‘Deli bal’ın ağrı kesici özelliği ispatlandı

KTÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdülkadir Gündüz, yaklaşık 2 yıllık çalışmanın sonunda ‘deli bal’ın ağrı kesici, tansiyonu düşürücü ve nabzı yavaşlatıcı etkisini tespit ettiklerini söyledi.

‘Deli bal’ın ağrı kesici özelliği ispatlandı
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdülkadir Gündüz, yaklaşık 2 yıllık çalışmanın sonunda ‘deli bal’ın ağrı kesici, tansiyonu düşürücü ve nabzı yavaşlatıcı etkisini tespit ettiklerini söyledi.


Deli bal, Türkiye’de özellikle Karadeniz Bölgesi’nde doğal olarak yetişiyor ve literatürde ‘rhododendron pontica’, halk arasında ise ‘dağ gülü, komar, orman gülü’ diye biliniyor. Bu bitkinin polenlerinden oluşan balın, ağrı kesici, tansiyon ve şekeri düşürücü özellikleri olduğuna inanılıyor. Geçmişte kimyasal silah olarak da kullanıldığı söylenen deli balın, şeker, kolesterol ve tiroid fonksiyonları üzerindeki etkileri araştırılıyor.


KTÜ Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Abdülkadir Gündüz, farelerde yaptıkları deneylerle, deli balla ilgili önemli sonuçlara ulaştıklarını söylüyor. Gündüz, “Deli balın akut ve kronik ağrılara etkileriyle ilgili çalışmalarımızda, bu balın ağrı ve kronik ağrılara iyi geldiği sonucuna ulaştık. Ayrıca kan basıncı ve nabzı düşürdüğünü gördük.” diye konuşuyor. Gündüz, ulaştıkları bulgular ışığında yapılacak laboratuvar ve klinik çalışmalarıyla modern tıbbın kullanımına sunulabileceğini kaydediyor. Fazla tüketimin tehlikeli sonuçlar doğurabileceği uyarısında bulunan başhekim, “Zehir dozu yüksek olanlar az. O da komar çiçeklerinin yoğun olduğu bölgelerden elde edilen ballarda olabiliyor. Önemli olan baldaki grayanatoksin oranı ve tüketilen miktar. Eğer bu oran yüksek ise tansiyonu ve nabzı düşürebiliyor. Nadiren şok durumlarında geçici olarak kalp pili takmayı gerektiren vakalar da olabiliyor. O nedenle tüketim miktarı iyi ayarlanmalı ve herhangi bir olumsuz etkide sağlık kuruluşlarına başvurulmalı.” diyor.

zaman.com.tr

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52