Türkiyenin en büyük et üreticilerinden Aytaç, finansal krizi aşamayınca Çankırı Çerkeşteki tesislerinde üretimi durdurdu. Şirkete kaynak oluşturmak için firmaya ait gayrimenkullerin satışı gündemde. Ramazan Bayra-mından sonra kaynak bulunması halinde faaliyetlerin düşük kapasiteyle devam ettirilmesi planlanıyor.
Türkiyenin önde gelen beyaz ve kırmızı et üreticilerinden Aytaç Ette yaşanan finansal sıkıntılar, üretimin durmasına yol açtı. Firmanın ücretleri ödeyememesi üzerine 650 kadar işçi, başka şirketlerde iş aramaya başladı. Çalışanlar, firmaya bağlı diğer birimlerde de üretimin durma noktasına geldiğini iddia ederken, Zamana konuşan Aytaç Genel Müdürü Kemal Aktaş, et üretiminde yaşanan sıkıntının diğer birimleri etkilemesinin söz konusu olmadığını söyledi.
Yaklaşık 18 yıl önce Çankırı Çerkeşte kurulan ve dünyanın en büyük entegre tesisleri arasında gösterilen Aytaç Et tesislerinde üretim durdu. Yaklaşık iki buçuk aydan bu yana grev yaşanan firmada, işçilerle görüşmeler devam ediyor. İşçilerin iki aylık ücretlerini ödeyen firma, kalan iki aylık maaşları ödemek ve faaliyetlerine devam edebilmek için yeni finansal kaynak arayışlarını sürdürüyor. Yılda 7 bin 500 ton et işleme kapasitesine sahip tesiste çalışan işçiler ise iş bulabilmek için sektörde faaliyet gösteren diğer firmaların kapısını çalıyor. Kaynak oluşturmak için firmaya ait gayrimenkullerin satışı da değerlendiriliyor. Halihazırda Yimpaş Holding bünyesinde bulunan gıda üreticisinin bünyesinde, gayrimenkul satışı için ayrı bir ekip çalışıyor. Şirketin başka bir firmaya devredilmesi söz konusu değilken, yabancı ortak konusunda yönetimin ne gibi bir tavır alacağı ise tam olarak bilinmiyor. Edinilen bilgilere göre, firma Ramazan Bayramından sonra temin edeceği kaynaklarla, faaliyetlerine belli oranda düşüşle devam edecek. Fakat bayram sonrasında kaynak temininin kesin olmayışı belirsizliklerin devam edeceğine dair görüşleri güçlendiriyor. Firmanın Genel Müdürü Kemal Aktaşın verdiği bilgilere göre finansal problemlerin yanında ikinci olarak 5 Martta yürürlüğe giren uygulamalar da yer alıyor. Sucuk, salam ve sosis gibi ürünlerde karışım yapılmasının yasaklanması ve yüzde 100lük üretime geçişin sağlanamaması firmayı zora soktu. Bu süreçte firma iki aylık cirosunu da kaybetti.
Konuya ilişkin şirketin devredilmesinin söz konusu olmadığını ifade eden Genel Müdür Aktaş, Yabancı ortak olarak ise ortaklık konusunda daha önce bize teklif olmuştu. 4 yıl önce görüşmeler oldu ama rakamlarda mutabakata varılmadı. Şimdi iç pazarda da ortaklıkla ilgili açıkçası yönetim ne gibi bir tavır içerisinde, tam anlamıyla onlarla da görüşmedik. Her şey bayramdan sonraki sürece bağlı. Artık orada icra kurulu toplanır. Nedir, ne değildir bakılır. Yol haritası çizilir diye düşünüyorum. dedi.
zaman.com.tr
Aytaç Ette üretim durdu
Türkiyenin en büyük et üreticilerinden Aytaç, finansal krizi aşamayınca Çankırı Çerkeşteki tesislerinde üretimi durdurdu.
YORUM EKLE
1
Rizenin meşhur Ayder balı satışa sunuldu
2
TMO'nun "randevulu sistemi" sonuç verdi
3
Ramazan'da 46 bin gıda denetimi yapıldı
4
Etin patronu "Türkiye'de et açığı var" dedi
5
Zeytinyağı ve organik ürüne destek arttı
6
Çocuklara cips diye meyve yedirecekler
7
Çiğ köfte hem tok tutuyor hem zayıflatıyor
8
Her gün meyve suyu fazladan kilo demek!
9
Çam fıstığında tehlike çanları çalıyor!
10
Bu çikolata Rusya'ya giremeyecek
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:26
GÜNEŞ
07:56
ÖĞLE
12:56
İKİNDİ
15:24
AKŞAM
17:46
YATSI
19:10