Üretici ayçiçeğinde üzüldü mısırda güldü

Türkiye mısır üretiminin üçte birini gerçekleştiren Çukurova'da geçen yıl 4,5 milyon ton olan rekoltenin bu yıl 5,5 milyon tonu aşması bekleniyor.

Üretici ayçiçeğinde üzüldü mısırda güldü
Geçen yıla göre rekoltesi yaklaşık yüzde 20 oranında artmasına karşın fiyatı yüzde 30 düşen ayçiçeğini üreten çiftçilerin yüzü, hasadına başlanan ve alım fiyatı ton başına 640 lira olarak açıklanan birinci ürün mısırla güldü.

Ceyhan Ziraat Odası Başkanı Yavuz Tezcan yaptığı açıklamada, 1985'e kadar yörede "beyaz altın" olarak nitelendirilen pamuğun Çukurova'nın ana ürünü olduğunu ancak bu tarihten sonra yerini mısıra bıraktığını söyledi.

Türkiye'de mısır üretiminin üçte birinin Çukurova'dan karşılandığını belirten Tezcan, geçen yıl 4 milyon 600 bin tonun üzerinde olan rekoltenin bu yıl 5,5 milyon tonu aşmasını beklediklerini ifade etti.

Tezcan, yem sanayi açısından önem taşıyan mısırın aynı zamanda nişasta ve glikoz yapımında da kullanıldığını vurgulayarak, bu ürünün kilo bazında üretim maliyetinin 55 kuruş olduğunu kaydetti.

Mısır alım fiyatının bayramdan önce açıklanmasının üreticiyi memnun ettiğini, ürünün fiyatında dalgalanmaları önlediğini dile getiren Tezcan, "Birinci ürün mısır alım fiyatının ton başına 640 lira olması üretici açısından çok sevindirici bir gelişme. Ton başına 56 lira prim desteği de sağlanıyor. Bu gelişme, mısır üreticisinin serbest piyasada boğulmasını önlemiş oldu" dedi.

Tüm ürünlerde alım fiyatı açıklamalarındaki gecikmenin çifçi aleyhine olduğuna dikkati çeken Tezcan, şunları kaydetti:
"Mısırla ilgili beklenen açıklama bayramdan önce olmasaydı, hasadına bu günlerde başlanan ürününü satmak zorunda kalacak olan çiftçi emeğinin karşılığını alamayacaktı. TMO'ya satış için beklemek istemeyen üretici, mısırı serbest piyasada kilosu 60-62 kuruştan satabilecek. Alım fiyatı açıklanmadan önce mısırın serbest piyasadaki kilo fiyatı 55-56 kuruş civarındaydı. Mısır üreticisinin mağdur edilmemiş olmasından dolayı yetkililere teşekkür ederiz.

Çukurova'daki mısır üretiminde ise geçen yıla göre yüzde 20'lik artış var. Dekarda ortalama bin 250 kilogram ürün alınıyor. Geçen yıla göre rekoltesi yaklaşık yüzde 20 oranında artmasına karşın fiyatı yüzde 30 düşen ayçiçeğini üreten çiftçilerin yüzü, hasadına başlanan ve alım fiyatı ton başına 640 lira olarak açıklanan birinci ürün mısırla güldü ancak girdi fiyatlarının arttığı göz önünde bulundurulursa, destekleme priminin yükselmesinde yarar var diye düşünüyoruz."

Ayçiçeği üretimi
Tezcan, geçen yıl 110 bin ton civarında olan birinci ve ikinci ürün ayçiçeği hasadının bu yıl 130 bin ton dolayında olmasının beklendiğini de söyledi.

Buna karşın ayçiçeği fiyatının geçen yıla oranla yüzde 30 düşük olmasının üreticiyi mağdur ettiğini belirten Tezcan, "Birinci ürün ayçiçeği ekim alanı, toplam ekim alanının yüzde 90'ını oluşturuyor. Bu ürünün alım fiyatı 1,2 liradan başladı ve 1 liraya kadar düştü. İkinci üründe fiyat daha da aşağı olur. Dünyadaki yağ fiyatları artarsa, bu ürünün alım fiyatı da ona göre yükselir" diye konuştu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52