Gıdavitrini - Bayrampaşa Belediyesi'nin düzenlediği "Ekmek İsrafını Önleme" kampanyasının tanıtım toplantısında konuşan Bakan Eker, kentteki birçok kuruluşun önüne geçerek 17 Ocakta Türkiye genelinde hayata geçirilen "Ekmek İsrafını Önleme" kampanyasının İstanbul ayağını başlatan Bayrampaşa Belediyesi'ni tebrik etti.
Bakanlık olarak geçen yıl Türkiye'de ekmek tüketimine ve israfına ilişkin araştırma yaptırdıklarını anlatan Bakan Eker, "Aslında çok üzücü bir gerçekle karşı karşıya kaldık. Baktık ki yılda yaklaşık 500 bin ton buğdayın karşılığı ekmek çöpe gidiyor. Günde 6 milyon ekmek çöpe gidiyor. Para olarak hesapladığımız zaman yılda 1,5 milyar lira demek. Binbir cefa, zahmet ve emekle çiftçinin alın terini, toprağın bereketini, fırıncının emeğini, bakkalın gayretini, ortaya çıkan bu emeğin ürününü alıyoruz, çöpe atıyoruz. Ne bizim kültürümüzde ne de inancımızda böyle bir israfa izin veriliyor, aksine bunlar şiddetle men ediliyor. Aklımız ve vicdanımız da bunu kabul etmiyor" dedi. Buradan hareketle, ekmek israfını önlemeye yönelik kampanya başlatmak istediklerini ilettikleri Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Türkiye'deki bütün hayırlı uygulamalarda olduğu gibi burada da kendilerine öncülük ettiğini anlatan Bakan Eker, 17 Ocakta Başbakan Erdoğan'ın da katılımıyla Ankara'da kampanyayı başlattıklarını ve bu yılı "Ekmek İsrafını Önleme Yılı" olarak benimsediklerini hatırlattı.
Dünyada 1 milyar insanın aç olduğunu dile getiren Bakan, Dünyada yaşayan her 7 insandan biri aç. Her sene 10 milyonun üzerinde çocuk açlıktan ölüyor, ekmek bulamamaktan dolayı. Dünyanın böyle bir hakikati, problemi var. Böyle bir problemi geçmişte de yaşadık, bugün de halen maalesef dünya bu acı hakikatle karşı karşıya. İsraf edilen ekmeğin karşılığı parayla 500 kilometre duble yol, 100 yataklı 83 hastane, yüzlerce okul yapabiliriz. Biz bunu çöpe atıyoruz, çöpe atılmasına izin veriyoruz" diye konuştu.
Kampanyayla Türkiye'de farkındalık yaratmak istediklerini vurgulan Bakan Eker, ihtiyaç duyulduğu kadar ekmek alınması ve tüketilmesi gerektiğini kaydetti. Amaçlarının, kamu kurum ve kuruluşları ile valilikler ve belediyeler aracılığıyla özellikle öğrenci kantinleri ve kamu kuruluşlarının yemekhaneleri başta olmak üzere toplu tüketim yerleri ve evlerde konuya hassasiyet gösterilmesini sağlamak olduğunu aktaran Bakan Eker, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Aşçılar Federasyonu ile çalışma yaptı Toprak Mahsulleri Ofisi. Eskiden bayat ekmek sadece köfteye katılır diye bilinirdi. Aslında 20 çeşit yemek yapılabiliyor bayat etmekten. Bunun kitapçığını da hazırlattık Aşçılar Federasyonu'na. Bununla birlikte, 'vwwv.ekmekisrafetme.com' isimli internet sayfasına da yeni tarifler gelmeye başladı. Amacımız, afişlerle, görsel yayınlarla, yazılı materyalle toplumda hassasiyetin oluşmasını sağlamak. Hem israf olmasın hem de Türkiye ekonomik olarak zarara uğramasın. Türkiye'nin buğday ihtiyacı yıllık 18 milyon ton. Türkiye her sene en az 20 milyon ton civarında buğday üretiyor. Bunun fazlasını satıyoruz dünyaya. Un ihracatında Türkiye son 8 yıldır dünyanın ya birincisi ya ikincisi. Dünya ülkeleri içerisinde en çok buğday unu satan dünyanın en büyük ihracatçılarından ya bir numara ya iki numara Türkiye son 8 yılda. Dünya birincisi olarak ihraç ettiğimiz undan elde ettiğimiz para, ekmek israfıyla kaybettiğimiz paradan daha az. Yani milyonlarca üretici, ihracatçı, sanayici uğraşıyor, didiniyor, Türkiye'yi dünyanın en büyük un ihracatçısı ülke haline getiriyor, kazandığımız para 1,5 milyar liranın altında. Bu kadar büyük bir kayıp."
Bakan Eker, Türkiye'nin dünyanın değişik yerlerine yardımda bulunduğunu dile getirerek, "Geçen sene Somali'ye 50 bin ton buğday karşılığı un gönderildi. Suriye'ye halen devam ediyor. Geçmiş yıllarda Pakistan'a 50 bin ton göndermiştik. Dünyanın değişik ülkelerinde açlıkla karşı karşıya kalan insanlara yardımcı oluyoruz. Gönderdiklerimiz, israf ettiklerimizin çok çok azı. Daha büyük miktarlarda yardım yapabilmenin de yolu daha az israf yapmaktan geçiyor" değerlendirmesinde bulundu. Kampanyaya destek verenlere teşekkür eden Bakan Eker, Bayrampaşa'daki camilerde bugün konuyla ilgili hutbeler okunduğunu ve vaazlar verildiğini sözlerine ekledi.
Konuşmasının ardından bayat ekmekle hazırlanan yemek ve tatlıların sergilendiği standı gezen Bakan Eker, seyyar mutfakta yaptığı bayat ekmekli nar ekşili tavuk yemeğinin tadına baktı. Basın mensuplarına da yemekten ikram eden Bakan Eker, "Kameraları bırakın da tadına bakın. Kameraları bırakıp tadına bakmadığınıza pişman olacaksınız" diye espri yaptı.
Yılda 1,5 milyar liralık ekmek israf ediliyor
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, günde 6 milyon ekmeğin çöpe gittiğini belirterek, "Para olarak hesapladığımız zaman yılda 1,5 milyar lira demek" dedi.
YORUM EKLE
1
At eti skandalı Afrika'ya sıçradı
2
Mehmetçiğe bal diye şurup satmışlar
3
Sütten sonra 'okul balı' da dağıtılıyor
4
Güneş görmemiş özel bir sebze
5
Kahvenizi sütlü alın
6
En fazla yeşil fasulyenin fiyatı arttı
7
Konya Tarım Fuarı'na sayılı günler kaldı
8
Gıda skandallarının sonu gelmiyor!
9
Yediğimiz içtiğimiz her şey zehirli mi?
10
At eti krizi komşuya uzandı
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:22
GÜNEŞ
07:52
ÖĞLE
12:55
İKİNDİ
15:25
AKŞAM
17:48
YATSI
19:12