Harran Üniversitesi (HRÜ) Tıp Fakültesi diyet uzmanı Meryem Yılmaz Çabalar, etteki protein, demir, vitamin ve minerallerin emiliminin daha iyi yapabilmesi yemeklerin yanında C vitamini kaynaklı yiyecekler alınması önerisinde bulundu.
Çabalar, Kurban Bayramı'nda et ve buna paralel şeker tüketiminin artış gösterdiğini belirtti. Kurban etinin uygun ortamda saklanması gerektiğini vurgulayan Çabalar, "Eti aynı gün kıyma veya parça halinde paketleyip saklamak yoluna gitmemek gerekiyor. En azından birinci gün oda ısısında bekletirken daha sonra derin dondurucuda muhafaza edebiliriz" dedi.
ETİN YANINDA C VİTAMİNİ ALIN
Kalp, damar, tansiyon ve şeker hastalarının uyguladıkları diyet programına Kurban Bayramı'nda da devam etmeleri gerektiğini ifade eden Çabalar, aksi halde çeşitli rahatsızlıkların ortaya çıkabileceğini söyledi.
Etin yanında C vitamini içeren besinlerin tüketilmesi gerektiğini vurgulayan Çabalar, şunları kaydetti:
"Taze etin sindirimi biraz daha zor olabilir o nedenle mide, bağırsak problemi olan kişilerin bu konuda biraz daha hassasiyet göstermeleri yada kendilerine uygun bir pişirme yöntemini tercih etmeleri daha uygun olacaktır. Etteki protein, demir veya diğer vitamin ve minerallerin emiliminin vücutta daha uygun kullanabilmesi için yemeklerin yanında C vitamini kaynaklı yiyeceklerin tüketilmesi uygun olacaktır. Bunun yanında kebabın yanında biber, soğan salatası, marul, domates, biber tüketilmesini öneriyoruz. Geleneksel içeceğimiz ayran yine sindirimi kolaylaştırmak açısından ve yediğimiz besinden daha yüksek oranda bir fayda görmemiz açısından oldukça yarar sağlayacaktır."
Çabalar, bayramda günlük öğündeki porsiyonların arttırılmamasını, olası bir rahatsızlık geçiren kişilerin ise en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaları gerektiğini söyledi.
hurriyet.com.tr
Etin yanında bu besinleri tüketin
Etteki protein, demir, vitamin ve mineral emiliminin daha iyi yapılabilmesi için yemeklerin yanında C vitamini kaynaklı yiyecekler alınması öneriliyor.
YORUM EKLE
1
Tohumda ithalat mecburiyeti ortadan kalktı
2
Tarihin en iyi fındık sezonundayız
3
Sofralık zeytine 50 kuruş destek verilmeli
4
Medyatik diyet modasından uzak durun
5
Kurban ibadetinde hastalık riskine dikkat!
6
Sekiz bardak su mu, su lobisi mi?
7
842 milyon kişi açlıkla boğuşuyor
8
Bayramda aşırı et tüketimine dikkat!
9
Narın raf ömrünü 4 ay uzattılar!
10
Hastalığı değil, mutluluğu paylaşın uyarısı
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:25
GÜNEŞ
07:55
ÖĞLE
12:56
İKİNDİ
15:24
AKŞAM
17:46
YATSI
19:11