Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İsmail Sezer, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Türkiye'nin 2002 yılında 350 bin ton olan pirinç üretiminin, 2011 yılında yüzde 170 oranında artarak 900 bin tona yükseldiğini söyledi. Sezer, dünyada çeltik üretimi gerçekleştiren ülkelerin üretimlerini son 10 yıl içinde yüzde 10 ile 30 oranında artırdığını anımsatarak, çeltik üretimini yüzde 170 oranında artıran Türkiye'nin oransal olarak en fazla artış sağlayan ülke konumuna geldiğini belirtti.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca sağlanan teşvik ve bilinçli tarım uygulamalarıyla çeltik üretiminde artış sağlandığını vurgulayan Sezer, ''Son 10 yılda çeltik ekim alanları genişledi. Bakanlık tarafından verilen desteklerle üreticiler daha modern tarım uygulamasına geçti. Özellikle lazerli tesviye aletlerinin tarıma girmesiyle dekardan alınan verim arttı'' dedi.
Türkiye'nin tüm bölgelerinde çeltik yetiştirilebildiğini anlatan Sezer, şöyle devam etti:
''En fazla ekiliş alanı ve üretimi Marmara ile Karadeniz'de. Ülkemizde yaklaşık 990 bin dekar alanda 900 bin ton çeltik üretimi yapılmakta. Türkiye'nin yıllık pirinç tüketimi 500-580 bin ton arasında. Bu miktar yaklaşık yüzde 60 randımanla 800-850 bin ton çeltiğe eşittir. Yani çeltik üretimimiz, tüketimimizi karşılıyor. 10 yıl önce pirinçte yeterlilik derecesi yüzde 35 iken 2011 yılında bu oran yüzde 90'a yükseldi. Böylece Türkiye, pirinçte kendine yeter hale geldi.''
Hedef çeltik ihraç etmek
Türkiye'nin bundan sonra üretimini daha da artırarak ihracata yönelmesi gerektiğine dikkati çeken Sezer, ''Hedef 5 yıl içinde çeltik ihraç eder hale gelmek'' diye konuştu.
Çeltik üretiminde Samsun'un önemli bir merkez konumunda bulunduğunu belirten Sezer, bu yıl il genelinde 150 bin dekar alanda çeltik üretimi gerçekleştirileceğini bildirdi.
Yrd. Doç. Dr. Sezer, Samsun'un Kızılırmak ve Çarşamba ovaları içinde yer alan 8 ilçesinde çeltik üretimi yapıldığını kaydederek, ''Türkiye'de üretilen çeltiğin yüzde 15'ini Samsun karşılıyor. 2011 yılında 142 bin ton çeltik üretimi gerçekleştirildi. Bu yıl bu rakamın daha da artması hedefleniyor'' dedi.
Çeltik üretimi 10 yılda ikiye katlandı
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca uygulanan teşvik ve bilinçli tarım uygulamalarıyla Türkiye'de çeltik üretimi son 10 yılda iki kat artış gösterdi.
YORUM EKLE
1
Babalar Günü’ne özel çikolatalar
2
Güçlü hafıza için elma suyu için
3
Mutfakta 99 yıl devrimi!
4
Tuzlu erik hipertansiyon sebebi
5
Tio’dan keçi sütlü bisküvi
6
İsmar’dan 40 milyon TL’lik değişim
7
Elif Korkmazel ile ‘ala’ lezzetler
8
Acıbadem’de yeşeren limon ağacı!
9
Dünya Meyve Suyu Günü kutlandı
10
Migros çöpten elektrik üretiyor
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:23
GÜNEŞ
07:53
ÖĞLE
12:55
İKİNDİ
15:25
AKŞAM
17:48
YATSI
19:12