Turizmci Hasan-Gürsel Tonbul çifti tarafından, Davutlar Beldesi Yolu üzerinde ekolojik mönüsü ve doğal ortamıyla ön plana çıkan Değirmen Restaurant’ın girişine kurulan müzede, orijinali Urla’da bulunan Klozemenai’nin bir örneği dahil, yüzlerce üretim aracının büyük bölümü çalışır halde sergileniyor.
Yaklaşık 30 yıl boyunca bulunabilen tüm zeytinyağı üretim işliklerini topladıklarını belirten Gürsel Tonbul “Oleatrium’da 2500 yıl öncesinden başlayan bir zaman tüneline girip 100 yıl öncesinden çıkıyoruz” dedi. 11 reyondan oluşan zaman tünelinde, sadece zeytinyağının üretim şeklini değil, kullanım alanlarını da yansıtmaya çalıştıklarını vurgulayan Tonbul şunları söyledi:
“Zeytinyağı binlerce yıl önce insanlığın gecelerini aydınlattı, mabetlerini kutsadı sonrada ruhunu rahatlattı. Yemeklerde kullanılmadan önce Roma Dönemi’nde sağlık, güzellik, temizlik ve bakım ürünü olarak kullanıldı. Sergi alanı içinde bir Roma Hamamı gerçeğinin yarısı ebadında yapıldı. Zeytin sabunu üretimi teknikleri, kullanılan esanslar ve objeler bu bölümde sergilendi” dedi.
Latif Sansür
Zeytinyağının uzun serüveni
Kuşadası’nda zeytinyağı üretimi, kullanımı ile ilgili 2500 yıl öncesinden günümüze uzanan süreci anlatan işliklerin yer aldığı “Oleatrium Zeytin ve Zeytinyağı Tarihi Sergi Alanı” kapılarını açtı.
YORUM EKLE
1
Haziran ayı açlık sınırı 978 lira
2
İtalya'da helal ürünler kriz tanımıyor
3
Hilton Worldwide iftar keyfine çağırıyor
4
Holiday Inn Istanbul Airport’da iftar vakti
5
2010'un başarılı ihracatçıları ödüllendirildi
6
İnoksan tasarruflu sistemler geliştirdi
7
Profilo’dan iki yeni derin dondurucu
8
Saray global taklitçilere savaş açtı
9
Sera’dan yepyeni ürünler
10
Üzüm bağlarında rekolte düşük kalite yüksek
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:47
GÜNEŞ
08:19
ÖĞLE
13:08
İKİNDİ
15:26
AKŞAM
17:46
YATSI
19:13