Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Önder Yaman, obezitenin günümüzde bir halk sağlığı sorununa dönüştüğünü belirterek, Sağlık Bakanlığı'nın başlattığı obezite mücadele programının bu kapsamda büyük bir adım olduğunu söyledi.
Dünya'da olduğu gibi Türkiye'de de şişmanlığın görülme sıklığının gittikçe arttığını anlatan Yaman, kadın, erkek, çocuk her yaş grubundakilerin sorunu olan obezitenin tansiyon, şeker hastalığı, damar sertliği de dahil birçok metobolik hastalığa davetiye çıkardığını belirtti.
Kontrole gelen hastaların fizik muayenelerine bel çevresinin ölçümünü de ilave ettiklerini ifade eden Yaman, obezitenin erkeklerde testesteron hormonun düşmesine neden olduğunu söyledi.
Testosteron seviyesinin 40 yaşından itibaren azalmaya başladığını ancak bu azalmanın bazı erkeklerde daha erken başladığını anlatan Yaman, "Erkeklik hormonu olan testesteronun kadınlık hormonu östrojene dönüşmesi andropoz bulgularının oluşmasına sebep oluyor. Yani göbekli erkekler testesteron hormonunun düşmesiyle daha çabuk andropoza giriyor. Andropoz hayat kalitesinde ciddi değişikliklere yol açar ve bu durumdan hastanın birden fazla organı etkileyebilir" dedi.
Andropozun cinsel istekte, zihinsel aktivitede azalma, yorgunluk, depresyon ve sinirliliğin eşlik ettiği duygu durum değişiklikleri, kas kitle ve gücünde azalma, vücut kıllarında azalma, cilt değişiklikleri, göbeklenme gibi belirtileri olduğunu anlatan Yaman, "Göbek yağlanmasının etkisiyle testetorounu düşen ve andropoza giren hastanın göbeğinin eritmesiyle bu şikayetleri azalıyor. Obezite erkek sağlığı için çok önemli bir sorun" diye konuştu.
Testesteron seviyesi düşük olduğu için göbeklerini eritemiyorlar
Bu nedenle hastalara öncelikle göbeklerini eritmeleri gerektiğini söylediklerini anlatan Yaman, şunları kaydetti:
"Hastalarımıza diyet veriyoruz ancak testestoron düşük olduğu için hastalar göbeklerini eritemiyorlar. 'Ne yersem yarıyor" diyorlar ya aslında metabolik problemleri var. Yani testesteronu düşük olduğu için yağı erimiyor. Bu durumun kısır bir döngü haline dönüşüyor. Verilen diyetle testesteron hormonu normal seviyeye gelince kişi kilo vermeye de başlıyor. Böylece hastalar ruhsal, bedensel ve cinsel açıdan iyilik haline ulaşıyor."
Yaman, testosteron tedavisinin belirli kurallar, önlemler ve takipler eşliğinde mutlaka doktor kontrolünde yapılması gerektiğini, hastaların kendi başlarına veya arkadaş önerisiyle böyle bir tedaviye başlamaması gerektiğini söyledi.
Obez erkeklere andropoza uyarısı!
Hareketsizlik, düzensiz ve aşırı beslenmenin sonucu oluşan obezite nedeniyle erkeklerin daha erken andropoza girdiği belirtildi.
YORUM EKLE
1
2014’te 80 milyar litre süt tüketilecek
2
'Mini Sera' ile 35 gün önce ürün alıyor
3
6 dilimi bir 'hap'a eşit!
4
Fındıkta fiyat şoku yaşanıyor!
5
Ekrandaki 'gıda' vaadlerine ceza yağdı!
6
Zeytin işinde de 'İş' var!
7
Etiler İnci Büfe halka açılıyor
8
Hurma fiyatlarına Ramazan ayarı!
9
Gıdanın 'çatı örgütü' GDO savunucusu çıktı!
10
Bakan'dan şekere destek açıklaması
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:24
GÜNEŞ
07:54
ÖĞLE
12:55
İKİNDİ
15:24
AKŞAM
17:47
YATSI
19:11