi çeşitlendireceğiz ve üretim hacmimizi arttıracağız ki, tarladaki üretim de çeşitlenecek ve artacak. Bununla da yetinemeyiz. Üreticimizin emeğinin değerini artırmak da bizim görevimizdir. Bu çerçevede üreticimizin geleneksel ürünü buğdayı işleyecek iki tesisi 2017 yılının ilk aylarında üretime başlattık” dedi.

“Çiftçi hasadı yapacak ki fabrikaların çarkları dönecek”
Çiftçinin yaptığı üretimle birçok sektörde üretim ve ticaret zincirinin ilk halkası olduğunu dile getiren Recep Konuk sözlerine şöyle devam etti: Tarladaki üretim olmadan fabrikalar çalışmaz, ticaret durur… Çiftçi hasadı yapacak ki fabrikaların çarkları dönecek, raflar dolacak, ticaret başlayacak. Ürünün bir fiyatı var. O fiyat çiftçinin alın terinin karşılığı. Bir de o üründen işlenene ödenen bedel var. Ödenen bedel ile ürün fiyatı arasındaki fiyat farkı çoğu zaman birkaç katı buluyor. Aradaki fark yani ürün üzerinden oluşan katma değer sanayici, tüccar, perakendeci adı her ne olursa onların geliri oluyor. Ürün üzerinden oluşan katma değerden üreticinin daha çok pay almasının bir tane yolu var, üretici ürettiğini de işleyecek. Konya Şeker olarak, yani Konya çiftçisi olarak biz bunu yapmaya çalışıyoruz. Tarlada üreterek başlattığımız ekonomik zincirin tüm halkalarında yer almaya, ürettiğimizi işleyip, rafa kadar ekonomik sürecin tüm halkalarının içinde olmaya çalışıyoruz.

120 ton buğday işlenecek
Karapınar’da kurulan ve geçtiğimiz günlerde üretime başlayan Torku Bulgur Fabrikası’nın mevcut alanı 120 bin, proje alanı 62 bin, kapalı alanı ise 24 bin metrekareden oluşuyor. 36 bin ton buğday stoklama kapasitesine sahip fabrika günlük 120 ton buğday işleyecek ve 90 ton bulgur üretecek. Geleneksel üretim tekniğini teknoloji ile buluşturan tesis, sahip olduğu tam otomasyon sistemiyle de kalite ve hijyen standartları yüksek her çeşit bulguru üretilebilecek. 

Güncelleme Tarihi: 15 Mart 2017, 17:48

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52