05
Eki 2023
Neden güvenli gıda tüketimi?
Güvenli gıda tüketimi, sağlıklı ve hijyenik gıdaların tüketilmesini ve gıda kaynaklı hastalıklardan korunmayı amaçlar. Gıda güvenliği, insan sağlığı için büyük önem taşımaktadır. Sağlıklı ve güvenli gıda tüketmek; nitelikli...
MAKALEYİ OKU03
Eki 2023
Tarımsal destekler kime fayda sağlıyor?
Türkiye, özellikle son 20 yıldır tarımsal desteklemeler konusunda önemli yatırımlar yaptı. Arıcılıktan besiciliğe, endemik bitki üretiminden aromatik bitki yetiştiriciliğine, süt üreticiliğinden sebze-meyve üreticiliğine kadar sayısız...
MAKALEYİ OKU01
Tem 2016
Bağını bilmediğin üzümü sakın yeme
Ramazan rahmet ayıdır, bereket ayıdır, yardımlaşma ayıdır, arınma ayıdır, diriliş ayıdır, dua ayıdır. Kısacası Ramazan 'insan” olduğumuzu keşfetme ayıdır. Ramazan ayı insanlara sayısız fayda ve bereket kapıları açıyor....
MAKALEYİ OKU02
Oca 2016
Sağır sultan bile duydu, gıda denetimleri yetersiz
Gıda, Tarım ve Hayvancılığın çiçeği burnunda patronu Faruk Çelik, göreve hızlı başladı. Önce, bakanlığın iletişim dilinde değişiklikler yaşandı. Bunu, üst yönetimdeki değişim ve yenilikler takip etti. 2016 yılının ilk gününde...
MAKALEYİ OKU12
Ara 2015
Ekranlardan ‘ürün’ yerine ‘irin’ akıyor!
Beslenmek, insanlık tarihi kadar eskidir. İlk yaratılış evresiyle başlayan yaşam süreci, barınma, üreme, beslenme gibi unsurlarla süregelmiş ve bugünün dünyasıyla hemhal olmuştur. Konumuz gıda ve beslenme olduğu için, biz yaşam denilen...
MAKALEYİ OKU26
Eki 2015
İnsanlığa karşı işlenen suça ortak olmayın
İnsan için doğal ve güvenli gıdalarla beslenmek, bir haktır. Bu gerçeğe, tüm dünya ülkeleri anayasalarında yer vermiştir. Bir anlamda yaşam hakkıdır, sağlıklı beslenmek. Sağlıklı gıdaya ulaşmakta buna bağlı olarak engellenmemesi...
MAKALEYİ OKU11
Nis 2015
Baklava enerji, tereyağı ise şifa kaynağıdır
Baklavanın iki kalbi vardır; Tereyağı ve Antep Fıstığı… Bu sözler Bozkan Süt Ürünleri Yönetim Kurulu Başkanı Turan Bozkan'a ait. Anadolu lezzet medeniyetinin emsalsiz lezzeti baklava, bu şöhreti fazlasıyla hak ederken, onun ruhunu...
MAKALEYİ OKU02
Eyl 2014
Anadolu'da hasad zamanı
Yaz dönemi sona erdi. Artık hazan mevsiminin esintili günlerini tüketmeye başladık. Bereketli Anadolu toprakları su özlemiyle yanıp tutuşsa da, "ana" olmanın gereği yine doyurdu insanımızı. Bu günlerde tüm memlekette hasad şenliği yaşanıyor....
MAKALEYİ OKU17
Mayıs 2013
Gıda teröründen nasıl kurtuluruz?
Türkiyede gıda terörü her geçen gün artıyor. Tüm çabalara, baskınlara, ihbarlara, kontrollere(!), hatta ALO 174 hattına rağmen eksilmiyor, artıyor. Her gün farklı bir hile çeşidini öğreniyoruz. Memleketin her bir köşesinden benzer ihanet...
MAKALEYİ OKU21
Mar 2013
Bu çağda, çadırda fuar düzenlemek hangi akılla izah edilebilir?
Geçtiğimiz hafta, Hasad Yayın Yönetmeni Seyfettin Batal, Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Önenç ve bendeniz, 11. Uluslararası Tarım, Hayvancılık ve Süt Endüstrisi Fuarı'nı ziyaret etmek amacıyla...
