Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇE ŞTOB) Yönetim Kurulu Üyesi Yakup Demir, "her şey dahil" sisteminin uygulandığı otellerde gıdaların kalitesinin düştüğünü ileri sürdü.
Yakup Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çeşme'de geçen yıl 1 milyon geceleme yapıldığını, bu yıl hedeflerinin 1,5 milyon geceleme olduğunu ifade etti.
Çeşme'ye gelen turistlerin yüzde 20'sini yabancıların oluşturduğ una dikkati çeken Demir, "Yabancı turist oranını yüzde 40-50'ye çıkarmak istiyoruz. Ancak dış turizmde fiyat istikrarsızlığı ve her şey dahil sistemine yöneliş var" dedi.
Demir, ilçedeki otellerin her şey dahil sistemine karşı çıktığın ı, hedeflerinin yüksek geceleme sayısı değil yüksek karlılık olduğunu kaydetti.
Çeşme'ye gelen turistin 19-20 avroya değil 50 avroya gecelemesini istediklerini ifade eden Demir, şöyle konuştu:
"Esnafımız da 15 avro gelir elde etsin istiyoruz. Çeşme ekonomisine karlı bir gelecek hazırlamak için çalışıyoruz. Her şey dahil sistemini bu nedenle kabul etmedik. O sistemi seçen oteller kuyunun dibine düştü, şimdi çıkamıyorlar da. Bu sistem kaliteli yiyecek ve içeceği yok ediyor. Bir kişinin günlük maliyetini belirleyemiyorsunuz. Türkiye'deki yüksek ÖTV nedeniyle maliyetler oldukça yüksek. Çeşme'deki otellerde gıda mühendisleri çalıştırıyoruz, oysa her şey dahil sistemin uygulandığı otellerde genellikle gıda mühendisi çalışmıyor, en ucuz ürünü temin etmeye çalışıyorlar. Merdiven altı bazı işletmeler bu sistemle çalışan oteller için üretim yapıyor. Midemize giden her lokmanın kontrolden geçirilmesi gerekir."
Her şey dahil sistemiyle çalışan bazı otellerde turistlerin zehirlendiğini ileri süren Demir, yabancı ve yüksek gelir grubundan turist kitlesine ulaşılabilmesi için "ucuz tatil merkezi" değil "marka tatil merkezi" olunması gerektiğini söyledi.
Gıda mühendislerinin istihdamı
Gıda Mühendisleri Odası Ege Bölgesi Şube Başkanı Hü lya Yılmaz ise her şey dahil sisteminin her zaman sağlığa zararlı olmadığını ancak ucuz yemeğin de kaliteli olamayacağını ifade etti.
Her şey dahil sistemiyle çalışan otellerde kişi başı maliyetin düşürülmesi amacıyla peynir olarak çökelek, dana veya kuzu eti yerine tavuk eti kullanılabileceğini belirten Yılmaz, ucuz gıdaların, sağlığı tehdit eden bazı ürünlerin müşterilere sunulabileceğini söyledi.
Otel misafirlerine ikram edilen yemeklerin sağlıklı koşullarda hazırlanması gerektiğini kaydeden Yılmaz, turizm sektöründe gıda mühendislerinin istihdamının da zorunlu hale getirilmesini gerektiğini belirtti.
Gıda mühendislerinin turizm sektöründe de istihdam edilmesine ilişkin görevin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na düştüğünü söyleyen Yılmaz, "Bakanlık sektörde çok iyi bir denetim sistemi kurabilir. Yeterli sayıda gıda mühendisinin istihdam edilmesiyle denetim alanı genişleyebilir" dedi.
'Her şey dahil'de güvenli gıda aranıyor!
Turizm sezonunun açılmasıyla "her şey dahil" sistemi tartışmaya açıldı. Sistemin uygulandığı otellerde gıda güvenliği ve kalitenin düştüğü ileri sürüldü.
YORUM EKLE
1
'Yeşil altın'ın ilk hasadına ödül
2
Su alerjisi en çok kadınları etkiliyor!
3
2012 gıda etkinlik takvimi
4
GMO İstanbul'a ikinci şube açıldı
5
Çağın en büyük gıda felaketini açıkladı
6
Pepsi'nin yeni yüzü Azra Akın oldu
7
La Mia Luce Kadıköy'de açıldı
8
Koroplast ve Turmepa'dan çevre işbirliği
9
Haziran Gastronomi’nin festival ayı oldu
10
Beylikdüzü'nde 'halk pazarı' teşekkürü
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:26
GÜNEŞ
07:56
ÖĞLE
12:56
İKİNDİ
15:24
AKŞAM
17:46
YATSI
19:10