Algida, 100 milyon dolara mal olacak Konya Fabrikasının temelini görkemli bir törenle attı. Bir yıl içinde tamamlanması planlanan dev yatırımın temel atma törenine Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan katıldı. Tüm dünyada bundan sonra inşa edilecek Algida fabrikalarına da modellik edecek şekilde inşa edilecek yapı, dünyadaki LEED sertifikalı çevre dostu ilk dondurma fabrikası olacak.
Türkiye pazarına girdiği 1990 yılından itibaren kişi başı dondurma tüketimini 13’e katlayan Algida, Konya’da yapacağı yeni fabrikanın temelini Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve yerel yönetimin katılımıyla attı. Algida, 100 milyon doları aşkın bütçeyle tamamlayacağı Konya Fabrikası’ndan Ortadoğu ve Afrika’ya açılmayı hedefliyor. Türkiye’de Çorlu’dan sonra ikinci, tüm dünyada 35’inci Algida üretim tesisi olacak Konya Fabrikasının önümüzdeki yılın mayıs ayında üretime başlayacağı öngörülüyor. Dünyadaki ilk LEED sertifikalı dondurma fabrikası olması planlanan tesiste, yağmur ve yüzey suyunun yeniden kullanımı, ısı geri kazanımı, yerinde atık ayrıştırma gibi ileri çevre kriterleri uygulanacak.
“Türkiye’ye yatırım yapıyoruz”
Unilever’in Anadolu’daki büyük dönüşüm ve gelişimi titizlikle takip ettiğini ve desteklediğini belirten Unilever CEO’su İzzet Karaca, “Anadolu’daki dönüşüme destek vermek adına, gündemimizdeki çok önemli bir yatırımı buraya yönlendirdik. Fabrikamız 2013 yılında yaklaşık 300 kişilik bir işgücüyle üretime başlayacak. Konya’ya yatırımımızın hem bölgeye hem de ülkemize katma değer yaratacağına inanıyoruz. Hammadde tedarikinde kolaylık, ekonomik gelişim, lojistik avantajı, yüksek ve nitelikli iş gücü, sanayi altyapısı, deprem riskinin az olması gibi faktörlerle birlikte, Konya yerel yönetiminden gördüğümüz sıcaklık ve misafirperverliği de değerlendirerek yatırımımız için en uygun yer olan Konya’da karar kıldık. Bu yatırımın diğer yabancı yatırımcılar için de bir güven ve teşvik vesilesi olmasını temenni ediyorum” diye konuştu.
Konya Fabrikasında yalnızca Türkiye için üretim yapılmayacağını, Ortadoğu ve Afrika ülkelerine de ihracat hedeflendiğini açıklayan Karaca şunları söyledi: “Türk ekonomisi açısından uluslararası ticaretin büyük önem taşıdığını biliyoruz. Türkiye’nin 2023 ihracat hedefi 500 milyar dolar olarak açıklandı. Ben bunun başarılabileceğine bir Cumhuriyet çocuğu olarak gönülden inanıyorum. İhracatın lokomotif Türk markaları öncülüğünde olabileceği gibi, uluslararası yatırımcıların Türkiye’yi ihracat üssü kılmasıyla başarabiliriz. Bu açıdan da yatırımımız çok iyi bir örnek teşkil edecektir. Şu noktayı vurgulamak isterim ki, Unilever olarak ülkemize daha fazla yatırım yapmak istiyoruz. Bu yatırımlardan doğan üretimi daha fazla ihracata yönlendirerek, ekonomimizin önemli bir sorunu olan cari açığın azaltılmasına da imkanlarımız ölçüsünde katkıda bulunmayı çok önemsiyoruz.”
Hem tasarım hem çevreye örnek fabrika
Yaklaşık 300 bin metrekarelik alana kurulacak fabrika, Unilever’in bundan sonra inşa edeceği fabrikaların inşa ve tasarım standartlarını gösteren ilk fabrika olma niteliği taşıyor. Çorlu’daki Algida fabrikasından çok farklı bir tasarım ve sistemle inşa edilen Konya Fabrikası, her biriminin ayrı ayrı büyüyebilmesine olanak verecek şekilde tasarlanıyor. Üretime 295 kişiyle başlayacak fabrikada dünyanın en iyi üretim standartları uygulanacak, ileri teknolojilerle üretimde hız ve esneklik de artacak.
Tüm yatırım ve faaliyetlerinde olduğu gibi Konya yatırımında da Unilever Sürdürülebilir Yaşam Planı (USYP) kriterlerine öncelik veren Algida, ABD'deki Yeşil Binalar Konseyi (USGBC) tarafından geliştirilen ve yeşil bina uygulamalarını destekleyen Enerji ve Çevre Dostu Tasarımda Liderlik (LEED) sertifikasına sahip olacak ilk dondurma fabrikasını inşa ediyor. Ürünlerin üretimi ve kullanımından kaynaklanan çevresel ayak izini yarı yarıya azaltmayı hedefleyen Unilever Sürdürülebilir Yaşam Planı, bir milyardan fazla insanın sağlık ve esenliklerini geliştirmek üzere harekete geçmelerine yardım etmeyi, tarımsal hammaddelerin %100’ünü sürdürülebilir kaynaklardan elde etmeyi hedefliyor.
Dondurma tüketiminde 20 yılda 13 kat artış
Bugün Unilever’in üretimde litre bazında dünyanın en büyük fabrikası olan Algida Çorlu Fabrikasıyla dondurma pazarına girdiği 1990 yılında, yıllık yaklaşık 900 bin litrelik bir pazar hacmi bulunduğunu, 20 yıl içinde, bu 900 bin litrenin yaklaşık 3 günde satılır hale geldiğini aktaran Karaca, “Pazara girdiğimizde 0,3 litre oranında olan kişi başı yıllık dondurma tüketimi bugün 4 litreye ulaştı. Bu artışta da katkımızın büyük olduğunu gururla söylemek isterim. Hatta geçtiğimiz yıl, üretim miktarında ülke sınırını da aştık. Litre bazında Avrupa’da birinci sıraya oturmayı başardık. Çorlu fabrikamızda, 1990’da sadece Türkiye’ye üretim yapıyorduk. Bugün ise Avrupa Birliği dışında Türkiye’den tam 16 ülkeye ihracat yapıyoruz. Yeni fabrikayla Ortadoğu ve Afrika’yı da hedefliyoruz” dedi.
Algida’dan Konya’ya dev yatırım
16 ülkeye ihracat yapan Algida, Konya Fabrikasıyla Ortadoğu ve Afrika’yı da hedefliyor.
YORUM EKLE
1
Altın Sial Ülke Ödülü Carte d’Or'un oldu
2
Ayran kodeks toplantısı İstanbul’da yapıldı
3
İtalya Ulusal Günü’nde Barilla lezzeti
4
Hem rekor kırdı hem ziyafet verdi
5
Çeltik üretimi 10 yılda ikiye katlandı
6
Babalar Günü’ne özel çikolatalar
7
Güçlü hafıza için elma suyu için
8
Mutfakta 99 yıl devrimi!
9
Tuzlu erik hipertansiyon sebebi
10
Tio’dan keçi sütlü bisküvi
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:23
GÜNEŞ
07:53
ÖĞLE
12:55
İKİNDİ
15:25
AKŞAM
17:48
YATSI
19:12