Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi ve Fitoterapi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erdem Yeşilada, birkaç yıl önce yayımladığı bir araştırmanın sonuçlarına göre soğuk algınlığı denince ilk olarak akla gelen ıhlamur çiçeklerinin "iltihap giderici" ve "ağrı giderici" etkileri bulunduğunun deneysel olarak ortaya konulduğu belirtiyor.
Prof. Dr. Erdem Yeşilada'nın yürüttüğü farklı bir çalışmanın sonucunda ıhlamur içerisindeki bileşenlerden bazılarının (flavonoit) iltihap giderici ve ağrı kesici etki gösterirken, bazı bileşenlerin (müsilaj) de boğazı yumuşatması neticesi boğazda tahrişi önlediğini ve bu suretle soğuk algınlığı şikayetlerinin hafifletilmesinde tedaviye yardımcı olduğunu ortaya konulmuştur.
Özellikle soğuk algınlığı riskinin arttığı dönemlerde doğanın sunduğu mucize bitkilerden yararlanmak en akılcı yaklaşım olacaktır. Hiç şüphesiz, öncelikli hedef "hastalığa yakalanmamak", bu konuda bağışıklığı destekleyici bu tip ürünler koruyucu olarak yararlı olabilmektedir. Hastalığa yakalanma durumunda ise bu tip ürünlerden uygulanan temel tedavinin yanı sıra şikayetlerin hafifletilmesinde yararlanılabilir.
Biraz ıhlamur, biraz ayva, biraz bal!
Prof. Dr. Erdem Yeşilada, soğuk algınlığı hissedildiği dönemlerde öksürükte yatıştırıcı ve boğazı yumuşatmak için ıhlamur çiçeği ve ayvanın birlikte kullanılmasının yararlı olacağını söylüyor. Ayva meyvesi ve yaprakları da taşıdığı bileşenleri nedeniyle öksürüklerde tedaviye yardımcı olmaktadır. Bilhassa ıhlamur ile birlikte hazırlanan çayın hem lezzetinin hem de etkinliğin artmasını sağlıyor. Yeşilada, ayva ve ıhlamur karşımınından elden edilen çaya tatlandırıcı şeker yerine istenirse bal ilave edilmesinin daha uygun olacağını, bu sayede öksürüğün ve diğer soğuk algınlığı belirtilerinin daha etkili bir şekilde kontrol altında tutulabileceğini belirtiyor.
Öksürük tedavisine ayva ve bal
Hastalıklarla mücadele ederken ilaçların yanı sıra içilen bitki çayları da tedavi süreçlerinde yardımcı oluyor.

YORUM EKLE
1
Özenle hazırlanan “tatlı” lezzetler
2
Pınar 38 yaşında
3
Pirinçte Türkiye'nin ithal ihtiyacı azalıyor
4
Rüşvetle helal sertifikası
5
Helal ve sağlıklı gıdada akademisyen çıkarması
6
Sıcak içecekleri balla tatlandırın
7
Sebze meyvenin yüzde 25'i çöpe gidiyor!
8
Teknolojiye inat tahta kaşık üretiyor
9
Avrupa'da bir numarayız
10
Tarım sektörü ihracat rekoru kırdı
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ

İMSAK
06:49

GÜNEŞ
08:21

ÖĞLE
13:10

İKİNDİ
15:29

AKŞAM
17:49

YATSI
19:16
SIRADAKİ HABER