Buğdayda 'Ug99' korkusu!

FAO, Afrika, Ortadoğu ve Asya'daki toplam 29 ülkede, dünya buğday üretiminin üçte birine denk gelen ürünün Ug99 mantarından etkilendiğini açıkladı.

Buğdayda 'Ug99' korkusu!

Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü Müdürü Yüksel Kaya, “Bu hastalık Türkiye'ye gelse dahi çok ciddi sorunlar oluşturmaz. Gerekli önlemleri alıyoruz. Çiftçimizin endişe duymasına gerek yok” dedi. Kaya, yaptığı açıklamada, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO), Afrika, Ortadoğu ve Asya'daki toplam 29 ülkede, dünya buğday üretiminin üçte birine denk gelen ürünün Ug99 mantarından etkilendiğini ya da risk altında olduğunu açıkladığını belirtti.

Ug99'un kara pas denilen ırkın adı olduğunu ifade eden Kaya, bu hastalığın Türkiye'de görülme olasılığının çok az olduğunu dile getirdi.

Kara pasın Karadeniz ve Orta Anadolu'da 20 yılda bir nadiren ortaya çıktığını anlatan Kaya, şunları kaydetti:

“Biz her yıl buğday tarlalarından numuneler alıyoruz. Bu buğdaylar üzerinde ırk teşhisi yapıyoruz. Teşhislerde hiçbir zaman Ug99 ırkına rastlamadık. 2008 yılında İran'da var olduğu söylendi. İranlı yetkililerle irtibat kurduk.

Onlar da hastalığın Ug99 olduğuna tam emin olamadılar. Anladığımız kadarıyla bizim bu taraflara gelmedi. Bu ırk tespit edildiğinden bu yana Uganda'nın komşusu olan Kenya'da bir araştırma enstitüsüyle çalışıyoruz. Bizim bu ırka karşı geliştirdiğimiz buğday çeşitlerinin hepsi Kenya'da test ediliyor.”



“Çiftçimizin endişe duymasına gerek yok”

Kaya, bugüne kadar Kenya'ya gönderdikleri numunelerin yarıdan fazlasının Ug99'a karşı dayanıklı çıktığını, gönderilen numunelerin bir çoğunun Kenya'da ekilip, kara pas ırkına karşı dayanıklılıklarının ölçüldüğünü dile getirdi.

Türkiye'nin Ug99'a karşı uzun süredir gerekli hazırlıkları yaptığına dikkati çeken Kaya, psikolojik de olsa bir korkunun olduğunu aktardı. Kaya, sözlerine söyle devam etti:

“Bakanlığımız bu konuya önem veriyor. Dünya da bu konuya çok duyarlı. Bu hastalığın ortaya çıkmasından bu yana bu konu üzerinde çalışılıyor. Bizim ürettiğimiz buğday çeşitleri bu hastalığa karşı dayanıklı. Bu hastalık Türkiye'ye gelse dahi çok ciddi sorunlar oluşturmaz. Gerekli önlemleri alıyoruz. Çiftçimizin endişe duymasına gerek yok.”

Kaya, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın faaliyetlerini bilmeden konu hakkında yorum yapanların panik oluşturabileceğini, gelişmiş bir ülke olan Türkiye'nin bu tür durumlara hazır olduğunu sözlerine ekledi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52