Lezzetin tarihi yeniden yazıldı

'Lezzetin tarihi'yle okuyucu lezzetli ve keyif verici bir tarihi gezintiye çıkıyor. Bu yolculukta birbirinden ilginç bilgilerle karşılaşıyoruz...

Lezzetin tarihi yeniden yazıldı

Prof. Zeki Tez, son kitabı Lezzetin Tarihi’nde bugün sofralarımızı süsleyen birçok gıda ve içeceğin tarihsel kökenlerine iniyor. Okuyucuyu ‘lezzetli’ ve ‘keyif verici’ bir tarihi gezintiye çıkarıyor. Bu yolculukta birbirinden ilginç bilgilerle karşılaşıyoruz, enteresan soruların yanıtlarını buluyoruz.

Patates, domates, pirinç, makarna, zeytinyağı, sirke, tuz, şeker, kahve ve çay, sofralarımıza gelene dek hangi tarihsel maceralardan geçti? Tarihte ilk yemek nasıl pişirildi? Tarihin en eski alkollü içkisi nedir? Tereyağını kutsal ayinlerde kullanan uygarlık hangisiydi? Yezidîler niçin lâhana, marul ve ebegümeci yemezlerdi? Halil İbrahim sofrası deyimi nereden gelmekteydi? Muzu dünyaya tanıtan büyük imparator kimdi? Yoğurt yiyenler niçin uzun yaşıyordu? İstanbul’un hangi semti hangi yiyecekle ünlenmişti? Umberto Eco’ya göre 10. yüzyılda en sevilen et yemeği hangisiydi? Patates niçin uğursuz olarak yaftalandı? Vikingler kadeh tokuştururken niçin ‘kafatası’ diye bağırırlardı? ‘Mesih’ ile zeytinyağı, Nuh Tufanı ile aşure arasında ne ilişki vardı? Kahveyi ilk kullanan peygamber hangisiydi? ‘Sokakta tütün içen, ya Alman ya da casustur’ sloganı hangi ülkede yaygınlaşmıştı?

Kitapta bu ve bunun gibi ‘meraklısına özel’ yüzlerce sorunun cevabı var. Lezzetin Tarihi aşçıların, gurmelerin, yeme-içme kültürünün kılcal damarlarını keşfetmek isteyen tarih meraklılarının; aslında yemekle ilgilenen herkesin ilgisini çekebilecek bir kitap.



Lezzetin tarihi içindekiler
TARİHTE YİYECEK-İÇECEK KÜLTÜRÜ ÜZERİNE   
•    ESKİ ÇAĞLARDA YİYECEK KÜLTÜRÜ VE YASAK YİYECEKLER
•    ŞARAP VE BİRA GİBİ ALKOLLÜ İÇKİLERİN KÖKENLERİ ÜZERİNE
•    MÜSLÜMANLARDA YİYECEK-İÇECEK KÜLTÜRÜ VE BATI’YA AKTARIMLAR
•    TÜRKLERDE VE OSMANLI’DA YİYECEK-İÇECEK KÜLTÜRÜ
•    AVRUPA’DA YİYECEK VE BESLENME KÜLTÜRÜ
•    BATI’DA İÇECEK VE İÇKİ KÜLTÜRÜ
•    YİYECEK ADLARININ ETİMOLOJİSİ ÜZERİNE
•    BAHARAT VE İŞLEVİ
•    ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI ÜZERİNE
•    ŞİFANIN EKŞİ LEZZETİ: SİRKE
•    TURUNÇGİLLERİN SERÜVENİ
•    MAKARNANIN TARİHÇESİ
•    KUTSAL TATLI ÇORBA: AŞURE
•    BOZA ÜZERİNE
•    SALATANIN TADI, YÜKSEK TANSİYONUN BELÂLISI: MUTFAK TUZU
•    “DONDURMAM KAYMAK”
•    LİEBİG VE ET SUYU
•    SANAYİLEŞME ÇAĞINDA GIDA SANAYİSİ VE KİMYANIN KATKILARI
KAHVE VE KAKAO ÜZERİNE
•    KAHVE KÜLTÜRÜNÜN KÖKLERİ VE YAYILIŞI
•    OSMANLI’DA KAHVE VE KAHVEHANE KÜLTÜRÜ
•    KAHVENİN AVRUPA’DAKİ SERÜVENİ
•    KAKAO, SICAK ÇİKOLATA VE ÇİKOLATA ÜZERİNE
TARİHİN DEMİ: ÇAY
•    ÇAY ÜZERİNE
•    TÜRKİYE’DE ÇAY
ŞEKERİN TATLI TARİHİ
•    ÇEŞİTLİ KÜLTÜRLERDE ŞEKER
•    MÜSLÜMANLARDA ŞEKER
•    AKİDE ŞEKERİ VE LOKUM
•    ÇAĞDAŞ ŞEKER TEKNOLOJİSİNİN BAŞLANGICI
•    GÜNÜMÜZDE ŞEKER VE TATLANDIRICILAR
TARİHTE TÜTÜN KEYFİ
•    TÜTÜNÜN TARİHİNDEKİ KİLOMETRE TAŞLARI
•    TÜTÜN, ENFİYE, SİGARA, PURO VE BENZERLERİ
•    AVRUPA’DA TÜTÜN KÜLTÜRÜ
•    OSMANLI KÜLTÜRÜNDE TÜTÜN
•    ÇİN’DE “AFYON SAVAŞLARI”

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52