Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Genel Başkanı Cemalettin Özden, Türkiye’de ve dünyada yaşanan saman sıkıntısına dikkat çekti. Kesif yem ve kaba yem fiyatlarını değerlendiren Başkan Özden, yem fiyatlarının, hayvan kesim fiyatlarını 1 lira artırabileceğini bunun da tezgaha 3 ile 5 lira arasında yansıma ihtimali olduğunu söyledi.
Ulusal Kırmızı Et Konseyi Başkan Yardımcılığı görevini de sürdüren Cemalettin Özden, hayvan ithalatı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Özden, “Bir ara yurt dışından karkas et geldi. Bu da piyasada bazı olumsuzluklara yol açtı. Sakatat sektörü özellikle eksi seyredince karkas et gümrüğü yüzde 75’e çıktı.
Sonra besiye yönelik canlı hayvan getirildi. Damızlık hayvan sayısında bir artış yaşandı. Bu yerli hayvana da yansıdı. Yaklaşık 20 gün kadar önce kasaplık ve besilik için gelen hayvanın gümrük ücreti yüzde 30 artırıldı. Bunlar hep ülkenin içinde üreticiyi korumaya yönelik olarak alınan tedbirlerdir” dedi.
Et tezgahta 5 TL artabilir
ABD’de yaşanan saman sıkıntısına dikkat çeken Cemalettin Özden, dünyada ve Türkiye’de de aynı sorunun yaşanmakta olduğunu söyledi. Yem ve yem hammaddesi sorunun fiyatları etkileme ihtimali olduğunu açıklayan Özden şöyle devam etti: “Türkiye’de ve dünyada saman sıkıntısı var. Basından da duyduğumuza göre Amerika’da saman fiyatları artmış. Kaba yemde üreticiler sıkıntıya girebilir, kesif yemde arpa ve mısır fiyatları endişe verici düzeye çıkabiliyor. Bunların sonunda 14-15 liradan kesilen dana üreticiyi memnun etmiyor. Dana başına 300 lira destek var ama en azından 16 liraya yapılacak kesim üreticiyi daha da rahatlatacaktır. Bu noktada kesimin 1 lira zamlanması tezgahlara da 3 lira 5 lira olarak yansıyabilir.”
Yem hammaddeleri % 50 arttı
Geçtiğimiz günlerde bir açıklama yayınlayan TÜSEDAD da yem hammaddelerindeki fiyat artışlarına dikkat çekti. Tüm Süt Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Yıldız, hayvancılık sektörünün yeniden alarm verdiğine işaret ederek, “Küresel kuraklık neticesinde tüm yem hammaddelerinde yüzde 30 - yüzde 50 oranında fiyat artışları oldu. Kaba yem fiyatları ise; samanda yüzde 400 - 500, yoncada yüzde 100 - 150 oranında arttı” bilgilerini verdi. Yıldız yaptığı açıklamada süt fiyatlarının 10 aydır 80 kuruş civarında olduğunu hatırlattı. Bazı bölgelerde fiyatların 70 kuruşa indirildiğini anlatan Yıldız, “Çaresiz üretici 2008 yılında olduğu gibi ineklerini kesmeye başladı. 2008 yılında uyarmış olmamıza rağmen 1 milyon inek kesilmişti. Anneler kesildiği için yavru doğmamış, 2009 - 2010 yılında et krizi yaşanmıştır. Çözüm olarak milyonlarca dolar harcanarak dışarıdan hayvan ithal edilmiş ve edilmeye devam ediyor. Şimdi acil müdahale olmazsa bu gelenlerde kesilmek zorunda kalacak” diye konuştu.
Fiyatı devlet belirlesin
Sütteki fiyat belirleme sistemine devletin müdahale etmesi gerektiğini kaydeden Adnan Yıldız, süt taban fiyatlarının 1 lt süte 1,5 kg yem alabilecek şekilde devlet tarafından belirlenmesi gerektiğini
aktardı. “Aksi durumda devlet piyasaya müdahale ederek sütü deklere ettiği fiyattan kendi alıma geçmelidir. Sütü süt tozuna çevirerek saklayabilmelidir. Bunu da taşeron marifetiyle değil kendi kuracağı 4 adet süt tozu fabrikasıyla bizzat yapmalıdır” ifadelerini kullanan Yıldız, sütün stratejik bir ürün olduğuna dikkati çekti.
Bahadır Demirçeviren- Dünya
Kırmızı ete 'yem zammı' sinyali!
Yem fiyatlarındaki artış nedeniyle süt hayvanlarının tekrar kesime gönderebileceği ve fiyatların 3-5 TL artabileceği ileri sürüldü.
YORUM EKLE
1
Skandal geri dönüşümcülere yaradı!
2
Salatalık tokluk hissini artırıyor
3
Kansere karşı greyfurt müjdesi!
4
Eker GDO'lu ürün ithalatına karşıymış!
5
Damacana fırsatçıları suya zam yaptı
6
Sağlıklı olmak için 'ceviz' yiyin!
7
Aktarlar denetim altına alınıyor
8
Karayemiş binbir derde deva
9
Gıda içeriğinde şeffaflık kampanyası
10
İthal elmanın kilosu 10 liraya çıktı
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:26
GÜNEŞ
07:56
ÖĞLE
12:56
İKİNDİ
15:24
AKŞAM
17:46
YATSI
19:10