Gıdavitrini - Sıfır atık üretim anlayışıyla çalışmalarını yürüten Konya Şekerin çevreye duyarlılığının simgesi olan seralarında yetiştirdiği domatesler, Çatalhöyük markası ile İstanbullu tüketiciler başta olmak üzere birçok ilde tüketicilerin beğenisine sunulmaya başlandı.
Şeker üretiminde ortaya çıkan kondense suyunu enerji harcayarak soğutmak yerine, üretim sürecinde tekrar kullanılabilmek için Çumra Entegre Tesisleri bünyesinde seralar kuran Konya Şeker, sıcak suyu seralarda soğutarak tam kontrollü tarım yapıyor. 57 dönümlük alanda, topraksız seralarda ve ultra klimalı ortamda ileri teknoloji ile tarım ilacı kullanılmadan üretilen ve bu özelliği sebebiyle yıkamadan yenilebilecek kalitedeki domatesler organik bir ortamda yetiştiriliyor.
Yıllık 2 bin 500 ton üretileceği açıklanan Çatalhöyük markalı salkım domatesler Konya ve bazı büyük illerden sonra İstanbulda zincir marketlerde de satılacak. Çatalhöyük domatesleri ayrıca Rusya ve Hollandaya ihraç edilecek.
Çumra Şeker Entegre Tesisleri'nde 4,1 milyon euroluk yatırımla, toplam 55 bin metrekarelik alanda kurulan seralarda domatesin yanı sıra salatalık, muz, kakao, hurma ve frambuaz gibi Konya ikliminde yetişmesine imkânsız gözüyle bakılan ürünlerin de deneme üretimleri yapılıyor.
Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, Konya Şekerin kurduğu ultra klimalı modern seralar ile topraksız seralarda kondanse suyu kullanılmaması durumunda, yıllık işletme maliyetinin yüzde 40 daha fazla olacağını söyledi. Konya Şeker'in yatırımlarında çevre duyarlılığıyla hareket ettiğini ifade eden Konuk, sera yatırımı ve üretilen ürünlerle ilgili şu bilgileri verdi:
Konya Şeker, üretim tesislerinde esas aldığı enerji tasarrufu, geri dönüşüm, her atık maddeyi bir başka ürünün hammaddesi olarak yeniden kullanma, atık suyun içme suyu kalitesinde arıtılması, tesislerdeki sıcak suyun seralarda değerlendirilmesi gibi sayısız çevreci uygulamayla çevreye büyük katkı sunuyor. Ultra klimalı seralarımız 38 bin 500 metrekare alana, tam kontrollü modern seralarımız ise 17 bin metrekarelik alana yayılıyor. Şeker fabrikamızda üretim sürecinden gelen sıcak su, sera için gerekli ısıyı sağlarken bu dolaştırma işlemi ile soğuyarak, üretim prosesine tekrar verilebiliyor. Hem su, hem enerji tasarrufu sağlayan sistemle ısıtılan seralarda yetiştirilen ürünler, tam kontrollü olarak üretiliyor. Kontrollü üretimde su ve gübre tasarrufu sağlanıyor. Toprak regülatör olduğu için, verilen gübre ya da suyun ne kadarının bitki tarafından kullanılacağının tespitini yapmak zor olmasına karşın, topraksız üretimde bu sağlanabiliyor. Kontrolü bizim elimizde olduğu için kaliteli bitki üretiyoruz, bunu da raf ömründen anlıyoruz. Ürünlerde kimyasal ilaç kullanılmıyor, biyolojik mücadele uygulanıyor, bu da kaliteyi artırıyor.
Konya Şekerin şu an dünyada kullanılan sera teknolojilerinin en ilerisini kullandığını vurgulayan Konuk, sektörde kullanılan daha iyi bir uygulamanın olmadığını belirtti. Konuk, Orta Anadolu gibi çok soğuk iklim şartlarına sahip bir bölgede 45 derece sıcaklık ile seraları ısıtılabildiklerini sözlerine ekledi.
Çatalhöyük domatesi tüketiciyle buluştu
Konya Şeker'in Çatalhöyük markasıyla Türk tüketicisinin beğenisine sunduğu organik domatesler Rusya ile Hollandaya da ihraç edilecek.
YORUM EKLE
1
Çine gıda ihracatı prosedüre takıldı
2
Üretici de işçi de yeni Şeker Kanunu'na tepkili
3
Kuyruk yağı 'sağlıklı yağlar' listesinde!
4
Çocukların yemeğine tuz atmayın
5
7 yılda 344 GDO'lu pirinç vakası
6
Mondelēz Internationala yeni genel müdür
7
Baharı hafiflemiş ve enerjik karşılayın!
8
İstanbul Doors Group Tadım Festivalinde
9
Norveçli kalkan balıkseverleri cezbediyor
10
EFFIEden Tikveşliye bronz ödül
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:23
GÜNEŞ
07:53
ÖĞLE
12:55
İKİNDİ
15:25
AKŞAM
17:48
YATSI
19:12