Current Biology dergisinde yayımlanan araştırmada 100 farklı domates cinsi 170 gönüllü tarafından test edildi. Sonuçlara göre domatesin lezzetinde iki faktör rol oynuyor; şeker ve bitkiye kokusunu veren bileşenler...
Araştırma, domates tüketiminin artması ile birlikte çiftçilerin bir bitkiden almaya çalıştıkları domates miktarının sürekli arttığını, bunun da her domateste daha az şeker birikmesine neden olduğunu söylüyor. Bu yüzden iyi domateslerin artık süpermarketlerde bulunamayacağı belirtiliyor.
Hızlı tüketime karşı bir çözüm bulmak için Klee ve ekibi domateslerin kimyasal analizini yapmak için üç yıl harcadı. Üniversitede kurulan bir serada birbiri ardına yetiştirilen 153 domates tek tek incelenerek mükkemmel domatesin nasıl olacağı irdelendi. Gönüllülere yapılan testler şeker tadının yanı sıra domatesin kesildikten sonra yaydığı kokunun da tada katkısı olduğunu ortaya koydu.
Sitral bileşen adı verilen yağların bitkilerin tatları arasında büyük farklılıklar yarattığı fark edildi. Üniversitede yetiştirilen domateslerle piyasada bulunan domatesler arasındaki en büyük fark da bu bileşenin miktarı oldu. Bilim insanları bu bilgileri daha lezzetli ve yoğun aromalı domatesler geliştirmekte kullanmayı planlıyor.
Milliyet
İşte 'nerde o eski lezzet'in cevabı
ABD'nin Florida Üniversitesi'nde araştırmacı Harry Klee on yıl boyunca domateslerdeki lezzet farklılıklarını araştırdı...
YORUM EKLE
1
Tatlı ve abur cubur bağımlılık yapıyor
2
Gıda etiketi yalanları!
3
Arnica ile leziz Ramazan yemekleri
4
Barilla’dan basketçilere lezzet dopingi
5
Çevreye katkı sağlayanlara hediye
6
Yiyeceklere 'soğuk zincir' koruması
7
IWES 2012 Kasım’da kapılarını açıyor
8
Şahin Sucuk'tan altın yenilik
9
Şelale gülsuyu ile leziz güllaçlar
10
Tamek'le Ramazan sofraları şenleniyor
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:23
GÜNEŞ
07:53
ÖĞLE
12:55
İKİNDİ
15:25
AKŞAM
17:48
YATSI
19:12