C vitamini sadece bağışıklık için mi gerekli?

C vitamini, askorbik asit olarak da bilinir. Suda eriyebilen ve vücutta birçok görevi olan bir vitamindir.

C vitamini sadece bağışıklık için mi gerekli?
C vitamini sadece bağışıklığı güçlendirici bir vitamin olarak değil, sağlığı bir çok açıdan koruyan bir vitamin olarak görülmelidir.

•Kılcal damarların kuvvetli olmasını sağlar. Vücutta eksik olması halinde, damarlar zayıflayacağı için ufak darbelerde bile kanamalar gerçekleşebilir.
•Enfeksiyonlar, vücut doku ve sıvılarındaki C vitamini miktarını azaltır, çünkü mikroorganizmaların yıkımında ve bakterileri yok edecek öğelerin korunmasında C vitamini kullanılır. Vücudu enfeksiyonlara karşı koruyucu özelliği bulunur.
•İnsan vücudunun bağışıklığını sağlayan öğelerden bazılarının düzeylerini arttırarak virüslerin aktivitelerini engeller.
•Yara ve iltihaplanmalara karşı etkili olan steroidlerin sentezinde rol alır.
•Demir, kalsiyum, tiamin, folik asit, A ve E vitaminlerinin vücutta elverişli bir şekilde kullanılmalarında etkili olur. Ayrıca bağırsak florasında ki olumlu etkisi ile, diğer B vitaminlerinin sentezinde de etkilidir.
•Damar içi hücrelerinin ve LDL-kolesterolünün oksidasyonunu engelleyerek koroner kalp hastalığı oluşma riskini azaltır.
•Karaciğer için koruyucu özelliktedir.
•Katarakt gelişimini geciktirir.
•Güneş ışınlarının oluşturduğu deri kanseri riskini azaltır.

C Vitamini Nerelerde Bulunur?
•Kuşburnu
•Hint kirazı (acerola)
•Maydanoz
•Asma yaprağı
•Yeşil biber, Kırmızı biber
•Kara lahana
•Karnıbahar
•Ispanak, Brüksel lahanası, Brokoli
•Kivi, Çilek, Portakal, Limon, Mandalina, Kavun, Mango

Ülkemizde her mevsim C vitamini içeren sebze ve meyveler bulunur; ancak C vitamini içeren besinlerin varlığı kadar, besine uygulanan işlemler de önemlidir, çünkü uygulanan işlemlerde C vitamini kaybı olabilmektedir.
Sebze ve meyveler kesildikten veya pişirildikten sonra bekletilirse, vitamini kaybolabilir. C vitamini içerikli sebzeler bol suda pişirildiğinde, suda kolayca eriyebildiği için C vitamini pişirme suyuna geçer. Bu su atılır ya da süzülürse %50 – 80 oranında vitamin kaybı olur. C vitamininden en yüksek verimi alabilmek için, sebzeleri ancak pişecekleri zaman ayıklayıp kesmek, susuz veya çok az suyla pişirerek bu suyla birlikte tüketmek gerekir.
milliyet.com.tr

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52