Gün kurusu domates dünya sofralarında

Lezzetiyle dünya mutfaklarının vazgeçilmez unsurlarından olan, Ege'nin verimli ovalarında hasat edilerek güneşte kurutulan domatese Avrupa, ABD ve Japonya'dan talep gelmeye başladı.

Gün kurusu domates dünya sofralarında


Ege'nin verimli ovalarında hasat edilerek güneşte kurutulan domatese Avrupa ve ABD'nin ardından Japonya'dan da talep gelmeye başladı. Lezzetiyle dünya mutfaklarının tercih ettikleri ürünler arasında giren kurutulmuş domates, zahmetli bir yolculuğun ardından sofralara ulaşıyor.
Kurutulmuş domates Türk mutfağındaki kullanımın yanı sıra her yıl artan ihracat rakamlarıyla dünya mutfaklarının da vazgeçilmezi noktasına doğru ilerliyor.

Ege İhracatçı Birlikleri tarafından 2013 yılında 17 bin 683 ton kurutulmuş domates ihraç edilirken, 2014 yılında da artışını sürdüren rakamlar 2015 yılında 19 bin 59 tona ulaştı. 2016 yılının yedi ayında ise 10 bin 707 ton kurutulmuş domates ihracatı gerçekleştirildi.

Tuzlu ya da kükürtlü olarak güneşte kurutuluyor

Türkiye'nin önde gelen domates üretim merkezleri arasında yer alan Manisa'nın Turgutlu ilçesinde yaklaşık 10 bin dönüm arazide yetiştirilen salçalık domatesler, tarladan toplanarak traktörlere yüklenip kurutma için hazırlanmış alana getiriliyor.

Burada, çalışan işçiler tarafından iki parçaya bölünen domatesler toprak zemin üzerine serilmiş beyaz örtüye diziliyor. Talebe göre tuzlanarak ya da kükürt serpilerek güneş altında 5 yada 6 gün kurumaya bırakılan domatesler daha sonra toplanarak ihracatçı firmalara gönderiliyor.
ABD, AB ülkeleri ve Japonya'ya ihracat

Turgutlu Ziraat Odası Başkanı Abdullah Şenol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgede yoğun olarak domates üretiminin yapıldığını belirterek, bazı üreticilerin kendi ürünlerini güneşte kuruttuklarını ifade etti.

Domatesi kurutarak satmanın kendileri için bir gelenek haline geldiğini aktaran Şenol, şunları söyledi: 
"Domateslerin 2 çeşit kurutma şekli vardır bunlar tuzlu ve kükürtlüdür. Kükürtlülerde 16-17 kilogramdan 1 kilogram kurutulmuş domates çıkarken, tuzlu da ise 13-14 kilogramdan 1 kilogram kuru domates çıkmaktadır. 
Biz bunları üreterek, mamul olarak değilde, ham madde olarak vermekteyiz, arkadaşlarımız da ürünlerin yüzde 90'ını Amerika'ya ve Avrupa'ya ihraç edilmektedir. Bu ülkelerin yanı sıra Almanya, İngiltere, Belçika, İspanya, İtalya'nın yanı sıra son yıllarda ihracata giren Japonya'ya da kurutulmuş domateslerimiz gitmektedir."

Şenol, tuzlu olarak kurutulan domatesin kilogramının 6 ila 7 lira, kükürtlü olarak kurutulan ürünü ise 7 ila 8,5 lira arasında satıldığını aktararak, üreticilerin kavurucu güneşin altında zor şartlarda çalıştığını belirtti.

Rekoltenin önceki yıllarda tarladaki hastalıklar nedeniyle düşük olduğunu anımsatan Şenol, bu yıl dekar başına yaklaşık 12 ton verim aldıklarını bu durumun da sevindirici olduğunu söyledi.

Şenol, kurutulmuş domatesin işlenerek ihraç edilmesi durumunda ülkeye girecek olan döviz miktarının çok daha yüksek olacağını ve sanayicilerin bu kapsamda girişimde bulunması gerektiğini vurguladı.

Güncelleme Tarihi: 18 Ağustos 2016, 14:36

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52