İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz, et sektöründe 10 firmanın tekelleştiğini, fiyatların da bu nedenle düşmediğini söyledi
İstanbul Ticaret Borsası Başkanı ve TOBB Başkan Yardımcısı Ç. Ali Kopuz et fiyatlarından TOBB'a, bankalardan zorunlu aidatlara kadar pek çok konuda Sabah'a konuştu.
* Kurban Bayramı geliyor. Ette fiyatlar sürekli artıyor. Neden bu sektörde her dönem spekülasyon oluyor?
* Ramazan ile Kurban Bayramı öncesinde hep bu sıkıntıyı yaşıyoruz. Et ve Süt Kurumu (ESK) et satacağını söyledi. Ancak elindeki stok sanayicinin 1 aylık ihtiyacını karşılar. Bakanlık 'ithalat yok' açıklaması yaptı. Ben bunları doğru bulmuyorum. Çünkü 'ithalat yok' denilince elinde malı olanlar bekletiyor. Bakanlık 'Gerekirse ithalat yaparım' deseydi şu anda fiyatlar 2 lira daha düşük olurdu.
* Piyasayı bozanlar kimler?
*İsim veremem ama şu anda 10 tane firma tekelleşmiş durumda. Türkiye'de verilen 7 yıl vadeli faizsiz kredilerin tamamını da büyükler aldı. Teminat verdikleri için kredileri topladılar ama beceremediler birçoğu kapatmanın eşiğinde. Devletin süt tozu teşvikleri de özel sektör tarafından istismar ediliyor. Üretilmeyen şey fatura edilip, karşılığında teşvik alınıyor.
* Bunlar ciddi iddialar...
*Cumhuriyet tarihinde tarım ve hayvancılığa en çok desteği bu hükümet verdi. Ancak karşılığını alamadı. Verilen desteklerden ancak yüzde 20 randıman alındı. Geri kalan yüzde 80'lik bölüm heba oldu.
AİLE BESİCİSİNE PARA
* Fiyatlar konusunda ESK işe yaramıyor mu?
*Memur zihniyetiyle piyasadaki fiyatı dengeleyemezsiniz. Krediyi genele yaymak gerek. Önerim şu, destekler aile besicilerine dağıtılsın. İl Tarım Müdürlükleri'nde masa başında oturan memurluklar mobil elemanlara dönüştürülsün.
KRAVATLI AVUKAT MAFYASI TÜREDİ
* TOBB yönetimine girdiğinizde bankalarla ilgili sıkıntıları gündeme getireceğinizi söylemiştiniz. Çalışma başlattınız mı?
*Konuyu Başbakan Yardımcımız Ali Babacan'ın olduğu istişare toplantısında gündeme getirdik. Bankaların güçlü olmasını tabi ki isteriz. Ancak bir bakıyorsunuz en çok onlar kâr ediyor. Piyasadaki en ufak olumsuzlukta banka kapına gelip 'kredini öde' diye baskı yapıyor. Yüzlerce şikâyet alıyoruz. İnsanların ticari hayatını bitiriyor. Daha çok özel bankalar acımasız. Varlık yönetim şirketlerine takibe düşen krediler yüzde 5-10'la satılıyor. Bankası olanlar bu şirketleri kurmuş. Al gülüm var gülüm paslaşıyorlar. Eskiden mafyanın karşısında devlet vardı. Şimdi kravatlı avukatlar mafyası var. 60 tane avukat birleşiyor 5 liralık borcu 500'e çıkarıyor. Aileler yok oluyor. Bankalar varlık yönetim şirketine değil borçluya aynı indirimi yapıp krediyi kapatmayı teklif etse herkes bu parayı bulur. Sen bunu yüzde 5-10'la satıyorsun, borçluna teklif etsene? Ama oradaki oyun başka. Birebir katlıyorlar. Hem vergi ödemeyip devletten çalıyorlar hem de topladıkları parayı bölüşüyorlar.
* Bakan ne dedi?
*Bunu takip edeceklerini söyledi. Gerçek bankacılık yapanlara birşey demiyoruz. Ama bankaların birçoğu acımasız davranıyor. Yeşerecek firmaları bile öldürüyorlar.
NÜFUSA ORANLA HAYVAN SAYISI AZ
* Kurban Bayramı'nda hayvan sıkıntısı yaşanır mı?
* Bölgede görev yapan arkadaşlar tam tespit yapamıyor. İstanbul'da bir tane mezbaha var. İsim vermeyeceğim aylık kesimin yüzde 10'unu bildiriyor. Kotasyon ve vergi için rakamları eksik gösteriyor. Doğu ve Güneydoğu'da da böyle birçok yer var. Yani bakanlıktaki rakamlar tam doğru olmayabilir. Size soruyorum: Nüfusumuz 10 milyonken, büyükbaş hayvan sayısı 40 milyondu. Şimdi nüfus 75 milyon hayvan sayısı 12 milyon. Çok mu?
BERBERLER ODASI DAHA FAZLA AİDAT İSTİYOR
* Zorunlu aidatların kaldırılması planı var. Siz ne diyorsunuz bu konuda?
* Bugün odalara kayıt olanların ödediği paralar çok düşük. Berberler Odası'nda daha fazla ödersin. Burada gelip hizmet alıyorsunuz. Tamam o hizmetten de para alınıyor ama bu belgeleri internetten bedava da alabilirler. Üyelerin aidatları odanın gelir kalemleri içinde cüzi bir rakam. Fahiş fiyatlar alınmıyor.
TİCARET BORSALARINI ENTEGRE EDECEĞİZ
* Kayıt dışı görünen verileri borsalar tutamaz mı?
* Türkiye'de 113 borsayı bir çatı altında toplayacağız. Dünyaya ve Türkiye'ye entegre olacak şekilde dizayn edecek ağ kuracağız. Konya'da hububat fiyatı belirlendiğinde Istanbul'daki onu görebilecek. Tüm kotasyona tabi malların gözükmesi lazım. Daha sonra da dünyadaki fiyatları takip edeceğiz. Eğer borsalar tam vazifesini yaparsa kayıtdışını da önler. Biz defterleri isteme hakkına sahibiz. Evraklar gelmezse zorlayamıyoruz. Bu yetki biz de olursa Maliye'nin yaptığının bir kısmını yaparız. Borsalara yetki verilirse kaçağı önlemiş oluruz.
sabah.com.tr
Güncelleme Tarihi: 03 Aralık 2013, 16:28
Pahalı etin nedeni 10 aile!
İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz, et sektöründe 10 firmanın tekelleştiğini, fiyatların da bu nedenle düşmediğini söyledi.
YORUM EKLE
1
Bayram öncesi ağzımızın tadını kaçıran haber
2
En fazla inek sütü bu ilde üretiliyor
3
Rekabet Kurulu'ndan 45 fırına soruşturma
4
THY Thai Food Festival'e sponsor oldu
5
Bu uysal arıları çoğaltın çağrısı!
6
Lezzetli etlerin sırları
7
Çocukların yemeğine tuz atmayın
8
İngiliz mutfağı "Hellim"i yeniden keşfetti
9
Çözüm sürecine "et alımı" ile katkı sağlayacaklar
10
Sağlıklı yaşlılık için beslenme ipuçları
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:22
GÜNEŞ
07:52
ÖĞLE
12:55
İKİNDİ
15:25
AKŞAM
17:48
YATSI
19:12