2013 yılında tahıl hasadında rekor kırılması bekleniyor. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (GTÖ) tahminlerine göre yeni yıla kadar toplam 2 milyar 500 milyon ton tahıl toplanacak. Bu rakam, 2012 yılına göre yüzde 8 daha fazla anlamına geliyor. Öte yandan GTÖ, Afrika ve Asya’nın bazı bölgelerinde gıda güvenliği durumunun kötüleştiği uyarısında buldu.
Bu yıl havalar, çiftçiler için olumlu oldu. Geçen yıla göre çok daha fazla buğday, yemlik tahıl ve pirinç toplandı. En iyi göstergeleri ise Rusya, ABD ve Ukrayna’daki mısır üreticileri gösterdi. Buradaki başarıya sadece havaların iyi olması değil, ziraatçıların piyasa ihtiyaçlarını yakalama yeteneği ile ekinleri artırması yol açtı. Rusya Tahıl Birliği Başkanı Arkadiy Zloçevskiy şunu söyledi:
“Küresel hasattaki artış, başta mısır üretimindeki artış sayesinde sağlandı. Mısıra olan talep geçen sezon da yüksekti ancak tam olarak karşılanamamıştı. Şimdi üretim mevcut talebe göre ayarlandı, ekim sahaları arttırıldı, havalar da elverişliydi. Bu nedenle rekor hasat elde edildi.”
Buna rağmen dünya genelinde açlık çekenlerin sayısı azalmıyor. Tam aksine Afrika ve Asya’nın bazı ülkelerinde bu sorun giderek büyüyor. Bazı yerlerde, örneğin Filipinlerde bu sorun doğal afet yüzünden doğdu. Ancak bir kural olarak gıda sıkıntısı, düşük gelir düzeyi ile izah ediliyor. Tarım piyasalarındaki durumu inceleyen “SovEkon” Analiz Merkezi’nin müdürü Andrey Sizov şunu söyledi:
“GDÖ hesaplamalarına göre şimdi dünyada 1 milyara yakın insan açlık çekiyor. Ancak yetersiz beslenme sorunu, aslında tahıl yetersizliğinden değil, insanların düşük gelir düzeyinden kaynaklanıyor. Kabaca, insanların gıda alacak kadar parası yok. Öte yandan gelişmiş ülkelerde yiyeceklerin önemli bir kısmı çöpe atılıyor.”
Böyle bir durum, halihazırda dünya gıda piyasasında fiyatların oldukça düşük olmasına rağmen oluştu. Tarım üreticilerine göre bazı tarım ürünlerinin fiyatları fazla düşük. Andrey Sizov, bu nedenle gıda ve tahılda fiyatların kaçınılmaz olarak artacağını söyledi:
“Tahılların fiyatları, son yılların en düşük düzeyinde bulunuyor. Mısır fiyatları en düşük seviyeye indi. Son bir ayda l,5 kat düştü. Ancak genel olarak düşük fiyat devri sona erdiğini düşünüyorum. Üreticiler, tarım teknolojilerine yatırım yapabilmek, ekim sahaları arttırmak, hasadı arttırmak ve gezegenin gelecekteki gıda ihtiyacını karşılamak için daha yüksek fiyatlara ihtiyaç duyuyor.”
Uzmanlar, kuzey yarımkürede ekilen kışlık buğdaya yönelik iyimser tahminlerde bulundu. Öte yandan piyasada fazlalığın oluşacağından korkmak için bir sebep yok. Fazla, kimsenin ihtiyaç duymadığı gıda söz konusu değil, tam aksine yetersizliği yaşanıyor. Açlık çekenlerin bir kısmına GDÖ dahil uluslararası örgütler yardım edecek. Fakat açlığın ortadan kaldırılması için birincil sorumluluk ulusal hükümetlere düşüyor. Bu sorun, gündemdeki diğer sorunların önünde bulunmalı.
Güncelleme Tarihi: 16 Aralık 2013, 14:31
Tahıl hasadında rekor açları doyurur mu?
2013'te tarımsal hasat rekoru kırıldı. Buna karşın Afrika ve Asya’da gıda güvenliği durumunun kötüleştiği uyarısı yapıldı.
1
Rusya Türk ürünlerine özel pazar kuruyor
2
Avrupa "at eti"skandalıyla sarsıldı
3
Konya Şeker bir ilke daha imza attı
4
2014'te hububat üretimi rekor kıracak
5
Ekmek hakkında şok iddia!
6
CarrefourSA büyüme hedeflerini açıkladı
7
Fruktozun zararını bilim tescilledi
8
Asit ve tatlandırıcı yasaklanıyor
9
Ekmek üreticisine hijyeni öğrettiler
10
Diyanet'ten "helal kesim" uyarısı
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:23
GÜNEŞ
07:53
ÖĞLE
12:55
İKİNDİ
15:25
AKŞAM
17:48
YATSI
19:12