Çocuk Sağlığı Hastalıkları ve Alerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak, bu gıdanın özellikle alerjik çocuklar tarafından daha dikkatli tüketilmesi gerektiğini belirtirken ailelere önemli uyarılarda bulunuyor.
Alerjik çocukların sağlıklı çocuklara göre daha kolay solunum yolu hastalıklarına yakalanıp, bu rahatsızlığı daha zor atlattıklarına dikkat çeken Prof. Dr. Yonca Tabak, sıcak havalarda serinlemek için tüketilen dondurmanın özellikle boğaz enfeksiyonlarına daha çok yatkınlık sağladığının altını çiziyor.
Prof. Dr. Yonca Tabak, üst solunum yolu enfeksiyonu ile mücadelede bağışıklık sistemi hücrelerinin savunma mekanizmasını oluşturduğunu, savunma hücrelerinin ise damar yolu ve kanla boğaza ulaştığını belirtiyor. Tabak, Damarları büzüştüren soğuk, aynı şekilde boğaza da etki ediyor. Bunun sonucunda boğazda kan damarları büzüşüyor ve savunma hücreleri dokulara daha az ulaşmaya başlıyor. Eğer virüslerin neden olduğu herhangi bir enfeksiyon hali mevcutsa ve üzerine de dondurma yenmişse, bunun üstesinden gelmek vücut için oldukça zor hale geliyor. Çünkü büzüşen damarlar nedeniyle savunma hücreleri o dokularda yeterince bulunamıyor. açıklamasında bulunuyor.
DONDURMA NASIL YENMELİ?
Prof. Tabak, bu mevsimde çocukların dondurmayı ağızda tutarak ve eriterek yemelerinin hastalıkların önüne geçmede en etkili yol olacağını belirtiyor. Yoğun alerji yaşayan ve çok sık hasta olan bir çocuğun okul ve enfeksiyon dönemi bitmeden dondurma yememesini öneriyor.
SÜTLÜ DEĞİL, MEYVELİ DONDURMAYI TERCİH EDİN
Alerjik astımı olan çocukların % 80in de reflü görüldüğünü belirten Prof. Dr. Yonca Tabak; reflü sorunu yaşayan çocuklarda fark edilmeyen gizli süt hassasiyetinin olabileceğine dikkat çekiyor. Tabak, süt hassasiyetinin gerek alerjik mekanizmalarda gerekse gıda intoleransı mekanizmalarında sorun yaratabileceğini belirterek, bu durumda dondurma tercihinin sütlüden yana değil, meyveliden yana kullanılması gerektiğini belirtiyor.
Tabak, çok masum bir sütlü yaz tatlısı olarak görülen dondurmanın alerjik çocuklar tarafından bilinçli tüketilmesi gerektiğini belirterek, her alerjik çocuğun kendi içinde özel olduğunu ve kendine özgü beslenmesinin esas alınmasının önemli olduğunu sözlerine ekliyor.
Sezonu açıldı dondurmaya dikkat!
Yaz ayları yaklaşırken, havalar ısınıyor. Hepimizin çok sevdiği dondurma, günlük hayatın içerisindeki "en kolay serinleme aracı" olma özelliğine yeniden kavuşuyor.
YORUM EKLE
1
Kuru meyvenin tanıtım yüzü Mehmet Öz oluyor
2
GDO'lu pirinç iddiası fırsatçıları harekete...
3
Bu hamburger 14 yıldır böyle görünüyor
4
Kuru fasulyeye Cihan soğana Tuncay
5
KFC ve Pizza Hut Türkiye Yum! oldu
6
Çatalhöyük domatesi tüketiciyle buluştu
7
Çine gıda ihracatı prosedüre takıldı
8
Üretici de işçi de yeni Şeker Kanunu'na tepkili
9
Kuyruk yağı 'sağlıklı yağlar' listesinde!
10
Çocukların yemeğine tuz atmayın
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:23
GÜNEŞ
07:53
ÖĞLE
12:55
İKİNDİ
15:25
AKŞAM
17:48
YATSI
19:12