Sağlık Bakanlığı'nın damacana sularına yönelik başlattığı hijyen operasyonunun ardından, kullanım ömrü dolan damacanaları elden çıkarmak isteyen firma ve bayiler, geri dönüşüm firmalarının kapısını çalıyor. Öyle ki; denetimlerin sıklaşması nedeni ile artan talep sonucu, geri dönüşüm firmalarının depoları dolmaya başladı. Türkiye'de geri dönüşümü sağlayacak fabrika olmaması nedeni ile Çin'e ihraç edilen geri dönüşüm malzemeyle, otomotiv ve elektronik sektörüne parça üretiliyor.
Türkiye ve KKTC'den damacana toplayarak Çin'e ihracatını yapan Saki Geri Dönüşüm Şirketi Temsilcisi Osman Tok, kullanım ömrünü dolduran damacanaları su şirketleri ya da bayilerden toplayarak kırma ve parçalama makinelerinden geçirdiklerini, küçük parçalara ayrılan malzemeyi de Çin'e ihraç ettiklerini anlattı.
Tok, Türkiye'de maliyetlerin Çin'e göre yüksek olması nedeniyle firmaların damacana için geri dönüşüm tesisi kurmaktan kaçındığını, Çin'e gönderilen malzemenin geri dönüşüm sonrası otomotiv ve elektronik sektörü başta olmak üzere gıda ve sağlık sektörü dışındaki geniş bir alanda kullanıma sunulduğunu ifade etti.
Sağlık Bakanlığı'nın damacana sularına yönelik başlattığı nijyen operasyonunun ardından, firmaların eski damacanaları elden çikarmak için harekete geçtiğini belirten Tok, şunları kaydetti:
"'Su firmaları tedirgin durumdalar. Bir çok fabrika hijyenle ilgili çalışma yapmaya başladı. Raporun bu anlamda çok olumlu bir etkisi oldu. Firmalar panik halde eski damacanaları elden çıkarmaya çalışıyor. Bizim iş yoğunluğumuzda kayda değer bir artış yaşanıyor. Bazı bölgelerdeki depolarımız dolmak üzere. Çok sayıda damacana talebinin geldiği bölgelere kırma ve parçalama makinelerimizi gönderiyoruz, işlemleri yerinde gerçekleştiriyoruz. Piyasanın önümüzdeki aylarda daha da hareketleneceğini düşünüyoruz."
Damacanalara 80 dolum sınırı
Türkiye'de geri dönüşüm şirketlerinin 3 yıl ve daha eski damacanaları geri dönüşüme tabi tuttuğunu ifade eden Tok, " Piyasada yeni firmaların damacanalarının da yeni olması nedeniyle bu anlamda sorun gözükmüyor ancak bir çok köklü firma 2010 ve öncesinde üretilen damacanaları kullanmaya devam edebiliyor. Piyasadaki damacananın yaklaşık yüzde 70'i dönüşüme tabi tutuluyor. Yüzde 30'luk bölüm ise halen kullanılıyor" diye konuştu.
Sağlık Bakanlığı'nın operasyonu ile gündeme gelen damacanaların hijyen sorununa da değinen Tok. "Damacanalardaki hijyen sorununun önüne geçmek amacıyla her ambalaja 80 dolum sınırı getirilmesiyle ilgili girişimler var. Bu düzenleme uygulamaya girerse hijyen sorunu büyük ölçüde çözülür" dedi.
Damacanaların altında üretim bilgilerinin bulunduğunu belirten Tok, vatandaşları; üretim tarihi eski ve yıpranmış damacanaları kullanmamaları konusunda uyarıda bulundu.
Skandal geri dönüşümcülere yaradı!
Denetimlerin sıklaşması ile kullanım ömrünü tamamlayan damacanalar için, geri dönüşüm firmalarına gelen talepte ciddi bir artış yaşandı.
YORUM EKLE
1
Salatalık tokluk hissini artırıyor
2
Kansere karşı greyfurt müjdesi!
3
Eker GDO'lu ürün ithalatına karşıymış!
4
Damacana fırsatçıları suya zam yaptı
5
Sağlıklı olmak için 'ceviz' yiyin!
6
Aktarlar denetim altına alınıyor
7
Karayemiş binbir derde deva
8
Gıda içeriğinde şeffaflık kampanyası
9
İthal elmanın kilosu 10 liraya çıktı
10
Sıcak taze fasulye üretimini de vurdu
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:23
GÜNEŞ
07:53
ÖĞLE
12:55
İKİNDİ
15:25
AKŞAM
17:48
YATSI
19:12