Hidayet Dağıstanlı / Gıdavitrini
Aksaray’da bulunan Hatay Has Kral Sofrası, özellikle Arap turistlerin Türkiye’deki gözde lokantalarından biri haline geldi. 30 yıl turizm sektöründe hizmet veren ve Hatay mutfağını Fatih Aksaray’da başarıyla temsil eden Hatay Has Kral Sofrası’nın kurucularından Sabahattin Kurt işletme hakkında bilgiler verdi.
Hatay Has Kral Sofrası’nın 2004 yılında kurulduğunu ifade eden Kurt, “1986 yılında Della Restoran ismiyle Laleli’de Mesrur Kurt ve Sabahattin Kurt tarafından kuruldu. 2001 yılında Hatay Has Kral Sofrası öncelikle Künefe tatlısı ile başladı. Tekstil sektöründe çalışıyorduk aynı zamanda ve işlerimiz çok yoğundu. Ağırlıklı olarak Ortadoğulu müşterilerle çalışıyorduk ve kökenimizde de Araplık olduğu için böyle bir sofranın eksikliğini hissettik. 2004 yılı 20 Ekim’de burayı “sofraya” dönüştürdük. Çok şükür bizim müşteri portföyümüz çok geniş. Ortadoğu’da bizi tanımayan yok gibi” şeklinde konuştu.
8000 yıllık lezzetler var
Antakya’nın 8000 yıllık bir kent ve dünyada kurulan üçüncü şehir olduğunu vurgulayan Kurt, “Bugün kebabı herkese beğendirebilirsiniz. Çünkü 50 yıllık bir geçmişi vardır. Ama Antakya sofrasını İstanbul’da kurmaya kimse cesaret edemiyordu. Çünkü beğendirmek gerekiyor. Ortadoğu mutfağını en temiz, en hijyenik şekilde sunarak, tüm baharatlarıyla İstanbul’a taşımak gerekiyor. Baharatlarımızın Antakya’dan ve Suudi Arabistan’dan getiriyoruz. Bizim Halep mutfağından da yemeklerimiz var. Dört kültürün birleşiminden oluşan bir mutfağı müşterilere sunuyoruz.” dedi.
Yöresel yemekler konusunda da bilgi veren Kurt, “Bir restoranın bir spesiyalitesi olur. Ancak bizim soframızda, zaten menümüzdeki 70-80 kebabın, 40’ı yöreseldir. Tuzda tavuk, kebab-ı rakkasa, dilber dudağı, paşa kebabı, vezir kebabı gibi bir çok özel yöresel yemeklerimiz var. Tuzda Kuzu Hatay Has Kral Sofrası’nın ürünüdür. Tuzda tavuk ve tuzda kuzu ürünlerin patenti için de başvurumuzu yaptık ve patentimiz geldi.” ifadelerini kullandı.
Verdikleri hizmet şekliyle ilki başardıklarını anımsatan Kurt, sözlerini şöyle tamamladı: “İstanbul’da kebabı her yerde yersiniz. Hatay Has kral Sofrası İstanbul’da bir ilktir. 20 yıllık restoranlar var Hatay Mutfağı olduklarını söylemeye cesaret edemiyorlar. Antakya’da ticari boyutta yemeklerin bir açılımı ancak son 6-7 yılda olmuştur. Antakya mutfağı Akdeniz mutfağıdır, hafif ve zeytinyağlıdır, sanılanın aksine ağır yemekler değildir.”
Yöresel yemeklerle ‘kral’ sofrası kuruyor
Hatay mutfağının İstanbul’daki nadir temsilcilerinden olan Hatay Has Kral Sofrası özellikle Ortadoğulu turistlerin gözde mekanlarından…
YORUM EKLE
1
Farklı reçetelerle ‘can’ bulan lezzetler
2
Türk Mutfağı turizme katkı sağlıyor
3
Real Türkiye de satışa dahil mi?
4
Balıkçılar hamsiden ümidini kesiyor
5
Pazarda çevreci poşet dönemi başlıyor
6
Dış ticaretin yüz akı gıda oldu
7
60 günlük ekmek yenir mi?
8
Aşçılar, Öztiryakiler desteği ile yarıştı!
9
Kınacı İşkembe 2. şubesini açtı
10
Libya, gıda ve tarımda yeni hedef pazar
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:25
GÜNEŞ
07:55
ÖĞLE
12:56
İKİNDİ
15:24
AKŞAM
17:46
YATSI
19:11