Et çeşitleri içinde balığın özel bir yeri vardır. Balık etinde insan vücudu için gerekli ve yararlı olan protein, A, B, D, E, K vitaminleri, kalsiyum, magnezyum, demir, selenyum ve fosfor gibi maddeler bulunur. Doymamış yağ asidinin doymuş yağ asitlerine oranla daha fazla miktarda olduğu balığı bu özellikleri diğer et türlerinden de üstün kılar.
Balık eti en önemli protein kaynaklarından biri. İnsan vücudu tarafından kolayca sindirilen balık etinin günde 100 gram tüketilmesi insan vücudunun günlük protein ihtiyacının yarısını karşılar. Balık etinde bulunan çeşitli yağ asitleri kanın yoğunlaşmasını ve kalp hastalığını etkili bir şekilde önler, beyin ve sinir dokuları ile gözü güçlendirir. Balık etindeki yağ asitleri hamile kadınlar ve bebekler için daha büyük önem taşıyor. Bilimadamlarının son araştırma sonucuna göre, yağ asidi iltihap, şeker hastalığı ve kötü huylu tümör tedavilerinde de etkilidir.
Ancak bu kadar faydalı balığın tüketimi hakkettiği ilgiyi görmüyor. Dünyada kişi başına düşen ortalama su ürünleri tüketim miktarı yıllık 17 kg. Dünyanın en büyük su ürünleri üreticisi ve ihracatçısı olan Çin'de balık tüketiminin ise şehirlerde kişi başı 10 kg, kırsalda ise 4 kg olduğu tahmin ediliyor.
Bir çok ülkeye göre daha çok balık tüketiminin olduğu Çin'de balığın beslenmenin yanı sıra kültürel açıdan da anlamı büyüktür. Doğum günlerinde uzun ömrü temsil eden uzun makarnalar pişirilen, portakalın hayatın tatlılığını, ördeğin neşeyi temsil ettiği Çin'de balık ise bolluğun simgesidir.
Çin'de "balık" sözcüğü, bolluk anlamına gelen sözcükle aynı seste olduğu için "Zenginlik, bereket, mutluluk ve şans" getireceğine inanılır. Geleneksel yılbaşı sofraları başta olmak üzere özel günlerin vazgeçilmezi olan balık, figür olarak da çeşitli süs eşyalarında sıklıkla kullanılır.
Bolluk ve bereketin simgesi balık
Faydası saymakla bitmeyen balığın tüketimi hakkettiği ilgiyi görmüyor. Dünyada kişi başına düşen ortalama balık tüketim miktarı yıllık 17 kg. civarında...
YORUM EKLE
1
Börtü böceğin bile yaşamadığı ürünleri tüketiyoruz
2
Toroslarda kış hazırlığı şenliğe dönüşüyor
3
Yoğurt hem anneye hem bebeğe sağlık getiriyor
4
Meyve ihracatçısının sorunu çözüme kavuşuyor
5
Kahve karaciğere iyi geliyor
6
Türkiye sarımsağı da Çin'den ithale başladı
7
Sertifikalı tohumun merkezi Konya oldu
8
Fındık kabuğunda Osmanlı çileği ürettiler
9
Kivinin üretici fiyatı açıklandı
10
Türk-İş açlık ve yoksulluk sınırını açıkladı
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:24
GÜNEŞ
07:54
ÖĞLE
12:55
İKİNDİ
15:24
AKŞAM
17:47
YATSI
19:11