GIDAVİTRİNİ - Yemekle ilgili başlayan bir sohbet, birkaç yemek tarifi paylaşımından sonra her zaman nerede o eski sofralar tartışmasına dönüşüyor. Herkes annesinin hatta anneannesinin kurduğu o gösterişli, salatasından tatlısına en az üç çeşit yemeğin bulunduğu sofraları özlediğinden yakınıyor ama bu özlemi gidermek söz konusu olduğunda, ellerinden modern hayatı suçlamaktan başka bir şey de gelmiyor.
7 milyon İstanbullu dışarda yemek yiyor!
Geçtiğimiz yıllarda bütün dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yemek yeme ve beslenme alışkanlıklarının çok hızlı bir şekilde değiştiği reddedemeyeceğimiz bir gerçek. Plato Meslek Yüksek Okulu Aşçılık Bölüm Başkanı Ece Şener’in verdiği bilgiye göre Türk insanı haftada en az altı öğününü dışarıda yiyor. Büyük şehirlere baktıkça bu sayılar daha da yükseliyor. İstanbul’da her gün dışarıda yemek yiyen insan sayısı yaklaşık 7 milyon!
Kahvaltı ve akşam yemeği evde, öğle yemeği dışarıda yeniliyor!
Yapılan araştırmalar, evde sadece kahvaltı ve akşam yemeklerinin yendiğini gösteriyor. Ev dışında en fazla yenilen öğün ise çalışma şartları dolayısıyla öğle yemeği.
Çocuklarımız risk altında
Plato Meslek Yüksek Okulu Aşçılık Bölüm Başkanı Ece Şener bu konuda şu uyarılarda bulunuyor:
“Fast-food tüketimi, reklamlar ve hediye edilen oyuncaklarla cazip hale getiriliyor. Ayrıca rahat ulaşılabilir ve ucuz olmaları nedenleriyle özellikle çocuklar ve gençler tarafından daha sık tercih edilir hale gelmiştir.
“Fast-food tüketimi, reklamlar ve hediye edilen oyuncaklarla cazip hale getiriliyor. Ayrıca rahat ulaşılabilir ve ucuz olmaları nedenleriyle özellikle çocuklar ve gençler tarafından daha sık tercih edilir hale gelmiştir.
Çocukların okula zamanında gidebilmek için, erken saatte uyanıyor olmaları, anne ve babaların bir taraftan işe geç kalma telaşında diğer taraftan da çocuğunu servise yetiştirme telaşında olması ve bundan dolayı çocuğuna yeterince ilgiyi verememesi, güne çok erken başlamış olmaları ve kendilerini aç hissetmemeleri gibi nedenlerle maalesef çocuklarımızın kahvaltı yapmamalarına neden olmaktadır. Oysa kahvaltı öğünü, özellikle çocuklar için sağlıklı beslenmenin en önemli olmazsa olmazlarındandır. Çünkü kahvaltı öğünü, günün en uzun açlığı olan gece açlığının sonlandırılacağı ve biten enerjinin tekrar alınabilmesi için önemli ve gereklidir.”
Güncelleme Tarihi: 24 Nisan 2014, 13:26