Antioksidan likopen maddesi bakımından zengin domatesin inme riskini azaltabileceği belirlendi. Finlandiya'da yapılan araştırmaya 46-65 yaşları arasında 1031 kişi katıldı.
Araştırmanın başında, kandaki likopen seviyesi ölçülen katılımcıların sağlık durumu ortalama 12 yıl izlendi. Araştırma süresince kanındaki likopen seviyesi en düşük olan 258 kişiden 21'i, likopen seviyesi en fazla olan 259 kişiden sadece 11'i inme geçirdi.
Kanındaki likopen seviyesi en fazla olan katılımcıların kan pıhtısına bağlı inme geçirme riskinin diğerlerinden yüzde 59 az olduğu sonucuna varıldı.
Araştırmaya imza atanlardan Kuopio Üniversitesi'nden Jouni Karppi, araştırmanın inme riskini azaltmak için meyve ve sebze ağırlıklı beslenme biçiminin önemini güçlendirdiğini belirtti.
"Neurology" dergisinde yayımlanan araştırmada, alfa karoten, beta karoten, alfa tokoferol, E vitamini gibi antioksidanlar da incelendi ancak kandaki düzeyi ne olursa olsun bu maddelerin inme ile bağlantılı olmadığı belirlendi.
İnme riskine karşı domates
Antioksidan likopen maddesi bakımından zengin domatesin inme riskini azaltabileceği belirlendi.
YORUM EKLE
1
Bakla böbreklere dost
2
Geleneksel şekerlemeler bu kutularda
3
Dr. Oetker’den Ekler ve Merengli Tart
4
Guguk Kuşu Café ve Restaurant açıldı
5
Faruk Güllüoğlu'ndan Bayram'a özel tatlar
6
Komşufırın’dan ailecek yenecek ballı kek
7
Mide kanserine karşı çiğ etten uzak durun
8
MSA önemli bir ortaklığa imza attı
9
Nestlé’nin kurumsal iletişimi ona emanet
10
Kuruyemişi erkekler satın alıyor
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:23
GÜNEŞ
07:53
ÖĞLE
12:55
İKİNDİ
15:25
AKŞAM
17:48
YATSI
19:12