Fıstık fiyatı tarihi zirvede

Baklavada kullanılan ve 'boz iç' olarak adlandırılan Antep fıstığının fiyatı 90 TL'ye kadar ulaştı ve tarihin en yüksek seviyesine çıktı.

Fıstık fiyatı tarihi zirvede
Antep fıstığında yaşanan ve birkaç ay önce de gündeme damgasını vuran artış bir türlü hız kesmek bilmiyor. Henüz 4 ay önce 65 liraya çıkıp küçük çaplı bir kriz yaratan fıstık fiyatları sektörün bütün feryatlarına karşın artışa devam ediyor. Sektör kaynaklarının verdiği bilgilere göre bunun en çok büyük sebebi ise antep fıstığı stokçuları. Bu yıl fıstıkta 'yok senesi' olduğundan dolayı rekoltenin ciddi bir şekilde düşmesi ve yaşanan kuraklık da stokçuların ekmeğine yağ sürüyor. Sektör bir an önce devletin bu işe bir çare bulmasını istiyor.
90 LİRAYA KADAR ÇIKTI
Antep Sepeti İdare Kurulu Başkanı Cihan Koçer, 1 kilogram baklavada 150 gr 'boz iç' adı verilmekte olan fıstığın kullanıldığını ve bunun sadece Temmuz ve Ağustos aylarında hasat edilen en kaliteli fıstık olduğunu belirtti. Bu fıstığın geçtiğimiz sene 35-40 lira olduğunun altını önemle çizen Koçer, "Şimdilerde bu fiyat 90 lirayı buldu. Bu artışta fıstıktaki 'yok senesi'nın yanında stokçuların oyunu etkili oluyor. Stokçular fıstığı ellerinde tutuyor' diye belirtti.
Fıstıktaki artışın baklava fiyatlarına henüz tam yansımadığını çünkü baklavacıların da sezonda kullanacağı fıstığı satın alıp stokladığını kaydeden Koçer, "Şayet turist sezonu ve Ramazan da geliyor. Şayet fiyatlar böyle giderse baklavaya zam kaçınılmaz olacak. Sektörde ciddi bir tedirginlik var" diye açıkladı.
FISTIKTA KARABORSA TEHLİKESİ
Seyidoğlu Genel Müdürü Serdar Seyidoğlu, fıstık üretiminde rekoltenin 350 tondan 70-80 tona kadar düştüğüne göze çarptı. Fıstık ithalatının da yasak olması sebebiyle stokçuların ortaya çıktığını kaydeden Seyidoğlu, "Fıstık fiyatları neredeyse altınla yarışıyor ve adeta karaborsaya fena düştü. Bu durumda kazanan üretici veya tüccar olmuyor. İthalata izin verilmeli" diye belirtti.
Yaşanan yükselişin baklava üretiminde de sıkıntı yaratacağını ve tüketicilerin ucuz merdivenaltı üretime kayabileceğini kaydeden Seyidoğlu, şunları anlattı:
"Bizim sektörde hile yapmak çok fazla basit. Şeker yerine glikoz, Antep fıstığı yerine yeşile boyayıp fırınlanan yer fıstığını ya da yeşil bezelye kullanılabiliyor. Tüketici kıöşe başlarında, araba arkalarında satılan ve kalitesinden, temizliğinden iddialı olmadığı baklavayı satın almamalı. Düşük fiyatla satılan baklavalar alınırken bir kere daha düşünülmeli."

Güncelleme Tarihi: 22 Şubat 2014, 12:59

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52