Ramazan ayı boyunca günde yaklaşık 17 saat boyunca aç kalıp kalan 7 saatte beslenmeye alışan sindirim sistemimizi, bayramla birlikte eski düzene geçişten kaynaklanan sorunlar bekliyor. Oruçtan sonra mideyi alıştıra alıştıra rutin beslenme düzenine geçmekte fayda var.
Aşırı yeme eğilimi midede şişkinlik, hazımsızlık, bulantı gibi sindirim sistemi rahatsızlıklarının yanısıra tansiyon ve kan şekeri yüksekliği gibi diğer rahatsızlıkları da beraberinde getiriyor.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Gülşah Esensoy, geleneksel yemeklerden uzaklaşmadan sağlıklı sofralar hazırlamayı öneriyor. Bayramda ikram edilen şeker, çikolata, baklava ve mide asidini artıran yağlı besinlerden mümkün olduğunca uzak durulması gerektiğine dikkat çeken Gülşah Esensoy, bayramın ilk günü az yağlı peynir, domates, salatalık, tam tahıllı ekmek, süt ve meyve gibi hafif besinler ile güne başlanmasının uygun olacağını söylüyor. Şekerleme ve tatlı gibi enerji içeriği yoğun besinlerden uzak durulması gerekiyor.
SAĞLIKLI BESLENMEK İÇİN ÖNEMLİ UYARILAR
Esensoy, sağlıklı sofralar için önerilerini de şöyle sıralıyor: "Sofralarımızdan kızartmaları kaldırın. Kızartmalar yerine fırınlanmış sebzeler kullanın. Örneğin karnıyarığın patlıcanını kızartmak yerine fırınlayarak pişirin. Et grubu gibi sindirimi zor besinleri sindirimin daha kolay olduğu öğle saatlerinde tüketmeye çalışın. Kavurma yerine ızgara, haşlama veya fırınlanmış ürünleri tercih edin. Sofranızda mevcut besinlerden azar azar almaya özen gösterin. Porsiyon kontrolü sağlayın. Adı gibi şeker bu bayramı kendimize zehir etmemek adına mümkün olduğunca hafif tatlıları tercih etmeye özen gösterin. Bir misafirlikte tatlı aldıysanız, bir diğerinde alamayacağınızı belirtmekten kaçınmayın. Günü sağlam bir kahvaltı ile başlatın. Gün içerisinde aç kalmamaya, tüm günü tatlı veya hamur ikramlarıyla geçirmemeye çalışın. Ne kadar uğraşsak da rutin beslenmenin dışına çıkabileceğimizden hareketi eksik etmeyin. Yakın yerlerdeki ziyaretlerinize mümkünse yürüyerek gitmeye özen gösterin. Bayramın sıcak yaz günlerine denk gelmesi nedeni ile gittiğiniz yerlerde meşrubat, çay, kahve tüketiminin yanında mutlaka yeterli su tüketimine özen gösterin. Günde en az 10 bardak su içmeyi unutmayın. Gün içinde az miktarda fakat sık sık beslenmeye özen gösterin. Öğünlerinizde salata ve yoğurt gibi hafif besinlere de yer verin.
Bu yiyecekler midenin düşmanı mı?
Uzmanlar, şeker, çikolata ve baklavanın mide asidini artırdığını söylüyor ve ekliyor: "Sofralarımızdan kızartmaları kaldırın."
YORUM EKLE
1
Gevrekten sonra içilen süt çürükleri önlüyor
2
Gıda devleri Avrupa'da yatırım yarışına girdi
3
Silifke'de yılın ilk nar hasadı yapıldı
4
Penguenden acılı kornişon turşusu
5
Zeytinyağı ihracatı yüz güldürmeye devam ediyor
6
Kimyasal şoku, su yerine zehir mi içiyoruz?
7
Tropik bitkiler Türkiye'ye kazandırılıyor
8
Kayısıda hem rekor hem kazanç sevinci
9
Domuz etini "kırmızı et" diye servis ediyoruz
10
ABden 3 beyaza sert tedbir
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:27
GÜNEŞ
07:57
ÖĞLE
12:56
İKİNDİ
15:23
AKŞAM
17:45
YATSI
19:10