Bayram sofralarında normal ölçüler dışına çıkıp fazladan yediğiniz her besin, bayramdan önceki beslenme düzeninin bozulmasına ve bayram sonrası sağlık problemlerinin yaşanmasına zemin hazırlayacaktır. Bu nedenle bayram süresince beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini belirten Memorial Diyarbakır Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Diyetisyen Ceren Aktaş, bayramda beslenme konusunda uyarılarda bulundu.
Kırmızı et kalbe zararlı
Kurban bayramında en çok tüketilen ve akla ilk gelen besin kırmızı ettir. Önemli bir protein kaynağı olan bu besin fazla tüketiminde; kolesterol yüksekliğine, kalp damar hastalıklarına, tansiyon yükselmesine, bazı karaciğer ve bağırsak hastalıklarına yol açabilir. Aynı zamanda kırmızı et sindirimi zor bir besindir, gereğinden fazla tüketilmesi midede şişkinlik ve hazımsızlık gibi sıkıntılar yaratabilmektedir.
Kuyruk yağı kanser riskini arttırabiliyor
Kırmızı etin haşlama, ızgara, fırında veya mevsim sebzeleriyle beraber tencerede pişirilmesi önerilir. Pişirme yöntemi olarak, kavurma veya kızartma gibi sindirimi zor ve mide asidesini artıracak yöntemleri tercih etmeyiniz. Kuyruk yağı ve iç yağı, kalp-damar sağlığını tehdit eden ve kanserojen riskini arttıran yağ türleridir. Bu tür yağların tüketilmesi önerilmemektedir. Izgara yaparken, vitamin kaybını en aza indirmek ve dumanın içinde yer alan zehirli maddelerin ete geçmesini engellemek için, kömürler tam olarak yandıktan ve yarı kor haline geldikten sonra, etleri ateşten en az 15 santimetre uzakta tutarak pişirilmesi önerilir.
Mide ve bağırsak hastalıkları olanlar dikkat
Yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik hem pişirme sırasında, hem de sindirimde zorluk yaratır. Bu sebeple özellikle mide ve bağırsak hastalığı olan kişiler, kurban etlerini hemen tüketmemeli, buzdolabında bir kaç gün beklettikten sonra, haşlayarak ya da ızgarada pişirerek tüketmelidirler. Etin besin öğelerini kaybetmemesi ve mikro organizmaların çoğalmaması için buzdolabında 0-2° derecede 3-5 gün, derin dondurucuda -18° derecede 3 ay boyunca saklanabilir.
Diyabet hastalarına uyarı
Önemle vurgulamak gerekir ki diyabet, böbrek hastalığı, yüksek tansiyon, kalp-damar hastalığı, mide rahatsızlığı olan bireylerin bayram da olsa var olan diyetlerini bozmamaları gerekmektedir. Bu gruplarda yer alan hastaların hamur işlerinden, özellikle diyabet hastalarının bayram ziyaretlerinde ikram edilen şekerlerden uzak durmaları gerekmektedir. Sağlık açısından güvenle ve rahatlıkla kullanılabilen toz tatlandırıcılar ile diyabet hastalarının sütlü, meyveli diyabetik tatlılar yaparak tatlı isteklerini karşılamaları önerilir.
Bayramda kırmızı et tüketimine dikkat!
Bayramda fazladan yediğiniz her besin, beslenme düzeninin bozulmasına ve bayram sonrası sağlık problemlerinin yaşanmasına zemin hazırlayacaktır.
YORUM EKLE
1
Yeni yüzüyle çocukları sevindirecek
2
Pınar Süt şimdi Avrupa marketlerinde
3
Selva SIAL Fuarı’nda yeniliklerini paylaştı
4
Bu bayram çok ‘tatlı’ geçecek
5
Tukaş sürpriz ürünü ile Sial 2012’de
6
AVM yerine mahalle bakkalı önerisi
7
Karadeniz'in bereketi can çekişiyor!
8
Gıda zehirlenmelerine dikkat
9
Şekerde kartel oluştu iddiası!
10
4. sürgün yaş çay alımları başladı
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:23
GÜNEŞ
07:53
ÖĞLE
12:55
İKİNDİ
15:25
AKŞAM
17:48
YATSI
19:12