Adana İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hamit Aygül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sağlığa birçok yönden faydalarıyla bilinen enginarın bölgedeki üretim alanının genişlediğini, üründen yüksek verim alan çiftçilerin de bu duruma çok sevindiklerini söyledi.
Daha çok pamuk ve narenciyeyle adını duyuran Çukurova'da bu yıl enginar üretim alanlarının arttığını ifade eden Aygül, enginarın diğer tarım ürünlerine göre üretimi daha kolay ve karlı olduğunu vurguladı.
Karaciğer dostu olarak bilinen bu ürünün Çukurova'da ilk olarak Ceyhan ilçesine bağlı Hamdili beldesinde 200 dekarlık alanda üretildiğini dile getiren Aygül, şunları kaydetti:
"Maliyetinin düşük olmasıyla birlikte Yumurtalık ve Karataş'taki çiftçilerimiz de enginara yöneldi. Bu yıl Çukurova bölgesinde 910 dekar alanda enginar üretilmeye başlandı. Çiftçilerimiz 1 dekar alanda yaklaşık bin enginar kökü dikiyor ve bir kök enginardan da 4-5 enginar başı alınıyor. Çiftçimiz 1 dönümden 4 bin baş enginar elde ediyor. Çiftçilerimizi enginar üretimine teşvik etmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz."
Hamdili beldesinde çiftçilik yapan Bülent Yiğit de, mısır ve pamuk üretiminden umduğunu bulamadığı için enginar üretimine yöneldiğini anlattı.
Arazisinde Bayrampaşa cinsi enginar üretimi yaptığını ifade eden Yiğit, "Verimi diğer ürünlerden fazla olunca enginar üretim alanını genişlettik. Bu yıl 200 dönüm arazide 200 bin kök enginar ektik. Her kökten yaklaşık 5 bin adet ürün elde ettik. İlk yıllarda Ceyhan'daki sebze haline ve köylerde tek tek satarak para kazanıyorduk. Şimdi ise ürünümüzü İstanbul'dan gelen tüccarlara satıyoruz" diye konuştu.
Üreticilerden Bülent Cirit de enginarın meyvesinin yanı sıra yapraklarının da gelir getirdiğini, yaprakları meyve suyu fabrikasına tonu bin 800 liraya sattıklarını bildirdi.
Osman Alaska ise gelecek yıl daha çok alanda enginar üretimini yapacaklarını dile getirerek, bölgedeki üreticilerin karlı bir ürün olan enginar üretimine ağırlık vereceklerini söyledi.
dunya.com
Çukurova toprakları enginar fışkırıyor
Daha çok pamuk ve narenciye üretimiyle adını duyuran Çukurova'da, üreticiler "karaciğer dostu" enginar üretimine de el attı.
YORUM EKLE
1
Tarımın en büyük sorunu pazarlama
2
Çilek tadında ihracat!
3
Çay üreticisi "randevulu satış"tan memnun
4
Türkiye'de buğday üretimi artacak
5
Huqqa her kesimin restoranı olacak
6
Kiraz ihracatçısı hedef büyüttü
7
Maden suyu potansiyelinin yüzde 2'si kullanılıyor
8
Süt üreticilerinden "sanayici" tepkisi
9
Türkiye üretimde süper, tüketimde ise zayıf!
10
Bakan Eker'in GDO ısrarı devam ediyor!
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:22
GÜNEŞ
07:52
ÖĞLE
12:55
İKİNDİ
15:25
AKŞAM
17:48
YATSI
19:12