Gıdavitrini - Ramazan Bayramı öncesi bir uyarı da Gıda Mühendisleri Derneği Genel Başkanı Abdussamed Boyu'dan geldi. Bayramlarda en çok tüketilen ürünlerden olan çikolatada dikkat edilmesi gereken en önemli noktanın çikolata-kokolin ayrımı olduğunu anlatan Boyu, konuyla ilgili şu bilgileri verdi:
"Bu ürünü alırken çikolata ve kokolin ayrımına dikkat edilmesi gerekiyor. Çikolata gerçek çikolata yağından kakaoyla birlikte üretilen sağlıklı ve lezzetli bir üründür ancak kokolin üretiminde gerçek çikolata yerine farklı bitkisel yağlar kullanılarak kakaoyla birlikte üretilen çikolata benzeri bir ürün olup, kalitesi ve fiyatları farklıdır, gerçek çikolatanın kalitesi lezzeti ve fiyatı her zaman kokolinden daha yüksektir. Çoğu tüketici iki ürün arasındaki farkı bilmediği için, tüketiciler fırsatçılar tarafından kandırılmaktadır. Fiyatına bakarak aldanmayın aslında gerçek çikolata diye satılan ürünlerin kokolin olma ihtimali yüksek. Çikolata ayrı bir üründür, kokolin ayrı bir üründür, ikisi de uygun koşullarda üretildiğinde tüketilmesinde sakınca olmayan ürünlerdir yalnız tüketici satın alacağı ürünün ne olduğunu bilerek etiket bilgilerini kontrol ederek bilinçli bir tercih yapabilmelidir.
Yoğun tüketim olduğu için sadece bayram dönemlerinde uygunsuz şartlarda üretim yapan bir çok merdiven altı firma, kokolin üretiminde, yüksek erime noktasına sahip, trans yağ içeriği yüksek olan fazla tüketildiğinde kalp ve damar hastalıklarına neden olan kalitesiz yağlar kullanmakta ve halkın sağlığını riske atmaktadır. Bu tür yağların kullanıldığı ürünler yendiğinde ağızda mumsu bir tat bırakmaktadır. Gerçek çikolata oda sıcaklığında bile yumuşar, elde tutulduğunda kendiliğinden kısa sürede erir.
Yine bayram dönemlerinde tüketimin fazla olması nedeniyle sadece bayram dönemine has çok ucuz fiyata şekerleme ve tatlı gibi ürünlerde de karşılaşmaktayız. Şekerlemelerde özellikle ambalajlı, etiket bilgileri olan, üretim yeri ve içerik bilgilerini görebileceğiniz bilindik firmalar tercih edilmelidir. Tatlılar ise açık satılan ürünlerdir, bu ürünlerde dikkat edilmesi gereken konu, üretim ve satış noktalarının uygunluğu, kesinlikle dışarıda açıkta satılan ürünler tercih edilmemeli, güvendiğiniz sürekli alışveriş yaptığınız üretim ve satışa dair izinleri olan, personelinin hijyene özen gösteren firmaların kaliteli ürünleri tercih edilmeli. Şüphelendiğiniz durumlarda, işletmenin resmi kurumlarca üretim ve satış izinleri olup olmadığı, denetlenip denetlenmediğini sorulmalı, gerekirse izin belgelerini hatta denetim raporlarını sorulmalıdır, uygunsuz bir durumda ALO 174e vakit kaybetmeden şikayet edilmeli.
Uygun fiyata ürün tüketeceğim diye sağlığınızı riske atmayın
Bu noktada gıda işletmeleri , bayram döneminde hem de sonrasında yılın her döneminde mutlaka etkin denetime tabi tutulmalı, gıda güvenliğini üreticinin insafına bırakılmamalıdır. Tüketiciler ise Üretimden son tüketime kadar uzman teknik personel tarafından yani gıda mühendislerince kontrol edilip edilmediği dikkat edilmeli, gıda güvenliği bilinciyle tüketim yapılmalıdır."
Gerçek çikolata diye kokolin yemeyin!
Bayramlarda en çok tüketilen ürünlerden olan çikolatada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta çikolata-kokolin ayrımı. İşte yapılması gerekenler...
YORUM EKLE
YORUMLAR
1
Çocuklara şeker ve çikolata sınırsız olmamalı
2
Kuru incirde Avrupa alarmı
3
Şekerde jelatin tuzağına dikkat!
4
Ette yüzde 100 oranında fark var!
5
Sanayi Bakanlığı en aykırı ürünleri açıkladı
6
Merdivenaltında "mikrop" üretiyorlar
7
Mısır alım fiyatları açıklandı
8
Sarımsak akciğer kanserinden koruyor
9
Pastırma ve sucukta bayram dopingi
10
Tarım ürünleri ihracatı rekora doymuyor
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:25
GÜNEŞ
07:55
ÖĞLE
12:56
İKİNDİ
15:24
AKŞAM
17:46
YATSI
19:11
Teşekkür ederim.