Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, gıda sektöründe ayyuka çıkan üretim hilelerine ilişkin "Tüketiciyi aldattığı ifşa edilen firmalar buz dağının görünen küçük bir kısmıdır Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, gıda sektöründe ayyuka çıkan üretim hilelerine ilişkin "Tüketiciyi aldattığı ifşa edilen firmalar buz dağının görünen küçük bir kısmıdır. Denetimlerin etkin ve sürekli yapılması ve cezai yaptırımların arttırılması beklenmektedir" dedi. Kaya, "gıda terörüne müebbet istediklerini" söyledi.
Kaya, yaptığı yazılı açıklamada, Birleşmiş Milletler Evrensel Tüketici Hakları Bildirgesi'nin "Tüketilmek üzere satışa sunulan her türlü mal ve hizmetin yaşam ve sağlık açısından kullanıcılarına zarar vermeyecek durumda bulunması gerekir" hükmü ve Bilgilendirme Hakkının yüklediği "tüketicileri yanlış, yanıltıcı reklam, ambalaj ve etiketlere karşı koruma" görevinin siyasi iktidarları gıda konusunda yükümlü kılan temel metinler olduğunu ifade ederek, Anayasa'nın 172. Maddesinin de, "Devlet tüketicileri koruyucu her türlü tedbiri alır" dediğini söyledi. Bunların yanı sıra, siyasi iktidarın parti programında "tüketicinin mağdur edilmesinin ve zarar görmesinin engellenmesi" ifadesinin taahhüt olarak yer aldığına dikkat çeken Kaya, "Ancak son zamanlarda yapılan sağlıksız ve sahte ürün ve firma açıklamaları ile tüketicinin zedelenen güveninin haklılığı da kanıtlanmıştır. Tüketiciler Birliği uzun süredir gıda konusunda ciddi sorunların olduğunu ifade etmiş, tüketicinin sağlığını hiçe sayan firmaların açıklanması konusunda ısrarcı davranmıştır. Bugün firmaların isimlerinin açıklanması umut verici olduğu kadar endişelerin artmasına da neden olmuştur" dedi.
"TÜRK GIDA KODEKSİ'NE UYGUN ÜRETİM YAPTIĞI HALDE
TÜKETİCİYİ YANILTAN BİRÇOK ÜRÜN PİYASADA SATILIYOR"
Türkiye'de 43 bin adet gıda üreticisi işyerinin olduğu dikkate alındığında tehlikenin açıklanan firmalarla sınırlı kalmadığını tahmin etmenin zor olmayacağını söyleyen Kaya, "Gıda terörüne köklü bir çözüm bulmak için üretim yerleri sadece evrak ve hijyen denetimi ile geçilmemeli; üretim izinleri ürün analizleri yapıldıktan sonra verilmeli ve analizler sıkça yapılmalıdır. Türk Gıda Kodeksi'ne uygun üretim yaptığı halde tüketiciyi yanıltan birçok ürün piyasada satılmaktadır. Dondurma veya meyve vb. görünümü verilerek satılan birçok ürün kimyasal maddeden üretilip, görselliği ile tüketici yanıltılmaktadır. Bu şekilde üretimlerle tüketici yasal yollarla aldatılmaktadır. Ürünlerin üzerine "dondurma değildir' vb. ifadeler konularak tüketicinin korunması sağlanmalıdır" dedi. Kaya, açıklamasında son olarak şunları kaydetti:
"Tüketicinin endişesi ödediği parasal bedellerden öte yaşanan kalıcı ve kalıtsal hastalıklarımızın artacağı, gelecek nesillerimizin de zarar göreceği yönündedir. Tüketiciye verilen zarar, gözünü para hırsı kaplamış art niyetli firmaların gayreti ve maalesef denetim ihmalkarlığı sayesinde olmuştur.Tüketici örgütlerini düne kadar dikkate almayanlar, bu konudaki ısrarlarının yanlışlığını süreç içinde görmüşlerdir. Siyasi otorite, cezai yaptırımları arttırarak gıda teröristlerinin faaliyetlerine son vermeli; bugüne kadar gösterdiği ihmalkarlıkları telafi edecek şekilde çalışmalarını arttırmalıdır."
Gıda teröristlerine müebbet hapis talebi
Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, gıda hilesiyle ilgili ifşa edilen firmaların buz dağının görünen küçük bir kısmı olduğunu iddia etti.
YORUM EKLE
1
2023'te tarımsal ihracat 50 milyar doları bulur
2
Kalorisiz ‘şeker otu’ ekti
3
Alo 174'e hileli gıda ihbarı yağıyor
4
Beden de ruh da sağlıklı beslenmeli
5
Damacana skandalında ilk liste açıklandı
6
Suder'den damacana açıklaması
7
Türkiye'de su her geçen gün ticarileştiriliyor
8
Tarım destekleri sadece üreticiye verilecek
9
Çin Seddi tarım ürünleriyle aşılacak
10
Avm'ler esnafı göçe zorluyor!
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:23
GÜNEŞ
07:53
ÖĞLE
12:55
İKİNDİ
15:25
AKŞAM
17:48
YATSI
19:12