Obeziteyle mücadele kampanyası başlatan Sağlık Bakanlığı'nın eylem planında, gazlı içeceklerdeki şeker miktarının azaltılması, şekerli ve tuzlu ürünlerin renkli etiketlerle belirtilmesi gibi önlemler var.
Fransa'da yapılan bilimsel araştırmada, kolalı içeceklerde litre başına 100 gram, (20 küp) şeker tespit edildiğinin açıklandığı gün Sağlık Bakanlığı Obeziteyle Mücadele Kampanyası başlattı. Sağlık Bakanı Recep Akdağ, 3 yıllık orta vadeli eylem planında gazlı içeceklerin şeker miktarının azaltılacağını söyledi. Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) önerileri doğrultusunda sektörle ilgili önlemler almaya hazırlanan bakanlık, şeker, tuz, yağ oranı yüksek yiyecek ve içeceklerin özellikle çocuklara yönelik pazarlanmasına sınırlama getirecek. Sağlıklı beslenmeyi teşvik için gıda vergileri ve yardımlar ile düşük maliyetli müdahaleler gündeme gelecek. Bu yasaksız planda hem vatandaş hem sektör şekeri azar azar düşürecek. Bakanlık ayrıca Tarım ve Gıda Bakanlığı ile işbirliği yaparak yüksek şeker ve tuz içeren ürünlere "Renkli Etiketlendirme" yaparak farkındalığı artıracak. DSÖ 2012 Küresel Durum Raporu'nda gıdaların tuz oranının azaltılması, trans yağların çoklu doymamış yağla değiştirilmesi ve beslenme ile fiziksel aktiviteler hakkında kamu farkındalığının basında işlenmesi, "Best Price"(en karlı uygulama) olarak nitelendiriliyor.
BİR KUTU YETER
Hacettepe Beslenme ve Diyabet Uzmanı Prof. Gülden Pekcan ise sağlıklı beslenme hedeflerinde günlük enerjinin yüzde 50-60'nın karbonhidratlardan, yüzde 10'unun eklenmiş şekerden sağlanmasının yer aldığını hatırlattı. Pekcan, sağlıklı bir bireyin günlük yaklaşık 2 bin kaloriye ihtiyacı olduğu varsayıldığında günde bir kişinin en fazla 200 kalori değerinde şeker ve eklenmiş şeker içeren gıda alabileceğini dikkat çekti. Pekcan, "100 ml kola 45 kalori sağlamaktadır. Buna göre, bir kutu kola yaklaşık 150 kalori içermektedir" dedi.
'ÇOK AZ SU İÇİYORUZ'
Prof. Dr. Ziya Mocan (Metabolizma Hastalıkları Uzmanı): Kola, uyarıcı sistemi, adrenalin sistemini aktif hale getirerek taşikardi yapıyor. Kalbimizi yoruyor. Ayrıca toplum olarak çok az su içiyoruz. Saf sıvıları almakta fayda var. Şeker hastalığı obezde daha çok görülüyor.
İŞTAHI ARTIRIYOR
Prof. Dr. Mesut Başak (Yalova Üniversitesi): Kolanın içindeki yüksek tatlandırıcılar iştahı artırıyor. Kişinin bir
bardak kolayı yakabilmesi için her gün ortalama bir saat yürüyüşe ihtiyacı var. Bu da 20 dakika yüzmeye eşdeğerdir.
Sabah
Kolalı içeceklere 'obezite' ayarı
Obeziteyle mücadele kampanyası başlatan Sağlık Bakanlığı gazlı içeceklerdeki şeker miktarının azaltılması için düğmeye bastı.
YORUM EKLE
1
Ekmeğe 'güvenli üretim' zammı!
2
Kalbin en güçlü dostu
3
Taze gıdalarla genç kalabilirsiniz!
4
Antik buğdayla göçü tersine çevirdi
5
Gerçeğinin eline hiç bir besin su dökemez!
6
Sıcak günlerde nasıl beslenmelisiniz?
7
Gıdada ihracat artıyor ithalar azalıyor
8
Erkenci üzüm dalında kaldı!
9
Tarım-İş'ten Bakanlık önünde eylem
10
Rekabet Kurulu'nun süt ihalesi kararı
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:23
GÜNEŞ
07:53
ÖĞLE
12:55
İKİNDİ
15:25
AKŞAM
17:48
YATSI
19:12