Ülkemizde ekilen tohumların yüzde 90'ı artık yerli üretimlerden oluşuyor.Türkiye'nin tahıl ambarı Konya'da sertifikalı tohumculuk hem çiftçiye hem de tohumculuk sektörüne kazandırıyor. Bunun örneklerinden biri olan Kafalı Tohum, 10 yılda katlanarak büyüdü. 3. Organize Sanayi Bölgesi'nde 5 bin metre karelik, 20 bin ton kapasiteli tohum merkezi kuran Ömer Kafalı, sertifikalı hububat tohumculuğunda 1 milyon dolarlık yatırımla yıllık 4 bin ton hububat üretir hale geldi. Firma, Konya çiftçisine kaliteli 10 çeşit buğday, 3 çeşit arpa tohumu sunuyor. Devlet ise sertifikalı tohum kullanan çiftçilere kilo başına 300 lira, sertifikalı tohumculara ise kiloda 120 lira destek veriyor.
Ömer Kafalı, AK Parti iktidarında özellikle son beş yılda hububat tohumculuğuna önemli destekler verildiğini belirtiyor. Hem devletin hem de özel sektörün ciddi yatırımları bulunduğunu dile getiren Kafalı, "Türkiye hububat tohumu ihtiyacının yüzde 90'ını kendi kendisi üretiyor. Eğer bu yatırımlar yapılmamış olsaydı 3 yıl sonra hububat tohumculuğunda tamamen yurt dışına bağımlılık olacaktı." dedi.
10 çeşit sertifikalı buğday, 3 çeşit sertifikalı arpa tohumu ürettiklerini dile getiren Kafalı, şu bilgileri verdi: "Geçtiğimiz yıl 2 bin, bu sene 4 bin ton üretim yaptık. Gelecek yıl 7 bin ton üretim hedefimiz var. Anaç ve orijinal buğday çeşitlerinin hangi tarlaya ne kadar ekildiğinin envanterini tutuyoruz. Konya'nın ilçe ve köylerinde anlaşmalı çiftçilerimizle hububat üretimi yapıyoruz. Daha sonra Tarım İl Müdürlüğü ekipleri kontrol ediyor. Onay aldıktan sonra elemelerini, ilaçlamalarını yapıyoruz. Daha sonra Ankara'da laboratuara gidiyor. Ankara'da sertifika onayını aldıktan sonra çiftçilerimize satıyoruz. Çiftçilerin iyi verim alabilmesi için a bölgesinde yetişen tohumlar b bölgesinde ekilmesi lazım. Biz bunu sağlayarak çiftçimizin kaliteli ve verimi yüksek ürün elde etmesine destek oluyoruz."
Sertifikalı tohum kullanan çiftçilerin ürünlerinin verim ve kalitesinin arttığını vurgulayan Ömer Kafalı, "Devlet, hem sertifikalı tohumu alan çiftçiyi hem de sektörü destekliyor. Kiloda 120 lira tohumculara, kiloda 300 lira çiftçiye destek veriyor." diye konuştu. 10 yıllık öz sermayeleriyle Konya 3. Organize Sanayi Bölgesi'nde dev bir tesis kurduklarını belirten Kafalı, eylül ayında Türkiye'de ilk defa tohumculuk fuarını Tarım İl Müdürlüğü'nün desteğiyle düzenleyeceklerini bildirdi.
Ünal Livaneli – Zaman
Türkiye artık kendi tohumunu kendisi üretiyor
Türkiye son yıllarda sertifikalı hububat tohumculuğuna yaptığı yatırımlar sayesinde dışa bağımlılıktan kurtuldu.
YORUM EKLE
1
Afrika’da insanlık kayboluyor!
2
Şifa niyetine neslini yok ediyoruz!
3
Gümrükte Arnavutluk müjdesi
4
Müşterisine 5 yıldızlı kahve içirecek
5
Bilinçsiz Ramazan alışverişi fiyatları yükseltiyor
6
Uzmanlardan 'Brusella' uyarısı
7
İsteyene 15 liradan canlı hayvan veririz
8
Coca Cola'nın karı yüzde 18 arttı
9
1000 kere DiaSA!
10
İnternetten alışverişe dikkat!
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:47
GÜNEŞ
08:19
ÖĞLE
13:08
İKİNDİ
15:26
AKŞAM
17:46
YATSI
19:13