Vedat Mirmahmutoğulları, yerli besicinin rekabet gücünü artırmak için et ithalatında gümrük vergisini yüzde 75'e çıkardıklarını hatırlatırken, bunu gerekçe göstererek et fiyatındaki spekülatif artışı önlemek için de referans fiyatı kg'da 5 dolardan 3,5 dolara indirdiklerini, ayrıca kasaplık hayvan ithalatında gümrük vergisinin yüzde 30'dan yüzde 15'e düşürülmesi için kararname hazırlığı içinde olduklarını bildirdi.
Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği'nin (TKEÜMB) 4. Olağan Mali Genel Kurulu, bugün bakanlık kampüsündeki Atatürk Toplantı Salonu'nda yapıldı.
Toplantının açılışında konuşan TKEÜMB Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Tunç, Diyarbakır'da 13 askerin öldürülmesine nedeniyle Türk halkına başsağlığı dileğinde bulundu.
Son dönemlerde et ithalatında gümrük vergisinin yüzde 75'e çıkarılması nedeniyle sanayicilerin ''et fiyatlarının artacağı, hayvan alım fiyatının 16 liraya çıktığı'' yönünde beyanlar verdiğine işaret eden Tunç, şöyle devam etti:
''Biz besici olarak kesinlikle hayvan alım fiyatının 15 liranın üzerine çıkmasını istemiyoruz. 15 liranın üzerindeki alım fiyatı, besici için riskli olur. Alım fiyatı kesinlikle 16 lira değil. Bunu söyleyenler, Ramazan öncesi fiyatları yükseltip, tüketiciden daha fazla para almak isteyenlerdir. Sanayici 16 lira fiyat telaffuz ederek, Ramazan öncesi spekülasyon yapıyor. Kim ne kadar hayvan istiyorsa, kilosu 15 liradan temin etmeye hazırız.''
TÜRKİYE, ÜRETTİĞİ KADAR SÜTÜ TÜKETMEZSE
İHTİYACI KADAR ETİ ÜRETEMEZ
Genel kurulda konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları,Türkiye'de süt tüketiminin yetersiz olması nedeniyle üretim fazlası oluştuğunu, bunun da et hayvancılığına sorun olarak yansıdığını belirterek, ''Türkiye ürettiği sütü tüketemezse, ihtiyacı olan eti de üretemez'' dedi.
Bakanlık olarak hayvancılığa büyük destekler verdiklerini, yem, süt üretiminin arttığını, kişi başına gelirin tarımda 916 dolardan 3530 dolara, genel olarak da 3 bin dolardan 10 bin dolara çıktığını anlatan Mirmahmutoğulları, gelirdeki artışının ete talebi yükselttiğini, desteklere rağmen bu talebin karşılanmasında sorun yaşandığını kaydetti.
Mirmahmutoğulları, verilen destekler sayesinde 50 baş ve üzerinde hayvan bulunan işletme sayısının 4 bin 300'den geçen yıl Nisan ayı itibariyle 19 bine ulaştığını, bir çok işletmenin kendi ahırları yanında ahır kiralayarak hayvan beslemeye başladığını söyledi. Mirmahmutoğulları, ahırlarda yeterli hayvan olmasına rağmen, bazı işletmelerin, spekülatif olarak alım fiyatını 16-18 liraya kadar yükselttiğini, sektörle görüşerek fiyatların makul düzeye çekilmesini istediklerini, bunun gerçekleşmemesi üzerine de de siyasi iradenin müdahale kararı verdiğini anlattı.
Fiyatları düşürmek için, bir taraftan yerli besiciye destekleri artırırken, bir taraftan da hayvan ve et ithalatına başlandığını hatırlatan Mirmahmutoğulları, şöyle konuştu:
''Hayvanları köylüden 7-7,5 liraya ucuza toplayanlar, spekülatif olarak alım fiyatlarını sonra 16-18 liraya yükseltince kendi ayağına kurşun sıkmış oldu. Senin 7,5 liradan aldığını 18'e sattığını görünce, adam aptal mı bir daha sana 7,5 liradan hayvan satsın. Bazıları sütten elde edemediği karı, etten elde etmeye çalıştı. Ette, 10 yılda elde edemediği karı da 1 yılda elde etmeye kalktı.
