Gün içinde 3 öğün beslenmeye alışık metabolizmalar, Ramazan ayında, sahurdan iftara 17 saat süren açlık nedeniyle yavaşlayabiliyor. Esteworld Plastik Cerrahi Hastaneleri Uzmanlarından Beslenme ve Diyet Uzmanı M. İpek Konuralp, vücudumuzu uzun süren açlığa adapte etmek ve metabolizma hızını düşürmemek için karanfilli tarçın çayını öneriyor.
Diyetisyen İpek Konuralp, metabolizmanın çalışma prensibini şöyle özetliyor; "insan metabolizması, alışık olduğu beslenme ve hareket düzenini kaybettiğinde yavaşlamaya başlıyor. Normalde kişi gün içinde kahvaltı, öğle yemeği, akşam yemeği olmak üzere 3 öğün besleniyorsa vücut bu düzene alışıyor. Bu şekilde beslenmeye alışık olan vücut, Ramazan’da bir anda 17 saat aç kalmaya başlıyor. Dolayısıyla kendini korumaya almak için metabolizma hızı yavaşlıyor. Metabolizma hızının azalması da beraberinde kilo artışını getiriyor."
BU TAVSİYELERE DİKKAT!
Diyetisyen Konuralp, vücudu 17 saatlik açlık süresine adapte etmek ve metabolizmayı hızlandırmak için şu tavsiyelerde bulunuyor:
İftar ve sahur arasındaki saat dilimine yayarak yaklaşık 3 litre için. Su içmek metabolizmanızı uyaracak ve hızlandıracaktır.
İçme suyunuza limon sıkın. Limonlu su gün içinde tok hissetmenizi sağlayacaktır.
Tuz tüketimini sınırlandırın. Özellikle sahurda, zeytin, turşu gibi tuzlu yiyeceklerden uzak durun. Sahurda zeytin yerine ceviz, badem veya fındık tercih edin.
Sahurda şerbetli tatlılar veya şekerli yiyecekler tüketmek yerine meyve veya doğal meyve reçellerini, marmelatlarını tercih edin.
Biri iftarda diğeri sahurda olmak üzere günde 2 şişe maden suyu tüketin.
Bir kaç çubuk tarçını, 1 – 2 su bardağı suda kaynatın, içine birkaç adet karanfil atıp, iftar sonrasında çay yerine için. Tarçın çayının içine atacağınız karanfil, hem metabolizmanızı hızlandıracak hem de daha lezzetli ve güzel kokulu bir çay içmiş olacaksınız.
Mutlaka yoğurt, ayran veya kefir tüketin. Böylece hem tok hissedecek hem de kalsiyum ihtiyacınız karşılanacaktır. Kalsiyumdan zengin beslenmek kilo vermeye de yardımcıdır unutmayın.
Orucunuzu çorba ve salata ile açın. Yaklaşık 20 dakika ara verdikten sonra ana yemeğe geçin.
Gaz, şişkinlik ve kabızlık sorunlarına engel olmak ayrıca metabolizmanızı hızlandırmak için iftar sonrası 30 dakikalık yürüyüşler yapın.
İftar ve sahur sofrasında mutlaka bulunmalı
İftarda ve sahurda mutlaka yoğurt, ayran veya kefir tüketin. Böylece hem tok hissedecek hem de kalsiyum ihtiyacınız karşılanacaktır.
YORUM EKLE
1
Obeziteyle mücadelede yeni bir devir
2
Denetimler her ay açıklansın!
3
Zehir tacirleri 'gıda'ya dadandı!
4
Vatandaş musluk suyuna neden güvenmiyor?
5
Yöresel ve gurme peynirleriyle sofralarda
6
Nefisso Kuruyemiş Re Ajans'ı seçti
7
Fruit Ninja meyveleri elmasepeti ile Türkiye'de!
8
Bravo Hayal Ağacı hayalleri gerçekleştiriyor
9
Golf'ten Şok mağazalarına özel 'İkram'
10
Pınar’dan sofralara yeni organik lezzet
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:23
GÜNEŞ
07:53
ÖĞLE
12:55
İKİNDİ
15:25
AKŞAM
17:48
YATSI
19:12