Buğrahan Kırımlı / Gıdavitrini
Ramazan öncesi gıda sektöründe zam olmayacağı ve fırsatçılık yapılmayacağı açıklamalarına karşın ette yaşanan zam kafaları karıştırdı. TÜRES Yönetim Kurulu Başkanı Ali Tatlıdil, zam yapılmayacağı sözünün tutulmadığını, ana besin ve tüketim maddesi ete son üç günde zam gelmesinin halkı ve esnafı tedirgin ettiğini söyledi.
Ramazan ayı zamsız geçecek açıklamalarına karşın, hem tüketicilerin hem de restoran ve lokantaların temel besin hammaddesi ete yapılan zam tepkilere sebep oldu.
Yaz ayı olmasına rağmen sebze ve meyve fiyatlarının yüksek olmasına bir de son günlerde ete yapılan zammın eklenmesi, iftar sofralarının vazgeçilmez adresi restoran ve lokantaların tepkisine neden oldu.
Zamlı uygulamaya tepki gösteren Tüm Restoran, Lokanta ve Tedarikçiler Derneği (TÜRES) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Tatlıdil, “Ete son üç günde yapılan 1 liralık zam sektörümüzü dolayısı ile bizleri endişelendirdi. Zaten havaların aşırı sıcak olması ve trafik sorunu insanların tatil beldelerine akın etmesine sebep oldu. Bu da İstanbul başta olmak üzere büyük şehirlerin nüfus yoğunluğunu azalttı.” ifadelerini kullandı.
Sektörün zor günler geçirdiğine vurgu yapan Tatlıdil, “Bu etkenlere ek olarak iftar saatinin geç olması ve insanların iftarlarını evlerinde açacak olması sektörümüzü bir ay boyunca olumsuz etkileyecek. Buna birde et fiyatlarındaki artışın eklenmesi, sektör temsilcilerimizi kara kara düşündürüyor.” dedi.
İTHAL ETE VERGİ ARTIŞI HERKESE YANSIDI
Et zammının sebeplerine değinen Ali Tatlıdil, şunları söyledi:
“Sektör temsilcilerinden edindiğimiz bilgilere göre, bu zammın kaynağı ithal etteki vergi oranının %15 artması olarak gösteriliyor. Fakat garip olan, ithal ete gelen vergi farkı neden yerli ete yansıtılıyor? Bu durum hem tüketiciyi hem de restoran ve lokanta sektörünu olumsuz yönde etkileniyor.”
HANGİ KAYIPLAR YAŞANACAK?
Türes olarak yapılan fırsatçılığı kınadıklarını dile getiren Tatlıdil, sözlerini şu cümlelerle tamamladı:
“Yetkili kişi ve kurumlara sesleniyor, meydana gelecek olumsuzluklar konusunda tedbir almalarını bekliyoruz. İthal ete gelen vergi farkını fırsat bilerek yerli ete zam yapılması;
- İftar sofralarımızın zenginliğinin kaybolmasına,
- Lokanta ve restoranların iş kaybına,
- İstihdam sağlayan en önemli sektörlerden olan restoran ve lokanta dünyasında
çalışan sayısının azalmasına,
- İthal etin alım gücü bakımından cazipliğini koruyarak besicilerimizin yatırım gerçekleştirmeyerek uzun vadede zarar etmesine,
- En büyük ekonomik sorunumuz olan cari açığın artmasına,
- Zengin yemek kültürümüzü dünyaya tanıtmaya çalışan sektörümüzün yabancı markalarla rekabet gücünü kaybederek yatırımların yabancıların eline geçmesine sebep olacaktır. Lütfen fırsatçılık yapmayın, insanların et yemesine fırsat verin.”
Türes'ten "Fırsatçılık 'et'meyin" uyarısı!
TÜRES Başkanı Ali Tatlıdil, zam yapılmayacağı sözünün tutulmadığını, ana besin ve tüketim maddesi ete son üç günde zam gelmesinin halkı ve esnafı tedirgin ettiğini söyledi.
YORUM EKLE
1
Ekmekle ilgili tüm gerçekler bu kitapta
2
Barilla fırsatları değerlendirecek
3
Ramazan kolileri için Netlog'u seçtiler
4
Türk mutfağı neden marka olamıyor?
5
Kuraklık ABD ekonomisini sarsacak
6
Ceyda Erem 'psikolojik savaş'ı nasıl kazandı?
7
Metrobüste bir market patronu
8
Yeni logo tam bir fiyasko!
9
Bim devleri geride bıraktı!
10
Sahurda çayın dozunu iyi ayarlayın
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:22
GÜNEŞ
07:52
ÖĞLE
12:55
İKİNDİ
15:25
AKŞAM
17:48
YATSI
19:12