Perakendeciler faiz kıskacında!

Genel giderlerini bile karşılayamaz duruma gelen sektör temsilcileri çareyi küçülmede arıyor. Birçok yerel market zinciri birer birer mağaza kapatıyor.

Perakendeciler faiz kıskacında!
Yüksek faizler perakendecileri vurdu. "Piyasada para yok" diyen sektörün ciro ve kârı eridi. Genel giderlerini bile karşılayamaz duruma gelen sektör temsilcileri çareyi küçülmede arıyor. Birçok yerel market zinciri birer birer mağaza kapatıyor.


Merkez Bankası'nın faizleri düşürmekte gecikmesi perakende sektörünü olumsuz etkiledi. Geçtiğimiz aylarda faizlerin düşürülmesini isteyen sektör temsilcileri "Piyasada para yok. Ciro kaybımız sürüyor. Kârımız eridi. Genel giderler artıyor" diyor. Sektör temsilcileri iki yıl önce yüzde 13-15 seviyesinde olan gider oranının, yüksek finansman maliyetleri nedeniyle yüzde 21'lere çıktığını, kâr marjının ise yüzde 1'e kadar gerilediğini belirtiyor. Operasyonların iyice kârsız hale geldiğini söyleyen perakendeciler, çareyi tasarruf yöntemlerinde ve satışta arıyor.

MAĞAZA KAPATIYORLAR
Son aylarda zarar eden mağazaları kapatmaya karar veren zincirler, bu konuda eskisi gibi çekingen davranmıyor. Carrefour'un iki yıl önce başlattığı operasyona, Çağrı Hipermarketleri de bu yıl 3 tane discount formatlı mağazasını kapatarak devam etti. Zincirin Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kara, "Artık kompleks yapmıyoruz. Verimsiz mağazaları kapatıyoruz. Piyasada durgunluk var. Kiralar ve personel ve enerji giderleri artıyor" diye konuştu. Faiz oranlarının halen yüksek olduğunu belirten Kara, "İnerse piyasa açılır" dedi.

SEKTÖRDE PARA YOK
Digifiter'in sahibi Ralf Arditti, geçmişte de müşteri hizmetlerinin önemli bir gider olduğunu belirterek, "Ancak o dönemde ciro ve kârlılık daha yüksekti. Şimdi düşüş başlayınca genel giderler arttı. Sektör para kazanmıyor" dedi.

GÜNDEM VERİMSİZLİK
Makromarket 'in Yönetim Kurulu Başkanı Şeref Songör, sektörün en önemli gündeminin verimsizlik olduğunu söyledi. Piyasada ciddi bir durgunluk olduğunu belirten Songör, "Birleşme ve satın almada artış bekliyoruz" dedi.

KASAPTAN TASARRUF
Peraken deciler çareyi tasarruf önlemlerinde arıyor. Merkezi et işleme tesisleri kurarak, mağazalarda 3 kasap yerine 1 kasap istihdam ediyor. Hatta ürünleri raflara tedarikçilerin elemanları yerleştiriyor.

SERVİSLER KALDIRILDI
Giderleri azaltmak için yeni projeler geliştiren sektör temsilcileri servislerden de tasarruf etmeye başladı. Bazı Ankaralı yerel perakendeciler müşteri servislerini kaldırmaya karar verdi.

sabah.com.tr

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52