MAKALEYİ OKU18
Şub 2013
Başbakan “gıda”da yanlış mı yönlendiriliyor?
Son günlerin en sıcak konusu, ekmek israfı ve buna bağlı olarak yeni ekmek çeşitlerinin üretilmesi.Bizzat Başbakan Erdoğan konuya müdahil oldu ve her kesimin takdirini toplayan bir kampanya düzenlendi.Ekmek israfının Türkiye’ye faturası...
MAKALEYİ OKU11
Oca 2013
Türkiye’de bir yıl işte böyle geçti
Nişkoz ve fruktoz destekli şekerlemelerin bal diye tüketiciye yutturulduğu…Et ve et ürünlerinde ‘at toynakları’nın cirit attığı…Süt tozundan yoğurt üretildiği…Kaçak çay tüccarlarının ‘domuz kanıyla’...
MAKALEYİ OKU29
Kas 2012
Dimyat’a pirince giderken…
Gıda güvenliği ve sağlıklı beslenme, Türkiye’nin en fazla tartışılan konusu. Böylesine önemli bir konuda; milletin sağlığını koruması gereken kurumların fiil ve söylemleri ister istemez dikkat çekiyor.Geride kalan bir yılın gıda...
MAKALEYİ OKU24
Haz 2012
Sıcak mekanlarda soğuk içecekler…
Sıcakların artmasına paralel insanların sıvı kaybını önlemek için bol bol su ve benzeri soğuk içecekleri tükettiği bir dönemdeyiz. Tüketici gereksinimleri doğrultusunda su ile başlayan serinleme serüvenimiz, şerbetler, meyve suları ve...
MAKALEYİ OKU06
Mayıs 2012
Gıda terörüyle mücadele edenler hain mi?
Önce derelerden ‘bal’ akıttılar. Arkası çorap söküğü gibi geldi zaten. Yumurta, işlenmiş et, zeytinyağı, ekmek… Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın başlattığı ‘şok’ operasyonları bir anda...
MAKALEYİ OKU22
Mar 2012
Ödül tacirlerine kim dur diyecek?
15 Mart Dünya Tüketiciler Günü Türkiye’de ve dünyada değişik etkinliklerle kutlandı. Her yıl aynı törene(!) şahit oluyoruz. Adı artık kemikleşmiş üç beş sözüm ona STK ve akademi, her yıl bu günü iple çeker oldular. 15 Mart...
MAKALEYİ OKU07
Şub 2012
Mutfaktan gelen kokuya dikkat!
Ne zaman konu Türk mutfağından açılsa, mangalda kül bırakmayız. Malum! Dünyada eşi benzeri bulunmayan bir mutfak kültürünün mirasçıları olduğumuzu dillendirir dururuz!.. Sofra adabından yemek çeşitlerine kadar… Yığınla sebep...
MAKALEYİ OKU24
Eki 2011
Güç ‘perakende’nin midir?
Ekonominin gidişine göre “güç” olgusu devamlı el değiştirmiştir. Bir zamanlar üreticiler ‘kral’ gibiydi, gel zaman git zaman tüketici ‘hüküm’ sürmeye başlamıştı. Şu anda ise güç “perakende dünyası”nın...
MAKALEYİ OKU21
Haz 2011
Küresel baronlar ve yeni gıda yönetimi
Tarım ve gıda ürünlerinin üretiminde her geçen gün bir bozulma söz konusu. Gelişen teknolojiye ters orantılı bir yapılanma var. Üretimi artırma hırsıyla olmadık hilelere başvuruluyor. Sonrası malum! Deli dana, kuş gribi, Ehec… Tehditler...
MAKALEYİ OKU16
Mayıs 2011
Gıda Vitrini’ne hoş geldiniz!
Yeni bir heyecan, tarifsiz bir mutluluk…Gıda dünyasına yeniden merhaba…Yeni dirilişlerin muştucusu baharın tazeliğiyle ‘vitrin’e çıkıyoruz. Sektör yayını tekdüzeliğinden tamamen uzak, toplum sağlığı hassasiyetiyle...
MAKALEYİ OKU