Balıkesir'de bir serada domates ve salatalık yetiştirmek için kokopit kullanılıyor. "Kokopit" hindistan cevizi liflerinden elde ediliyor ve toprağın yerine kullanılıyor. Daha az gübre ve su isteyen kokopitle yapılan tarımda maliyet düşerken verim artıyor. Havadar toprak isteyen bitkiler, nemi ve besin maddelerini uzun süre koruyabilen kokopitle daha verimli yetişiyor.
Ziraat Mühendisi Cihan Şen, kokopit hakkında şunları söyledi:
"En önemli özelliği topraklı tarımdan farklı olarak tüketici sağlığı açısından güvenli ürünlerin üretilmesi. Burada daha az pestisit yani daha az tarım ilacı kullanılıyor. Daha az gübre, daha az su kullanılıyor. Bunun dışında işçilik maliyetleri düşük."
Topraklı tarıma göre daha kaliteli ürün elde edildiği için getirisi de yüksek oluyor. Yeni yöntem seracıların ilgisini çekiyor.
Üretici Hüseyin Karaboyun; "Bu yöntemin birçok avantajları var. Belki ilk yatırım maliyeti biraz yüksek; ama daha sonra hem kaliteli hem de verimin yüksekliğiyle diğer yöntemlerin önüne geçiyor. Kaliteli ve çok sağlıklı sebze üretmek mümkün" diye konuştu.
Anahtar Kelimeler: Gıda Vitrini, Gıda, Vitrin, Tarım, GDO, Gıda Güvenliği, Alo 174, Sağlıklı Gıda, Beslenme, Yemek, Baklava, Restoran, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Mehmet Mehdi Eker
Sebzeler artık topraksız yetiştirilecek!
Topraksız tarımda yeni uygulama. Tarımda toprak yerine "kokopit" kullanılacak.
YORUM EKLE
1
Çocukların süte alerjisi olabilir!
2
Bakan'dan okul sütü açıklaması
3
Yüzlerce öğrenci neden hastaneye kaldırıldı?
4
Okul Sütü Projesi'ne TZOB'dan destek
5
Piyasadaki ucuz muzun sırrı
6
Obezite’nin ABD’ye maliyeti 190 milyar...
7
Bakanlık 'süt'e el koydu!
8
ODTÜ de ‘zehirlenme yok’ dedi!
9
Gıdanın reytingle imtihanı!
10
Yazın en lezzetli sınıfı
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:02
GÜNEŞ
07:28
ÖĞLE
12:53
İKİNDİ
15:40
AKŞAM
18:07
YATSI
19:28