Çiftçiye buğday müjdesi!

Çiftçiler artık ürünü hasat eder etmez ‘yok pahasına’ satmak zorunda değil. Ürün önce depoya konulacak, ihtiyaç halinde paraya çevrilecek.

Çiftçiye buğday müjdesi!


Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, TMO ve TOBB’un Polatlı’da bulunan Lisanslı Depoculuk Anonim Şirketinin tanıtım toplantısına katıldı. Polatlı’daki Törende konuşan Yazıcı, Türkiye topraklarının önemli bir kısmının tarıma elverişli olduğunu belirterek, yeterli su kaynağına da sahip olduğunu anlattı. Bugüne kadar tarımla uğraşan iş adamının, çiftçinin büyük sıkıntılar yaşadığını, hükümetleri döneminde bunların çözüme kavuştuğunu söyledi. Artık Türk çiftçisinin ürettiği ürünü depolayacak sağlıklı imkâna kavuştuğunu da söyleyen Yazıcı, “Çiftçimiz hem ürününü değerlendirecek, hem de depodaki sağlıklı ve kalitesi belirlenmiş ürününü karşılık gösterip finansmana kolayca ulaşabilecek” diye konuştu.

DÜŞÜK FİYATA SON

Bakan Yazıcı, çiftçinin ürün fiyatlarının dalgalandığı dönemlerde ürününü düşük fiyatlarla elinden çıkarma kaygısı taşımayacağını belirterek, depoya teslim ettiği ürünü dilediği zaman kendisine en uygun piyasa koşullarında depodan almak veya depoya satmak imkânına kavuşacağını söyledi. Türkiye’de üretimin 20 milyon tonu aştığını, yakın zamanda depoculuk kapasitesinin 2 milyon tona çıkacağını söyledi. Bakan Yazıcı ve Tarım Bakanı Mehdi Eker, Polatlı’daki 40 bin ton kapasiteli depo hakkında, TOBB (Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği) Başkanı Hisarcıklıoğlu ve yetkililerden ürün teslim sürecine ilişkin bilgi aldı.

Çiftçiye bonkör bakan

Lisanslı depoculuk tanıtım toplantısının ardından bakanlar ve TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu sistemin uygulanacağı Polatlı Ticaret Borsası’na geçtiler burada borsa seans salonunda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı alım satım işlemini yaptılar. Polatlılı Faruk Ceylan adlı bir üreticinin 12 tonluk ürünü Bakan Eker tarafından tonu 650 liradan açık artırma ile satışa çıkarıldı. Yapılan açık artırmada en yüksek fiyatı ton başına 1200 lira ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı verdi. Üreticiye alım satım işlemi karşılığında 18 bin lira ödeyecek olan Bakan?Hayati Yazıcı piyasa fiyatını da ikiye katlamış oldu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52