ABD'de yaşayan mimar Beyhan Çağrı Trock, Türk baba-Yahudi annesinin film gibi aşk serüvenini, kendisinin Türkiye ile tanışmasını ve Osmanlı mutfağının korunmuş lezzetlerini "Osmanlı Türkü ve Güzel Yahudi Kız" isimli kitabında topladı.
'BU LEZZETLER YOK OLMASIN'
3.5 yaşındayken ailesiyle ABD'ye adım atarak Washington'daki ilk Türk ailelerden olan mimar Beyhan Çağrı Trock, çalışmasının öyküsünü şöyle anlattı: "ABD'ye geldiğimizde ailem Amerikan yemeklerine çok alışamamıştı. Babam Müslüman Türk olarak Osmanlı tariflerini yapardı, Yahudi olan annem ve teyzem ise kökleri İspanya'ya uzanan yemekler pişirirdi. Ama yıllar geçip, eski nesil vefat ettikçe hem Osmanlı hem de Osmanlı Yahudilerinin kültür mirası ve yemeklerinin yok olmasından endişe etmeye başladım. Bizler de bu dünyadan göçünce, bu koruduğumuz eski tarz Osmanlı lezzetleri yok olacaktı." Trock'un babası Hayri Çağrı ile annesi Bertha Revab'ın İstanbul'da "ilk görüşte" başlayan aşkı, aralarındaki 17 yaş ve inanç farklılıkları nedeniyle aileleri ve toplumda kabul görmez. Onlar da tüm sevdiklerini geri bırakıp Ankara'ya kaçar. Burada üç çocuk sahibi olan Çağrı çiftinin aşk macerası, ABD büyükelçiliğinde çalışan Hayri Bey'in yeşil kart alıp ABD'ye gelmesiyle bu kez göçmenlik serüvenine dönüşür.
YUNAN YEMEĞİ SANIYORLAR
Trock, hikâyesini özetle şöyle anlatıyor: "Babam, 15 yaşındayken ilk kez beni erkek arkadaşımla el ele gördüğünde, 'Bizde olmaz' deyip karşı çıktı ve üç gün sonra kendimi Türkiye'ye giden uçakta buldum. Babam öz kültürümü öğrenmem için beni Türkiye'ye götürüyordu o gün. Onun neden erkek arkadaşım olmasına karşı çıktığını, niye masada büyüğe sırtımızı dönünce kızdığını anlayamıyordum, ta ki bu seyahate kadar. İlk gittiğimde, Amerikalı bir genç olarak Türkiye'den nefret ettim. Ama tüm yazın sonunda akrabalık ilişkilerimizi tattıkça, Türklerin nasıl dost, sıcakkanlı, misafirperver olduklarını gördükçe Türkiye'yi çok sevdim ve bağlandım."
Sabah’ta yer alan habere göre, çok sayıda Amerikalının tarifleri anlamadığı için Türk yemeği yapmaktan çekindiğine dikkati çeken Beyhan Trock, ABD'deki en güzel Türk yemeklerinin Yunan yemeği olarak bilindiğini de sözlerine ekliyor.
Anahtar Kelimeler: Gıda Vitrini, Gıda, Vitrin, Tarım, GDO, Gıda Güvenliği, Alo 174, Sağlıklı Gıda, Beslenme, Yemek, Baklava, Restoran, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Mehmet Mehdi Eker
Osmanlı lezzetleri ve imkânsız aşk!
ABD'de yaşayan Beyhan Çağrı Trock, Türk babası ve Yahudi annesinin aşkı ile Osmanlı mutfağını aynı kitapta derledi. Kitapta, farklı bir Türk-Yunan rekabeti göze batıyor..

YORUM EKLE
1
Sadece çocuklara özel lezzetler
2
Soyulmuş soğan da ‘Reis’ oldu
3
Sektörden Nuri Çomu’ya anlamlı ödül!
4
Tarım istihdamı sağlam!
5
Süt ihalesinde son teklif alındı
6
AVM'lere yeni düzenleme geliyor!
7
Korozo Grup’tan istihdam müjdesi
8
Alaçatı 'Ot festivali' ile çoştu
9
Adres Patent gençlerle buluştu!
10
Ustalardan Alfa’ya tam not!
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ

İMSAK
06:49

GÜNEŞ
08:21

ÖĞLE
13:10

İKİNDİ
15:29

AKŞAM
17:49

YATSI
19:16
SIRADAKİ HABER