Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Fındık İşleri Dairesi Başkanı Mustafa Bahar, Trabzon Gazeteciler Cemiyetini (TGC) ziyaretinde yaptığı açıklamada, Türkiyede her gün bin 500 ton ekmeğin israf edildiğini açıkladı.
Ziyareti esnasında TGC Başkanı Turgut Özdemir ile bir süre sohbet eden Bahar, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'de ekmek israfına yönelik ilk olarak 2008 yılında araştırma yaptıklarını belirterek "Yaptığımız araştırmalarda gördük ki o dönem ekmeğin yüzde 5'ini israf ettik. 4 yıl sonra bu araştırmayı tekrarladık ve gördük ki 2008 yılına göre israfta yüzde 20 artış var" dedi.
Bahar, zenginleşmeye bağlı olarak israfın da arttığını ifade ederek, "Gelişmekte olan ülkelerde ya da fakir ülkelerde tarladan sofraya gelene kadar israf çok ama sofradan sonra israf az. Gelişen ülkelerde ve bizim gibi kendine yeten ülkelerde ise zenginleştikçe sofradan sonra israf artıyor" diye konuştu.
Yapılan araştırmalara göre dünyada 4 milyar ton gıda üretildiğini kaydeden Bahar, "Dünyada üretilen gıdaların 1,3 milyar tonu israf. Bu miktar dünya gıda üretiminin 3'te birine denk gelmekte. İsraf edilen 1,3 milyar ton gıdanın değeri ise 1 trilyon dolar. Biz bu nedenle çalışmalar yapıyoruz. Bizim ülkemizdeki ekmek israfına yönelik bu çalışma da aslında dünyaya örnek" ifadelerini kullandı.
Kişi başı israf 20 gram
Bahar, Karadeniz Bölgesi'nde ekmek israfının daha az olduğuna inandığını belirtirken bunu Karadeniz ekmeğinin diğer ekmeklere göre daha kaliteli olmasına bağladı.
Başta gençler olmak üzere toplum genelinde israfa yönelik duyarlılık oluşturmak istediklerini vurgulayan Bahar, şunları kaydetti:
"Kişi başına ekmek israfı 1 dilim ekmek yani 20 gram. Belki biz yapmıyoruz ama Türkiye genelinde yapıldığında herkes bir dilim ekmeği israf ediyor. Kişi başına yıllık 7,3 kilogram yapıyor. Bu 20 gramlar bin 500 ton ekmek yapıyor. Türkiye'de her gün bin 500 ton ekmek israf ediliyor. Yıllık yaptığınız zaman ise 542 bin ton ekmek israf ediliyor."
Her gün bin 500 ton ekmek israf ediliyor
TMO Fındık İşleri Dairesi Başkanı Mustafa Bahar, Türkiye'de her gün bin 500 ton ekmeğin israf edildiğini bildirdi.
YORUM EKLE
1
Çiğ süt laboratuvarları hizmete açıldı
2
Yer fıstığı hasadı umutlu başladı
3
Son buluşu civanperçemi çayı
4
Kırkağaç kavunu artık etiketli satılacak
5
Mucize sütün kilosu 10 bin lira!
6
Türkiye'de fındık açığı yaşanmayacak
7
İzmirli Baydöner küresel marka oluyor
8
Bal sektöründe "marka tekeli" iddiası!
9
Bakan Eker Kozan'da 10 tesisin açılışını yaptı
10
Çaykur'dan sektörü altüst edecek hamle!
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:22
GÜNEŞ
07:52
ÖĞLE
12:55
İKİNDİ
15:25
AKŞAM
17:48
YATSI
19:12