Fındık üreticisinin 'destek' sevinci

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, fındıkta alan bazlı desteklemenin 2014 yılına kadar uzatılması kararının üreticilerin mağduriyetinin giderilmesini sağlandığını bildirdi.

Fındık üreticisinin 'destek' sevinci
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Birlik olarak çok önemsedikleri ve çıkarılması için girişimlerde bulundukları fındıkta alan bazlı desteklemenin 2014 yılına kadar uzatılması kararının üreticilerin mağduriyetinin giderilmesini sağlandığını bildirdi.

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yaptığı açıklamada, fındığın üretici açısından olduğu kadar, istihdam ve döviz girdisi dolayısıyla ülke açısından da büyük önemi bulunduğunu belirtti. Bayraktar, "Öte yandan, üreticilerimizin, topografik yapısı itibarıyla tarıma elverişsiz eğimli arazilere sahip zor coğrafyada fındık üretimi yapması, erozyonu ve olabilecek heyelanları önleyerek topraklarımızın muhafazasında rol oynaması bakımından da büyük önem arz etmektedir" dedi.

2012-2013 üretim döneminde gerek iklim şartlarının uygun gitmesi gerekse üründe 'var yılı' olması dolayısıyla rekoltenin yükselerek 660 bin tona ulaştığını söyleyen Bayraktar, "Buna karşılık, 400 bin fındık üreticisine karşılık çok az sayıda alıcı bulunması nedeniyle serbest piyasa ekonomisi şartları oluşamamaktadır. Bu durum, fiyatların düşmesine ve ürünün yok pahasına elden çıkmasına neden olmaktadır" diye konuştu.

Diğer taraftan, üreticinin verimli ve kaliteli ürün için, fındık üretiminin başlangıcından hasat dönemine kadar geçen devrede mazot, gübre, ilaç gibi gerekli temel girdileri kullandığını ifade eden Bayraktar, "Ülkemizde özellikle mazot, gübre gibi girdilerin fiyatı oldukça yüksektir. Buna fındık toplama işçiliğinin eklenmesi maliyetleri daha da artırmaktadır. Üreticimizin ürününü üretim maliyetlerinin altında satması üreticimizin mağdur olması demektir" açıklamasında bulundu.

BAZLI DESTEKLER 2011'DE SONA ERMİŞTİ
Fındık üretim maliyetlerini düşürmek için 3 yıldır uygulanan alan bazlı desteklerin 2011'de sona erdiğini hatırlatan Bayraktar, bu dönemde geçimini fındıktan sağlayan yaklaşık 2 milyon üreticiye toplam 1,8 milyar ödeme yapıldığını belirtti.

Kaliteli fındık üretiminin sürdürülebilirliğinin, ancak, maliyetlerin yüksekliği nedeniyle zor durumdaki üreticinin desteklenmesiyle mümkün olabileceğinin altını çizen Bayraktar, şunları kaydetti:

"Bu durumun bilincinde olan Birliğimizin girişimleri sonuç vermiştir. Fındık Üreticilerine Alan Bazlı Gelir Desteği ve Alternatif Ürüne Geçen Üreticilere Telafi Edici Ödeme Yapılmasına Dair Bakanlar Kurulu Kararı bugün Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Fındıkta dekar alana 150 TL olarak belirlenen ve 3 yıldır devam eden, fındık üreticilerimizin yaklaşık yüzde 84'ünün faydalandığı Alan Bazlı Desteklerin 2012, 2013, 2014 yıllarını kapsayacak şekilde, sırasıyla 150, 160 170 TL/dekar olarak devamı kararının çıkması, zor durumda olan üreticimizi sevindirmiş, mağduriyetlerinin giderilmesini sağlamıştır.

Söz konusu karar aynı zamanda Fındık Alanlarının Tespitine Dair Kararın 1'inci maddesinde belirtilen il ve ilçelerdeki, birinci sınıf, ikinci sınıf ve yüzde 6'dan daha az eğimli üçüncü sınıf tarım arazilerinde ruhsatsız fındık bahçelerini sökerek alternatif ürüne geçen gerçek ve tüzel kişilere, 2012-2014 yılları arasında telafi edici ödemeleri de kapsamaktadır. Buna göre 2013 yılı için başvuranlara, ilk yıl için 300TL/Da, ikinci yıl için 150 TL/Da ödeme yapılacaktır."

Bayraktar, "Ülkemiz için ekonomik önemi büyük olan fındığın hak ettiği değeri bulabilmesi, ihracatta bulunduğumuz yeri koruyabilmesi ve dünyada 'kaliteli Türk fındığı' imajının zedelenmemesi açısından Alan Bazlı Desteklerin devamı kadar, zamanında verilmesi de büyük önem arz etmektedir" dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52