Geçtiğimiz yıl kente 90 milyon lira tarımsal teşvik kazandıran Kayseri İl Gıda Tarım Müdürlüğü geliştirdiği projelerle de çiftçileri sertifikalı tarıma yönlendiriyor. Tarım Müdürlüğü 2014 yılında Kayseri'nin tamamını iyi tarım uygulamaları kapsamına alarak çiftçilerin sertifikalı ürünler ile dünya pazarlarına açılmasına ön ayak olmayı hedefliyor. Kayseri İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Özkan Kayacan, "Organik Tarımın Geliştirilmesi ve Yaygınlaştırılması" projesi kapsamında kentin farklı bölgelerinde yaptıkları denemelerden çok olumlu sonuçlar elde ettiklerini belirterek, "Şehrin farklı bölgelerinde çilek, elma, kayısı adına farklı eylem planları hazırladık. Bu ürünleri Kayseri'de geliştirmek için neler yapabiliriz diye düşündük. Kayseri'nin tamamını 2014'te iyi tarım uygulamalarına alıyoruz. İyi tarım uygulamaları kapsamına almak, ürünü daha iyi ücretlere satma imkanı doğuracak. İyi tarım uygulama sertifikası olursa Kayseri'nin ürününü sadece Türkiye'ye değil tüm dünyaya satma şansımız olacak. Bu yıl da 100 milyon liraya yakın bir teşviği şehre getirmiş olacağız. 370 dekar olan organik tarım alanımız ise gelecek yıl daha da büyüyecek" şeklinde konuştu.
Çilek yetiştiriciliğine kadın eli değdiriyoruz
Hazırladıkları "Kadın Çiftçilerin Çilek Üretmesi Projesi"nin bakanlık tarafından kabul edildiğini belirten Kayacan, proje kapsamında Kocasinan ilçesi Cırgalan bölgesinde seçilen 11 kadın çiftçiye ilk olarak Adana'daki çilek bahçelerini gezme olanağı sağladıklarını söyledi. Kayacan, "Daha sonra her birine birer dekar alana yetecek kadar çilek fidesi dağıttık. Kadınlara kapalı örtü sistemi kurulması, ilaçlama, çilek bakımı ve teknik destek konularında da yardımcı olduk. Projemiz başarıyla sonuçlandı. Aroma, koku ve lezzet olarak organiğe yakın çilek üretimi yapıldı. Önümüzdeki yıldan itibaren özel bir firma tarafından yetiştirilen çileklerin yurtdışına pazarlanması başlayacak. Proje kapsamında çilek üretimi yapan kadın çiftçi sayısı önümüzdeki yıl artırılacak. 11 kadın çiftçi de 1 dekarlık alanı 3-5 ya da 10 dekara kadar çıkartmayı düşünüyor" dedi. Bodur elma alanında da Türkiye'de en büyük elma üreticileri içerisine girmeyi amaçladıklarını belirten Kayacan, "Türkiye elma üretiminin yüzde 5'i Kayseri'de gerçekleştiriliyor. Halen dikili çok fazla sayıda ağacımız var. Hepsi meyve vermeye başladığı anda 5 yıl olmadan ülkenin en büyük elma üreticileri içerisindeki yerimizi alacağız. Şuanda elma yetiştiriciliğinde ilk sıralarda olan Isparta'da tam bodur ağaç yok. Bizim Yeşilhisar ilçemizde 500 dekarlık alanda bodur bahçemiz var" diye konuştu. Organik tarım alanındaki girdi maliyetlerini düşürmek için organik gübreye alternatif gübre üretimine de başlayacaklarını belirten Kayacan, "Organik gübre yerine solucan gübresi üreteceğiz. İki köyde denemesini yapıp çiftçi şartlarında üretilebileceğini göstereceğiz. Muhtemelen biri de kadın çiftçi olacak. Çiftçi, kendi gübresini kendisi üretebilecek. Bitkisel ve hayvansal artıklarını değerlendirebilecek. Yaklaşık bir yıldır solucan gübresi ile ilgili çalışma planlıyoruz" şeklinde belirtti.
Tarım yatırımcısı için danışma ofisi kurduk
Tarım alanına yatırım yapmak isteyenlere daha hızlı yardımcı olmak adına yatırımcı danışma ofisi kurduklarını belirten Kayacan, "Sanayide üretim yapanlar tarım alanına da yatırım yapabilirler. Özellikle ticaretle uğraşan kişiler tarımı çok rahat yapabilirler ve yatırım dönüşlerini de olumlu bir şekilde alırlar diye düşünüyorum. Kurduğumuz yatırımcı danışma ofisimize yatırımcıları davet edeceğiz. Bizler de yatırım alanında bilgilendirmek için ziyaretlerde bulunacağız. Tarımda risk çok fazla çoğu yatırımcı riskten korkuyor. Ama bugün Yahyalı'da Develi'de kuracağınız bir elma bahçesi 3-5 yıl sonra size para kazandırmaya başlıyor. Bu anlamda bakanlık teşviklerini de doğru yönde kullanmak gerekiyor" dedi. Sanayicilerle daha yakın olacakları bir ithalat-ihracat merkezini Kayseri Organize Sanayi Bölgesi'ne bir kaç ay içerisinde açacaklarını da sözlerine ekleyen Kayacan, böylece yatırımcılarla iletişimlerini daha da artıracaklarını söyledi.
500 çiftçi güneş enerjisi üretecek
Kayacan, daha önce kendi imkanlarıyla üretimini başardıkları biyogaz alanına sanayicilerin de el atabileceğini vurgulayarak, "Şuan Avrupa'da biyogazla çalışan firmalar var. Bunun köy tipi, işletme tipi versiyonları ile hayvan gübresini kullanarak köylü kendi gazını, aydınlatmasını üretebilir. Buna yatırım yapan bir firma yok. Yavaş yavaş güneş enerjisi ile ilgili yatırım yapmaya başladılar. Enerji Federasyonu Platformu ile 500 çiftçilik bir güneş enerjisi paneli planlıyoruz. 500 çiftçimizi bu federasyona üye yapıyoruz. Çiftçiler işletme hakkını federasyona devredecekler ve ürettikleri elektrik bireysel olarak kendi hanelerine kar olarak yazılacak. Özellikle sulama kooperatiflerinde elektrik maliyeti çok olduğu için, çiftçilerimizin enerji maliyetini düşürme adına federasyonu çağırdık. Çiftçilerimiz Yeşilhisar ve Bünyan bölgesinden yoğunlukta katılım sağladılar" diye konuştu.
dunya.com
Kayseri 'iyi tarım' ile sertifikalı olacak
Bu yıl 100 milyon TL civarında tarımsal teşvik kullanılan Kayseri, iyi tarım uygulamalarını 2014 yılında bütün ilçelerde yaygınlaştırmaya hazırlanıyor.
YORUM EKLE
1
Çam balında altın yıl yaşanıyor
2
Fındık sektöründen İspanya'ya büyük tepki
3
Türkiye bitkisel yağda "ithalatçı" durumunda
4
Simit Sarayı "uygun adım" zirveye koşuyor
5
Hububat ve bakliyatta hedef 19 milyar dolar
6
Gıdanın patronları yeni yönetimini belirledi
7
Ev hanımlarına gıda güvenliğini öğrettiler
8
İstanbul'da gıda kontrolleri nasıl yapılıyor?
9
Uydulu tarım her ülkeye yâr olmaz!
10
Altın susam destek bekliyor
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:24
GÜNEŞ
07:54
ÖĞLE
12:55
İKİNDİ
15:24
AKŞAM
17:47
YATSI
19:11