Sonbaharda hasat edilen limon, Kapadokya bölgesindeki tüf kayalıklara oyulan ve bir bakıma doğal soğuk hava deposu niteliğindeki depolara konularak, sulanması için bekletiliyor.
Yaz kış 10-12 derece arasındaki sıcaklıkta 4 ay kadar bekletilen ’yatak’ limonlar, iç piyasaya ve ihracata sunuluyor. Akdeniz’de ağırlıklı olarak Mersin, Antalya ve Adana’da üretimi yapılan limon, geçen yıl önceki yıllara göre daha az miktarda depolandığı için hasat dönemine 1.5 ay kala piyasada yok denecek kadar azaldı. İki tip olarak piyasada satışa sunulan limonun Antalya Toptancı Hali’nden çıkış fiyatı, 3.50 liraya kadar yükseldi.
Haldeki toptan fiyatı 3 lirayı aşan limon, pazar ve marketlerde ise kilosu 5 liraya satışa sunuluyor. Geçen yılki fiyat düşüklüğü nedeniyle limonun soğuk hava depolarında daha az saklandığını belirten Antalya İhracatçılar Birliği (AİB) Başkanı Mustafa Satıcı, hasat döneminin başlamaması ve depolardaki limon miktarının azalmasından dolayı limon fiyatının arttığını açıkladı.
Satıcı, yeni dönem limon hasadının Eylül ayı sonunda başlayacağını ve Nisana kadar süreceğini belirterek, "Eylüle kadar piyasada limon sıkıntısı yaşanması doğal" dedi. Sezon sonuna gelinmesi ve depolardaki stokların azalması yüzünden limonda fiyat artışının sürdüğünü belirten Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yaş Meyve Sebze Meslek Komitesi Başkanı Mustafa Küçükoğlu, Antalya Toptancı Hali’nde limonun 3.30 lira, ’yatak limon’ olarak adlandırılan Kapadokya’daki depolarda saklanan limonun ise 3.50 liradan işlem gördüğünü açıkladı. Eylül ayı sonuna kadar limondaki fiyat artışı ve ürün yetersizliği sıkıntısının sürebileceğini belirten Küçükoğlu, market ve pazarda ise limonun 4.75- 5 liradan satışa sunulduğunu dile getirdi.
AKDENİZ’İN LİMONU KAPADOKYA’DA SULANDIRILIYOR
Antalya, Mersin ve Adana illerinde üretilen limonlar sararmadan toplanarak, sulandırılması için Kapadokya’daki yumuşak tüf kayalara oyulu soğuk hava depolarında saklanıyor. Yılda yaklaşık 10 milyon sandık limonun saklandığı bu depolar, yapısı nedeniyle yaz aylarında serin, kış mevsiminde ise sıcak bir ortam oluşturuyor.
Akdeniz’in limonları bu bölgedeki doğal kayalıklardan oluşan depolarda 1953 yılından bu yana depolanıyor. Bu depolara 18 kilo olarak getirilen limon sandıkları, yaklaşık üç ay sonra 20 kiloyu aşmış olarak alınıyor. Bölgenin en önemli gelir kaynakları arasındaki depolarda limonlar 6 ay kadar tazeliğini koruyabiliyor.
Fiyatı hem eli hem de cebi yakıyor!
Kapadokya bölgesindeki doğal mağaralarda depolanan limon stoğu azaldıkça fiyatı yükseliyor. Yeni hasat dönemine 1.5 ay kala limonun kilosu 5 liraya yükseldi!
YORUM EKLE
1
Ayçekirdeği yaşlanmayı önlüyor
2
Tokyo Michelin yıldızlı restoranlarda lider
3
Şimşek Bisküvi Gıda Worldfood İstanbul’da
4
Açlık önleyici süt ürünleri katkısına onay
5
IDB Cheese Warehouse’yi aldı
6
'Bal'da AB'nin bir adım önündeyiz
7
Pizza Hut’tan 'Tam Buğday' hamuru
8
GBK'dan lezzet avcılarına orijinal lezzetler
9
Ülker Golf bol malzeme ve lezzet sunuyor
10
Bu yıl rekolte kaybı yüzde 70'i bulacak!
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:23
GÜNEŞ
07:53
ÖĞLE
12:55
İKİNDİ
15:25
AKŞAM
17:48
YATSI
19:12