Yaklaşık 10 bin kişinin katılımıyla C vitamininin soğuk algınlığı üzerine etkisi ile ilgili yapılan 30'dan fazla araştırmayı gözden geçiren Avustralya Epidemioloji ve Toplum Sağlığı Merkezi araştırmacıları, her gün düzenli olarak C vitamini alan katılımcıların, C vitamini almayan katılımcılarla aynı sıklıkta soğuk algınlığına yakalandığını belirledi.
Ancak kış ayları boyunca düzenli olarak C vitamini alan kişilerin, almayan kişilere göre soğuk algınlığını daha çabuk atlattığı ve ortalama yarım gün daha önce iyileştiği gözlemlendi.
Askorbit asit olarak da bilinen C vitamininin aynı zamanda kemik, kıkırdak ve kasları güçlendirdiği ve demir emilimine yardımcı olduğuna işaret eden araştırmacılar, her gün düzenli olarak erkeklerin 90 miligram, kadınlar ise 75 miligram C vitamini almasını önerdi.
C vitamininin evlerde genellikle banyo ya da mutfaklarda saklandığına dikkat çeken araştırmacılar, kristalli bir yapıya sahip olduğu için suda çözünebilen C vitamininin nemden uzak tutulması ve kuru yerlerde saklanması gerektiği uyarısında bulundu.
Araştırmacılar, C vitamini açısından zengin olan narenciye, koyu yeşil sebzeler, kırmızı biber, çilek ve kavunun vitamin kaybını önlemek için mümkün olduğunca çiğ ve taze tüketilmesini de önerdi.
C vitamini soğuk algınlığını önlemiyor!
Yaygın inanışın aksine C vitamininin soğuk algınlığını önlemediği, ancak bol C vitamini içeren taze meyve ve sebze tüketiminin soğuk algınlığının süresini kısalttığı ortaya çıktı.
YORUM EKLE
1
Banvit Şeker Piliç'e talip
2
Tuzu düşürdü ihracat kapıları açıldı
3
TOBB seçimlerin ertelenmesini istedi
4
Pirinç üretimi mevcut halini koruyor
5
Ev mantısı keyfi Faruk Güllüoğlu’nda
6
Başbakanlık'ta beyaz ekmek kaldırıldı
7
Helal et tartışması başladı
8
Hambuger devi rakibine reklamla çaktı
9
Yıllarca yaban otu diye söktük altın çıktı
10
İstavriti 8 kat büyüttüler ama!
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:23
GÜNEŞ
07:53
ÖĞLE
12:55
İKİNDİ
15:25
AKŞAM
17:48
YATSI
19:12