Türkiye ithalatı yasaklayarak hiç bir yere varamaz. Önemli olan yerli üretimi ve rekabet gücünü artırmak. Halen 33 tane şeker fabrikamız var ama Japonya'dan sonra en pahalı şekeri biz yiyoruz. Biz elimizdeki argümanları doğru kullandığımızı düşünüyoruz. Hayvancılık Türkiye'de marjinal gelir getiren bir sektör. Bu nedenle devlet desteği zorunlu. Ama ithalatı yasaklayarak hayvancılık bir yere gelemez.''
İTHALATA YÖNELİK İKİ ÖNLEM
Vedat Mirmahmutoğulları, et ithalatçılarının bir bölümünün fazla kar ettiğini, ithal eti yüksek fiyatlarla sattığını, ancak kamunun buna müdahale yetkisinin bulunmadığını, tüketicinin bilinçli davranması gerektiğinin altını çizdi. Mirmahmutoğulları, yerli üreticinin rekabet gücünü artırmak için temmuz ayı başında et ithalatında gümrük vergisinin yüzde 75'e yükseltildiğini hatırlatırken, şöyle devam etti:
''Geçmişte olduğu gibi Ramazan öncesi et fiyatları konusunda spekülatif açıklamalar yapılmaya başlandı. Gerçek üreticilerle görüşülmeden yapılan haberler, sektöre zarar veriyor. Ramazan öncesi ortalığı alabora yapmak isteyenler beyanat veriyor. Et fiyatlarındaki spekülatif artışı önlemek ve maliyetleri aşağı çekmek için iki önlem alıyoruz. Öncelikle dünden itibaren et ithalatındaki referans fiyatı kg'da 5 dolardan 3,5 dolara indirdik. Bu maliyette 1,5 dolar ucuzlama sağlayacak. Ayrıca, sakatat ve deri ihtiyacının karşılanmasındaki sorunun çözümü için de kasaplık hayvan ithalatında gümrük vergisi yüzde 30'dan yüzde 15'e düşüreceğiz. Bu konuda kararname hazırlanıyor. Yurt dışındaki fiyat artışlarını bahane ederek etin fiyatını artırmak isteyen spekülatörlerin ekmeğine yağ sürmemek için referans fiyatı düşürdük.''
Toplantıda konuşan üreticiler, et fiyatlarını düşürmek için gümrük vergilerini indiren devletin, Türkiye'de maliyetin önemli bir bölümünü oluşturan yem fiyatlarındaki artış konusunda önlem almamasını eleştirdi. Besiciler ayrıca, etin üretim maliyetinin 14,8 lira olmasına karşın EBK'nın alım fiyatının 13 lirada tutulduğunu, EBK'dan besi hayvanı alıp yine EBK'ya satan besicinin zarar ettiğini söyledi. Besiciler ayrıca kalitesiz et ithal edildiğini ve sanayicinin büyük karla bu etleri sattığını öne sürdü.
BÜLENT TUNÇ BAŞKANLIĞINDAKİ LİSTE YENİDEN SEÇİLDİ
Konuşmalardan sonra seçime geçildi. Tek liste ile gidilen seçimde, eski Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Tunç (Sakarya) başkanlığında, Nazif Karabulut (Konya), Ferudun Şeker (Çanakkale), Ahmet Alp (Afyonkarahisar), Hüseyin Yılmaz (Diyarbakır), Mehmet Baş (Amasya), Şaban Cetizli'den (Bursa) oluşan yönetim kurulu, 26 oy alarak seçildi.
Ramazan fırsatçılarına karşı önlem
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları, Ramazan öncesi ortalığı alabora etmek isteyenlerin et fiyatları konusunda spekülatif beyanlar verdiğini belirtti.
YORUM EKLE
1
Ramazan'da ucuz sebze meyve yiyeceğiz
2
Saray’dan Seyr-i Sefa
3
Sodexo’dan özel lezzetler
4
Ramazan öncesi ağzımızın tadı kaçtı!
5
Tahin alırken dikkat!
6
Çok yiyorsan suçlusu sensin!
7
Bütün hikâye yemekle başlar aslında
8
Akıp giden sağlığımızdır, yanıbaşımızdan!
9
Domain adresleri yatırıma dönüştü!
10
Max’la çocuklar eğlenceye doyacak
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:47
GÜNEŞ
08:19
ÖĞLE
13:08
İKİNDİ
15:26
AKŞAM
17:46
YATSI
19:13