Kars'ın Sarıkamış ilçesinde yüksek rakımlarında yetişen ve gurmelerin vazgeçilmez lezzeti kuzugöbeği mantarı, Fransız sofralarını süslüyor.
Ormanlarda tek tek veya küçük gruplar halinde bulunan kuzugöbeği mantarı, Fransızların damak zevkine hitap ederken yöre halkının ev bütçesine ve Türk ekonomisine de önemli katkılar sağlıyor.
İlçede yıllardır mantar toplayıcılığı yaparak geçimini sağlayan Abdulkadir Aygün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mayıs ve haziran aylarında yöre halkının dağlarda topladığı mantarın, İstanbul'daki firmalar aracılığıyla Fransa'ya ihraç edildiğini söyledi.
Yöre halkının topladığı 3 tona yakın mantarın yurt dışına ihraç edilmek üzere söz konusu firmalar tarafından alındığını ifade eden Aygün, şöyle devam etti:
"Bu sene ilk başta havalar kurak gitti, mantar olmayacakmış gibi gözüktü ama sonradan yağan yağmurlarla bayağı bir artış oldu. Tabii bunun yöremize has özelliği olduğunu birçok kimse de bilmez. Burada yetişen kuzugöbeği mantarı 2 bin 600 rakımda çıkıyor ve yurt dışına çeşitli firmalar aracılığıyla ihraç ediliyor. Sarıkamış'ın kuzugöbeği mantarı, özellikle Fransız mutfağının değişmez yemeğidir."
Protein değeri etten daha fazla olan kuzugöbeği mantarının faydalarının da saymakla bitmediğini anlatan Aygün, "Kan yapıcı özelliği var. Zihnin iyi çalışmasına yardımcı oluyor aynı zamanda da vücudun dinç kalmasını sağlıyor" diye konuştu.
Aygün, kaliteli yaş mantarın 55-60 liradan alıcı bulduğunu belirterek, kuru halinin ise kilosunun 450 liradan 600 liraya kadar alıcı bulduğunu kaydetti.
Dar gelirli vatandaşlar için kısa süreli de olsa mantarın önemli bir gelir kaynağı olduğunu ifade eden Aygün, bu yıl 10 tona yakın mantar toplamayı hedeflediklerini söyledi.
Mantar toplayıcısı Onur Vanlı ise günde ortalama 2 kilogram mantar toplayarak aile bütçesine katkı sağladığını dile getirdi.
Güncelleme Tarihi: 04 Haziran 2014, 15:27